* Fotoğraf: MA
Konya’nın Meram ilçesinde 30 Temmuz'da ırkçı saldırı sonucunda katledilen 7 kişilik Dedeoğulları ailesine yönelik 12 Mayıs’ta gerçekleştirilen saldırıya ilişkin dava açıldı.
Keleş ve Çalık ailesinden 9 kişi hakkında “Kasten öldürmeye teşebbüs”, “Nitelikli yaralama”, “Nitelikli olarak konut dokunulmazlığını ihlal” suçlarından açılan davanın iddianamesi, Konya 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.
Mezopotamya Ajansı’nın (MA) haberine göre, şüpheli ve mağdurların ifadelerine yer verilen iddianamede, şüphelilerin olayın yol üzerinde, kendi evlerinin önünde gerçekleştiğini ileri sürdüğü, ancak yapılan incelemelerde olayın Dedeoğulları’nın evinin bahçesinde gerçekleştiğinin tespit edildiği belirtildi.
Saldırıda silah kullanıldı
Mağdurlardan İpek Dedeoğulları’nın saldırı sırasında silah sesi duyduğu, silahın karşı taraftan sıkıldığını ancak kimin sıktığını görmediği yönündeki ifadesini doğrular nitelikte Çalık ve Keleş aile fertlerinin saldırı sırasında silah kullandığı ortaya çıktı.
İddianamede, olay yerinde yapılan incelemede, çeşitli boy ve ebatlardaki odun parçası, borular, 1 adet mega 12 ibareli fişek, 2 adet mega 12 ibareli kartuş ve 2 adet iç içe geçmiş halde mega 12 ibareli kartuşun bulunduğu ifade edildi.
Olay yerinde bulunan 4 kartuşun Dedeoğulları ailesinin evinde yapılan arama neticesinde bulunan av tüfeğiyle atıldığı tespit edilse de Ankara Kriminal Polis Laboratuvar Müdürlüğü’nün düzenlediği uzmanlık raporunda, mağdur Barış Dedeoğulları ile şüpheliler İbrahim Keleş, Ali Keleş, Ramazan Çalık ve Ali Çalık’tan alınan svaplarda atış artıklarının tespit edildiği kaydedildi.
İddianamede, Dedeoğulları’nın evinden alınan av tüfeğinin suçta kullanıldığına dair herhangi bir delil elde edilmediğinden ailenin mirasçılarına iade edildiği ifade edildi.
2 kişiye takipsizlik kararı kaldırıldı
Verdikleri ifadelerde olay yerine sonradan geldiklerini belirten Ramazan Çalık ve Ali Çalık’ın iddialarının gerçeği yansıtmadığı tespit edildi. İddianamede, şu ifadeler yer aldı:
“Şüphelilerin GSM hatlarına ait baz bilgilerinin, olay yeri bölgesi baz istasyonlarından sinyal aldığının tespit edildiği, ayrıca olaydan sonra alınan el svaplarında atış artıklarının tespit edildiği ve bu nedenle şüphelilerin de olaya karıştığının değerlendirildiği, yapılan tespitler üzerine Ramazan Çalık ve Ali Çalık hakkında 14 Temmuz’da verilen takipsizlik kararının kaldırıldığı…”
Silahla tehdit
İddianamede yapılan hukuki değerlendirmede ise şu ifadelere yer verildi:
“Şüpheliler İbrahim Keleş, Ali Keleş (Lütfi Oğlu), Ramazan Çalık ve Ali Çalık'tan alınan el ve yanak svaplarında atış artıklarının tespit edilmesi ve mağdur İpek'in ifadesinde silahla ateş edildiğini duyduğunu beyan etmesi göz önüne alındığında şüphelilerin kavga esnasında havaya ateş etmek suretiyle mağdurları silahla tehdit ettikleri yönünde kamu davası açmaya yeter şüphenin oluştuğu, şüpheliler ifadelerinde her ne kadar kavganın evlerinin önünde yolda meydana geldiğini beyan etmiş olsalar da, olaydan sonra olay yeri inceleme ekibinin yaptığı incelemede mağdurların evinin bahçesinin içerisinde kan izlerinin tespit edilmesi göz önüne alındığında kavga bahçe dışarısında başlamış olsa bile daha sonra mağdurların evinin bahçesinin içerisinde de devam ettiğinin ve bu şekilde şüphelilerin mağdurların konut dokunulmazlığını ihlal ettiğinin değerlendirildiği…”
9 sanık hakkında “Kasten öldürmeye teşebbüs”, “Nitelikli yaralama”, “Nitelikli olarak konut dokunulmazlığını ihlal” suçlarından hapis cezası istendi.
Ne olmuştu?
Konya'nın Meram ilçesi Hasanköy Mahallesi'nde yaşayan Dedeoğulları ailesi 30 Temmuz'da kendi evlerinde silahlı saldırıya uğramıştı. Saldırgan yedi kişiyi öldürerek evi ateşe verip kaçmıştı.
Olay yerine ihbar üzerine giden polis, Yaşar Dedeoğlu, Barış Dedeoğlu, Serpil Dedeoğlu, Serap Dedeoğlu, İpek Dedeoğlu, Metin Dedeoğlu ve Sibel Dedeoğlu'nun cansız bedenlerini bulmuştu.
Olaya ilişkin yürütülen soruşturmada katil zanlısı Mehmet Altun’un da aralarında bulunduğu Keleş ve Çalık ailelerinden 11 kişi hakkında “Canavarca Hisle Tasarlayarak Yedi Kişiyi Kasten Öldürme”, “Azmettirme”, “Yakarak Mala Zarar Vermeye Azmettirme” suçlarından dava açılmış, Keleş ve Altun ailelerinden 11 kişi tutuklanmıştı.
24 yıldır aynı mahallede yaşayan Dedeoğulları ailesi katliamdan yaklaşık 2 ay önce, 12 Mayıs'ta yaklaşık 60 kişilik ırkçı bir grubun saldırısına maruz kalmıştı.
Saldırıyı "Biz ülkücüyüz, sizi burada yaşatmayacağız" tehditleriyle düzenleyen grup, yedi kişilik aileyi ağır yaralamıştı. Saldırının ardından tutuklanan yedi kişiden beşi tahliye edilmişti.
Ailenin avukatı Abdurrahman Karabulut, katliam öncesinde ailenin korunması noktasında yeterli güvenlik önlemleri almayan mülki idare amirleri, il ve ilçe emniyet müdürleri ile koruma tedbirini yanıtsız bırakan dosyanın savcısı ve sulh ceza hâkimi hakkında "görevi ihmal" suçundan şikâyette bulunmuştu.
7 Ekim'de katliam davası kapsamında2 kişi daha tutuklanmış, dosyadaki tutuklu sayısı 13'e yükselmişti.
(TP)