Suriye savaşında kısmi ateşkesle çatışmaların sonlandırılmasını öngören anlaşma, Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği'nin (BMGK) dün geç saatlerde aldığı kararla oybirliği ile kabul edildi.
BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Suriye'de çatışmaların durdurulması ve tüm noktalara yardım ulaştırılması kararına uyulması durumunda, Suriye müzakerelerine 7 Mart'ta devam edileceğini açıkladı.
Uluslararası Suriye Destek Grubu eş başkanları ABD ve Rusya, hafta başında, çatışmaların durdurulmasının 27 Şubat 00.00'dan itibaren başlaması konusunda anlaştıklarını duyurmuştu.
Suudi Arabistan destekli olduğu genel kabul gören Müzakere Yüksek Komitesi (MYK), Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) dahil 97 silahlı muhalif grup, kısmi ateşkes anlaşmasına iki hafta süreyle uyacağını bildirmişti.
BMGK'nin ateşkes kararında, Suriye rejimi ve müttefikleri ile Suriyeli muhaliflerin çatışmaları durdurmayı kabul ettiği vurgulanarak, tüm taraflara 2254 sayılı BMGK kararına uyma çağrısı yapıldı.
ABD, Türkiye, Avrupa ülkeleri ile Körfez yönetimleri ateşkes sağlanmasının, Rusya'nın ağır bombardımanlarını durdurmasına bağlı olduğunu vurguluyor.
Ateşkesi, ateşkes görev gücü takip edecek
BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, "Suriye'de çatışmaların durdurulması kararına genel olarak bağlı kalınır ve insani yardım konvoylarına kesintisiz geçiş imkanı sağlanırsa, siyasi müzakereleri 7 Mart'ta tekrar başlatmayı planlıyorum" dedi.
Müzakerelere daha önce katılan aynı gruplarla devam edileceğini belirten de Mistura, müzakere başlıklarının da önceki toplantıyla aynı olduğunu, Cenevre Bildirisi doğrultusunda sorunu siyasi geçiş süreciyle çözmeyi planladıklarını bildirdi.
Mistura, Suriye'de kısmi ve geçici ateşkes niteliğindeki çatışmaların sonlandırılması anlaşmasının uygulamasını "Ateşkes Görev Gücü"nün takip edeceğini söyledi. İhlallere ilişkin Uluslararası Suriye Destek Grubu (ISSG) eşbaşkanları Rusya ve ABD'ye bildirim yapacaklarını, başkanların da konuyu diğer üyelerle görüşeceğini ekledi. (NV)
Bu haberi AA'dan derledik.