Çok sayıda sivil toplum örgütü ve siyasi partinin bir araya gelerek oluşturdukları Demokrasi İçin Birlik Hareketi (DBH), "Kürt açılımı sürecinin uluslararası ve yerel egemen güç odaklarının barışçıl yöntemlerle yürüttükleri bir tasfiye harekatı olmaktan çıksın" dedi. "Kürt halkının talepleri doğrultusunda demokratik çözüm sürecine dönüşmesini" istedi.
Dün (14 Ağustos) TMMOB'da yapılan basın açıklamasına katılan yürütme kurulu üyeleri Şamil Altan, Türkan Uzun ve Tuncay Yılmaz yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
PKK 1 Eylül Dünya Barış Günü'ne kadar sürecek olan eylemsizlik kararı iyi değerlendirilsin. Hükümet bu süreci kalıcı kılmak için operasyonlara son ver, özgür, demokratik, barışçıl tartışmanın ve karşılıklı güven verici adımların atılmasının yolu açılsın.
Farklı düşüncelerin ve çözüm önerilerinin ifade edilmesinin önündeki yasal engeller hızla kaldırılsın ve Kürt sorununu bütün boyutlarıyla ele alabilecek özgür tartışma ortamı yaratılsın.
Demokratikleşmek için anayasanın ve yasaların değişmesini beklemeden toplumda barış düşüncesinin egemen olması için geçici yasalarla, okullarda, medyada, kültürel her türlü kurumda şoven ve ırkçı propaganda yasağı getirilirken barış ve dostluk düşüncesinin yaygınlaştırılması için özel teşvikler yaratılsın.
Sorunun çözümünde gerçek muhatapları olan Kürt halkı ve siyasi irade olarak gördüğü Abdullah Öcalan ile diyalog kanalları açılmalı, özgür bir müzakere süreci başlatılsın.
PKK'nin yasal varlığı tanınsın, legal siyasi alanda var oluşunun hukuki ve siyasi koşulları yaratılsın.
12 Eylül rejiminin dayatmaları sonucu kabul edilmiş olan Anayasa iptal edilerek yerine asker ve sivil bürokrasinin siyaset üzerindeki egemenliğine son veren, demokratik, adil, eşitlikçi ve insan hakları ve özgürlüklerini esas alan yeni bir anayasanın geçirilmesi çalışması başlatılsın.
Yeni Anayasa hiçbir etnik kimliğe, kültüre, dile, dine vurgu yapmadan, tüm kimliklerin ve kültürlerin eşit ve özgürce bir arada yaşayacağı demokratik koşulları yaratılsın.
Yerel ve bölgesel özerk yönetimlerin kurulabilmesi için Türkiye'nin idari yapılanmasında anayasal düzenleme yapılsın.
Kürtçe başta olmak üzere, bütün ulusal topluluklara anadilde eğitim hakkı sağlanmalı, nüfusun büyük çoğunluğunun Kürt dilini konuştuğu yerlerde Kürtçe, resmi dil olarak kullanılsın.
"Kadınlara karşı işlenen suçlar araştırılsın"
Kirli savaş döneminde işlenmiş olan savaş suçlarının araştırılması ve sorumlularının gereken muameleye uğratılmaları için tarafsız olması garanti edilecek bir hakikatleri araştırma komisyonu kurulmasını ve cinsel şiddete uğrayan kadınlar için "kadınlara karşı işlenen suçlar komisyonu" kurulmasını isteyen DBH üyeleri, tecavüzün savaş suçu olarak kabul edilmesini istediler.
Platform ayrıca savaşın mağdur ettiği ailelere maddi yardım sağlanmasını, köylerine dönmek isteyenlerin uğradıkları zararların karşılanmasını ve koruculuk kurumu ve JİTEM'İn kaldırılmasını talep ettiler.(BÇ)