Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkanı İstanbul Milletvekili Ufuk Uras Davutpaşa'daki patlamayla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk Çelik'in yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.
Uras'ın Çelik'e sorduğu sorulardan biri de "Çelik'in kayıt dışı ile mücadele, işçi sağlığı ve iş güvenliği gibi konularda yasal alanda ne gibi yeni tedbirler alacağı" oldu.
Zeytinburnu'ndaki Davutpaşa semtinde bulunan Emek İşhanı’ndaki patlamada 23 kişi yaşamını yitirmiş, 114 kişi de yaralanmıştı. Patlamaya işhanının altıncı katında bulunan bir havai fişek atölyesi neden olmuştu.
Uras'ın verdiği soru önergesi şöyle:
- İşçi sağlığı ve güvenliğinin sağlanması, iş kazalarının önlenmesi ve sigortasız işçi çalıştırmanın engellenmesi için kayıt dışı üretim yapan firmaların kayıt altına alınması gerektiği açıktır. Kayıt dışı üretim yapan imalathanelerin kayıt altına alınması için ne tür denetim çalışmaları yürütülmektedir?
- Bu amaçla yapılan denetimlerde ve kayıt dışı ile mücadelede ne kadar mesafe kat edilmiştir? Söz konusu denetimler gerçekleşmiyorsa, bu durumun nedenleri kaynak yetersizliği midir?
- Denetimleri gerçekleştiren iş müfettişlerinin ve diğer personelin sayısı sizce yeterli midir? Yetersiz ise kaç müfettiş daha görev almalıdır?
- Denetim faaliyetleri için bütçeden ayrılan kaynak nedir?
- Kayıt dışıyla mücadele, işçi sağlığı ve iş güvenliği gibi konularda yasal alanda ne gibi yeni tedbirler almayı düşünüyorsunuz? Geçtiğimiz beş yılda söz konusu konular ile ilgili ne gibi yasal düzenlemelere başvurdunuz?
Pazartesi (4 Şubat) günü Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi, Davutpaşa'da meydana gelen patlamada sorumluluğu olduğu iddiasıyla İstanbul Valisi Muammer Güler, Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in de aralarında bulunduğu yetkililer hakkında suç duyurusunda bulundu.
Bakırköy Adliyesi önünde bir araya gelen ÇHD üyeleri adına açıklama yapan Filiz Kuruçarkı, "Yapılan açıklamalara bakılınca ölenler öldükleriyle kalacak, yaralananlar yeniden iş arayacak" dedi, hükümet ve belediye yetkililerine tepki gösterdi.
Kuruçarkı "Siyasi iktidar ve belediye yetkilileri, eşlerinin başörtülerinin şekline verdiği önemi o işçilerin hayatına vermiyor" dedi. (EZÖ/NZ)