Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras ile Başbakan Ahmet Davutoğlu bugünkü görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı yaptı. Basın toplantısında ağırlıklı olarak Ege’deki mülteci krizine dair soruları yanıtladılar.
Alexis Tsipras ziyaretinin, bölgeyi ve tüm dünyayı ilgilendiren gelişmelerin gerçekleştiği, kritik bir ana denk geldiğini söyledi, “İşbirliğimiz Avrupa'daki bütün dengeleri değiştirebilir, bunu değerlendirmemiz lazım” dedi.
Tsipras mülteciler konusunda, “Göçmen akını, Ege'de meydana gelen insanlık krizleri, terörizm maalesef olumsuz bir atmosfer doğuruyor bölgemizde. Bu tehditlere karşı koyabilmek amacıyla işbirliği yapmamız gerekiyor” diye konuştu.
Mülteci akınları
Bu krizin sadece Türkiye'nin ya da Yunanistan'ın sorunu olmadığını ifade eden Tsipras şöyle devam etti:
“Yunanistan son sekiz ayda büyük miktarlarda mülteci akınlarına maruz kaldı. Tabi bu kişilerin nihai hedefi Yunanistan'da kalmak değil, aynı zamanda Avrupa'ya da gitmekti.”
“Türkiye misafirperverlik çerçevesinde 2,5 milyondan fazla göçmen ağırlıyor. Yunanistan'a 650 bin civarında göçmen geldi. Bu konuda elbette atılması gereken daha fazla adım var. Karşılıklı anlayış ve işbirliği gerekli.”
Avrupa da sorumlu
“Avrupa da bu konuda sorumluluğu üstlenmeli. Göçmenlere illegal bir şekilde göç yollarını kullanmalarının ortadan kaldırılması amacıyla, onlara yasal bir yerleşim teminatı verilmesi gerekir.”
Türkiye ile işbirliği ve ikili ilişkiler çerçevesinde dışişleri bakanlıkları ve kamu düzeni ile göç konularında kurumlar arasında acilen bir işbirliğinin başlatılmasına karar verdiklerini dile getiren Tsipras, bugün Yunanistan Sahil Güvenlik Komutanının, Türkiyeli mevkidaşıyla aralarındaki iletişimin artırılması amacıyla somut önlemlerin alınması noktasında mutabakata varıldığını ifade etti.
Davutoğlu: Biz de mağduruz
Başbakan Ahmet Davutoğlu da basın toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye ile Yunanistan'ın Suriyeli mülteciler gibi Suriye sorununun mağdurları olduğunu söyledi.
“Biz de bir mağdur olarak yani bütün bu sorunlardan etkilenmiş taraf olarak bugün aldığımız kararlar çerçevesinde ikili bir teknik çalışma yürüteceğiz.
Yunanistan Sahil Güvenlik Komutanı Türkiye'de. Ege'de alınabilecek tedbirleri ele alıyor muhataplarıyla. Bu konuda daha düzenli bir istişare olacak.
Ayrıca ilgili bakanlıklarımızın katılımı ile bir ikili mekanizma, bir çalışma grubu da oluşturacağız. Böylece yapılabilecek ve atılabilecek adımları önceden görüp, insani trajediyi engellemek konusunda da büyük bir gayret içinde olacağız.”
BM Güvenlik Konseyi
BM Güvenlik Konseyi gereğini yapmadığı için dört yıldır milyonlarca insanın, aç ve susuz şekilde yollara dökülüp bir an önce güvenli yerlere ulaşmak istediğini belirten Davutoğlu şöyle devam etti:
“Dolayısıyla Türkiye'ye dönüp 'bu mültecileri Türkiye'de nasıl muhafaza edeceksiniz' sorusundan daha çok, Türkiye ile Yunanistan olarak biz birlikte dünyaya dönüp, 'başımıza bu sorunu niye açtınız veya açılmasına niye göz yumdunuz' diye BM Güvenlik Konseyi'ne sormamız lazım.
Alamadıkları kararların bedellerini bugün hem Suriyeli mağdur mülteciler hem de Türkiye ve Yunanistan gibi mülteci sorunundan etkilenen ülkeler ödüyor.” (AS)