Başbakan Ahmet Davutoğlu Saraybosna'ya hareketi öncesinde Atatürk Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında koalisyon görüşmeleriyle ilgili “İstişare sonucunda MHP veya CHP koalisyonu olabileceği kanaati ortaya çıktı” diye konuştu.
"Elimizden geldiği kadar hükümeti kısa sürede kuracağız ama bunun gecikmesi halinde işlerin yavaşlamasına izin vermeyiz. Hatta bütün bürokrasiye çok net bir mesaj da gönderdim. Türkiye'de hükümet kurulması uzayabilir diye işi aksatan tek bir bürokrat olursa onunla ilgili işlem yapılır" dedi.
"İstişareler neticesinde MHP veya CHP koalisyonunun olabileceği kanaati ortaya çıktı. Bu temelde de bütün partilerle, üç partiyle de görüşeceğiz ama yoğunluğu bu iki partiye vererek netice almaya çalışacağız.”
"Cumhurbaşkanlığı müzakere parçası değil"
Pazartesi CHP, Salı MHP ve Çarşamba günü de HDP ile görüşeceklerini söyleyen Davutoğlu “Önemli olan, karşılıklı iradenin netleşmesi ve sağlam bir zeminde hareket etmemiz. Bu konuda soğukkanlı ve sağduyulu bir yaklaşım benimsenmesi, duygusal tepkilerden, fevri tutumlardan kaçınılması halinde çok sağlam yapılı bir koalisyon oluşabileceğine inancımı hala muhafaza ediyorum" diye konuştu.
Davutoğlu "Cumhurbaşkanlığı makamını hükümet ortaklığı müzakerelerinin parçası haline getirmemek lazım. Getirildiği zaman aslında bir iyi niyetten uzaklaşılmış olunur" dedi.
Bahçeli dört ilkesini açıkladı
Milliyetçi Hareket Partisi lideri Devlet Bahçeli de dün MHP’nin koalisyon şartlarını açıklamıştı. Dört madde sıralayan Bahçeli şunları sıraladı:
* PKK kendisini lağvetmeli. Örgüt üyeleri teslim olmalı, silahlar devlet envanterine kaydedilmeli. Teslim olanlar yargılanmalı. HDP PKK ile arasına mesafe koymalı.
* AKP’nin iktidar yıllarında elde edilmiş demokratik kazanımlar devam ettirilmeli. Bireysel hak ve hürriyetlerin önündeki sis perdesi daha da aralanmalı, hukuk devleti her yönüyle işletilmeli. AKP iktidarı geçmişiyle yüzleşmeli, devlette arınma ve şeffaflaşmanın sağlanabilmesi için Oslo’dan İmralı’ya kadar yapılan müzakereler, anlaşmalar ve verilen sözler açıklanmalı. Milliyetçi Hareket Partisi bu asgari zemin muhtevasında herkesle görüşmeye açık.
* Türkiye’nin huzur ve sükûneti etnik ve mezhep temelli kışkırtılan kutuplaşma ve kamplaşma sona erdirilmeli.
* Rüşvet ve yolsuzluk olaylarıyla etkin bir mücadele yürütülmeli. Bu durum her partinin bahane uyduramayacağı kadar yalın ve yakın bir sorumluluğu olarak görülmeli. Cumhurbaşkanı başta olmak üzere, Türkiye’nin idari ve siyasi sorumluluğunu üstlenmiş her şahıs yasa ve Anayasa’nın çizdiği sınırlarda hareket etme zorundadır.
Kılıçdaroğlu: İlk turda sonuç çıkmaz
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise dün yaptığı konuşmada koalisyon görüşmelerine ilişkin "İlk tur görüşmelerden bir sonuç elde edilmez. Belki ikinci tur görüşmelerde daha sağlıklı sonuçlara varılabilir" demişti. (EA)