Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) ile BM Nüfus Fonu (UNFPA) tarafından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı işbirliğiyle düzenlenen “Kadına Yönelik Şiddete Son: İlerlemenin Hızlandırılması” bugün İstanbul’da başladı.
Toplantıya BM Nüfus Fonu İcra Direktörü Dr. Babatunde Osotimehin ve BM Kadın Birimi İcra Diretörü Phumzile Mlambo-Ngcuka’nın yanısıra Başbakan Ahmet Davutoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da katıldı.
Toplantıda bir konuşma yapan Davutoğlu, “Kadına karşı şiddetin temelinde kültürel kodlar, sosyo-ekonomik durum, eğitim, çevre gibi birçok faktörün yattığını” ve “Kanunların şiddete karşı tek ve kesin çözüm olmadığını” söyledi.
Davutoğlu, Türkiye’de toplam 135 sığınma evi ve 40 ilde hizmet veren ŞÖNİM’ler (Şiddet Önleme Ve İzleme Merkezleri) olduğunu söylerken, 2016 sonlarında tüm illerde ŞÖNİM açılmasının hedeflendiğini ifade etti.
“Töreleri suçlayarak şiddete çözüm bulamayız”
Kadına şiddette gelenek ve görenekleri suçlamamak gerektiğini söyleyen Davutoğlu, “Özenle üzerine titreyeceğimiz en büyük değerimiz ailedir” dedi.
“Kadına şiddet konusunda sadece yanlış olduğunu varsaydığımız gelenek ve görenekleri suçlu bulmak kolaycılığı ile işin içinden sıyrılamayız.
“Kültür ve geleneklerimizi yargısız bir şekilde infaz ederek şiddetsiz bir topluma ulaşmak mümkün değildir. İzini süreceğimiz, özenle üzerine titreyeceğimiz en büyük değerimiz ailedir. Toplumun ayakta kalması, çözülmemesi öncelikle ailenin saygı ve sevgi temelinde sağlam oluşuna bağlıdır. Geçmişi, töreleri suçlayarak, yeni olan her şeyi kutsayarak bu insani soruna çözüm bulmak da tek başına yeterli değildir.”
“Veri olmamasının sebebi mağdur kadınların suskunluğu”
Davutoğlu, hükümetin kadına karşı şiddetle mücadeleye özel önem atfettiğini söylerken, kadına şiddet konusunda resmi bir veri olmamasının sebebinin “mağdur kadınların suskunluğu” olduğunu söyledi:
“Kadına karşı şiddet konusunda şiddet sarmalının neden olduğu sessizlik, mağdur kadınların sessizliği, suskunluğu meselenin ciddiyetini yansıtan verilerin toplanmasını engelleyebiliyor.
“Aynı zamanda yetersiz veriler özellikle şiddeti önleme çalışmalarının odağının kaymasına neden olabiliyor. İşte bu gibi nedenlerle şiddet önleme ve izleme merkezlerinin sağlayacağı veriler tek bir merkezde toplanarak, uzmanlarca değerlendirildiğinde şiddetle mücadelemiz çok daha etkin şekilde devam edecektir.”
Şiddetle Mücadele Eylem Planı
Davutoğlu 2016-2019 Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı’nda beş konuda iyileştirmeye gidileceğini söyledi:
* Yasal düzenlemelerin ihtiyaca göre artırılması ve var olan yasaların etkinliğinin artırılması,
* Sosyo-ekonomik şartlar göz önüne alınarak toplumsal farkındalığın ve zihniyet dönüşümünün sağlanması,
* Önleyici ve korucu hizmetlerde sonuç odaklı iyileştirmeler yapılarak şiddet mağdurlarının güçlendirilmesi ve topluma intibakının yeniden sağlanması,
* Sosyal hizmetlerin eksiksiz uygulanması,
* Tüm bu hizmetlerin kurum ve kuruluşlar arasında uyumlu işbirliği ile hızlı ve sorunsuz bir şekilde yerine getirilmesi. (ÇT)