Başbakan Ahmet Davutoğlu, Yurtdışındaki Türk Bilim İnsanları 3. Kurultayı'na katılan bilim insanlarıyla gerçekleştirdiği buluşmada “Bizim huzurumuzda el pençe duracak bir bilim adamı istemiyoruz” dedi.
Davutoğlu’nun Başbakanlık Dolmabahçe Ofisi'nde dün (25 Aralık) akşam gerçekleşen buluşmasındaki konuşmasında bilim insanlarının Türkiye’ye gelmesine de değindi.
“Fikir özgürlüğü hayata geçirilecek”
Davutoğlu’nun açıklamasında şu ifadeler öne çıktı:
"Türkiye'de fikir özgürlüğü mutlak anlamda hayata geçirilecektir. Bizim dönemde büyük ölçüde geçirildi ama fikir özgürlüğü anlamında karşılaşacağınız herhangi bir zorluk olursa bunun siyasi sorumluluğu bizim üzerimizdedir.
“El pençe durmadım”
"Ben bugün yüzde 49,5 oy almış, demokrasi tarihimizin en yüksek oyunu almış bir seçimden çıkan başbakan olarak söylüyorum. Bizim huzurumuzda el pençe duracak bir bilim adamı istemiyoruz.
"Yine bir meslektaş olarak söylüyorum. Ne şart olursa olsun ben hiç kimsenin önünde el pençe durmadım, fikrimi teslim etmedim, sizlerin de teslim etmesini beklemeyiz. Bizim görevimiz, size en uygun şartlarda fikir özgürlüğünün temin edileceği bir siyasi ortam oluşturmaktır."
“Gidecek tekrar dönecek”
"2001'de Türkiye'de bilim adamları yurt dışına gitmeye ve bir an önce yurt dışına ulaşmaya ve daha özgür ortamda, daha rahat imkanlarla bilimsel çalışmalarını yürütmeye çalışırken şimdi Türkiye'den bilim adamı kaçışı, bir proje bazında gidişi kaçış olarak görmüyorum, gidecek tekrar dönecek, evrensel, küresel bilgi birikimiyle tanışacak dönecek, onlar olması gereken, fakat Türkiye'deki baskılar veya demokrasinin ya da imkan eksikliği dolayısıyla gidişlerde ciddi azalma olduğu gibi geri dönüşlerde de büyük bir ivme görüyoruz.
"Eğer biz Türkiye'yi dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına sokacaksak, eğer biz Türkiye'yi dünyanın yükselen güçleri arasında hak ettiği yere getireceksek, bunun olmazsa olmaz şartı bilim insanlarının buraya doğru yönlerini dönmesidir. Bizim görevimiz sizlere bu imkanı sağlamak. Bizim görevimiz sadece sizlere değil, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına değil, Avrupalı, Amerikalı, Ortadoğu'da kriz yaşanan bölgelerdeki önemli bilim insanlarının da mesela Ukrayna'dan da yönlerini, 'Ben Türkiye'ye gidersem imkan bulabilirim ve orada bu hedeflere ulaşabilirim' diyerek yönlerinin buraya dönmesini sağlamak. En iyi doktorların, en iyi fizikçilerin, en iyi iletişim teknolojisi, nanoteknoloji uzmanlarının ülkemize doğru yönlerinin dönmesini gerçekleştirmemiz lazım.”
“Yanlış gördüğünüzü düşünmeden söyleyin”
"Sizlerin getireceği her bilgi ve tecrübe için ne masraf gerekiyorsa yaparız. Yeter ki yurtdışında ürettiğiniz her bilgiyi bize aktarın, oradaki ufku yansıtın. Yanlış gördüğünüz şeyleri hiç düşünmeden söyleyin. Bir fikir varsa doğrudan bana yazın. Bunun için herhangi bir randevu almaya, herhangi bir özel kalemden geçmeye gerek yok.
"Muhatabınız doğrudan benim. Sizlerden gelen mesaj itibariyle muhatabınız olarak, bir meslektaşınız olarak muhatap olacağım sadece Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak değil. Kendi meslektaşınıza nasıl ulaşıyorsanız bana da ulaşacaksınız."
Yemeğe Başbakan Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, AKP Genel Başkan Yardımcısı Recep Akdağ, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ve TÜBİTAK Başkanı Ahmet Arif Ergin'in yanı sıra yurt dışında akademik çalışmalarına devam eden 52 bilim insanı katıldı. (BK)