Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara Palas'ta "64. Hükümet Sürdürülebilir Kültürel Kalkınma Eylem Programı"nı açıkladı.
Davutoğlu, gazetecilerin “Taksim’deki Atatürk Kültür Merkezi ne zaman bitirilecek?” sorusuna şöyle yanıt verdi:
“AKM’yi değerlendirmek lazım. Taksim Meydanı üzerinde 2013’te yaşadığımız olaylara bakarak da ifade ediyorum. İdeolojik görüş ayrılıklarına bakarak değerlendirmemek lazım. İstanbul’un güzel bir meydana ihtiyacı var. Ama Taksim ve civarında bunu görmek mümkün değil. Kent bilinciyle buna bakacağız. AKM hem statik problemler yaşanan hem de hukuki sorunlar yaşanan bir konu.
“Oraya İstanbul’un ihtiyacı olan büyük bir sanat merkezi yine istişare ederek yapılmasını konuşmak durumundayız. Yeni kutuplaşmalara sebebiyet vermeden hep beraber değerlendirelim. AKM de dahil olmak üzere İstanbul meydanlarının güzelleştirilmesi bir amaç olmalı.”
TIKLAYIN - AKM'Yİ REKLAM TABELASI YAPTILAR
Eylem planında neler var?
Davutoğlu’nun açıkladığı Kültürel Kalkınma Eylem Planının çatısı, 8 ana stratejik alandan ve toplam 32 eylemden oluşuyor.
Davutoğlu’nun aktarımıyla planda yer alanlar şöyle:
* İstanbul'da uluslararası simge olacak büyüklükte ve içerikte İstanbul Kültür Merkezi inşa edilecek.
* Her şehrin Şehir Kültür Yönetim Programı çıkarılacak ve Türkiye Kültür Şehirleri Programı başlatılacak.
18 müze açılacak
* Kültürel alanların canlandırılması hakkında da Ankara'da uluslararası simge olacak büyüklükte ve içerikte Anadolu Kültür Merkezi inşa edilecek.
* 2016 yılında 18 yeni müze açılacak.
* Tiyatro sahnesi olmayan illerin her birine en az bir tiyatro sahnesi açılacak. Özel tiyatrolara 2015'te verilen 4 milyon 500 bin liralık destek bu yıl yüzde 100 artırılarak 9 milyon liraya çıkartılacak.
* Belli dönemlerde SGK primlerini yatıramayan sanatçıların emekli olmasını kolaylaştıracak bir çalışma başlatılacak.
Telif Hakları Yasası
* Telif Hakları Yasasını, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununu mayıs ayı içerisinde Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulacak.
* Gençlere yönelik kültür ve turizm alanında iş alışkanlıklarını geliştirmeye dönük olarak bin 200 genç 6 aylık süreyle geçici olarak istihdam edilecek.
* Kültür ve Turizm Bakanlığında istihdam edilmek üzere 600 kişilik yeni kadro açılacak. Bunların 200'ü kütüphaneci, 100'ü sanat tarihçisi, 100'ü arkeolog, 200’ü de restorasyon için de mimar, mühendis, şehir plancısı ve kağıt restoratöründen oluşacak. (NV)