7 Haziran seçimlerinin ardından 60 gündür süren koalisyon çalışmalarında seçimlerde birinci ve ikinci çıkan AKP ile CHP arasında anlaşma sağlanamadı.
Bugün 16.50’de partisinin genel merkezinde basın toplantısı düzenleyen AKP genel başkanı Ahmet Davutoğlu, görüşmelerden olumlu sonuç çıkmadığını açıkladı.
Beş ayrı oturumda, yaklaşık 35 saat süren istikşafi görüşmeler ve bu heyetlerin toplantıları sonrası 10 Ağustos’ta Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bir araya gelmiş ve görüşme 4 saat 20 dakika sürmüştü.
Dış politika ve eğitim de derin ayrılık
Davutoğlu görüşmelerde anlaşma sağlayamadıkları konuların başında dış politika ve eğitim geldiğini söyledi.
Davutoğlu iki parti arasında derin ayrılıklar olduğunu bu nedenle uzun dönemli koalisyona sıcak bakmadıklarını söyledi.
Kılıçdaoğlu ise yaptığı açıklamada AKP'den kendilerine koalisyon teklifi gelmediğini, gelen teklifi ise şöyle açıkladı: "Bir seçim hükümeti önerisi gelmiştir. Üç aylık bir süre içinde, belli konuları yapalım, gündemimizi oluşturalım, üç ay içerisinde bunları yaptıktan sonra da seçime gidelim".
AKP neden reform hükümeti önerdi?
Davutoğlu CHP’ye önerdikleri “Reform Hükümeti”ni ise şöyle açıkladı:
“Derin görüş ayrılıkları dolayısıyla, uzun dönemli koalisyonda doğabilecek sıkıntılar da göz önüne aldık. Başta seçenekleri de değerlendirmek üzere CHP tarafına, üzerinde mutabık kaldığımız hususlarda, süreli bir reform hükümeti kurarak, seçimleri de göz önünde bulunduran bir yaklaşımla birlikte bir çalışma yapmayı, bunun sonunda karşılıklı anlayış içinde Türkiye’yi hükümetsiz bırakmama, Türk siyasi zeminini istikrara kavuşturma yönünde teklifte bulundum”.
Partiler teklifleri MYK'larda görüştü
Bu teklifin iki partinin MYK’sında konunun tartışıldığını ve bugünkü toplantının bu görüşmeler üzerinden yapıldığını açıkladı. “Ancak sayın Kılıçdaroğlu’da yaptığı istişarelerde, uzun dönemli bir koalisyon konusunda daha olumlu, ancak reform, kısa dönemde süratle reforma odaklı bir şey konusundaki kaygılarını ifade ettiler”.
Sonuç: "Hükümet ortaklığı zemini yok"
Davutoğlu görüşmelerin olumsuz tamamlandığını ise şu şekilde ifade etti: “Hükümet ortaklığının gerçekleştirileceği zemin olmadığı yönünde bir kanaat oluşmuştur.” (HK)