Barış İçin Akademisyenlerin “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzaladıkları için "Terör örgütü propagandası" suçlamasıyla yargılanan akademisyenlerin duruşmaları Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde devam etti.
13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde (ACM) ilk duruşması görülecek olan Gökhan Yavuz Demir'in dosyasında mahkemenin yetkisizliğine karar verildi. Dosya Bursa Nöbetçi ACM'ye gönderildi.
24. ACM'de ayrı görülen davaları tek dosyada birleştirilen 14 akademisyenin yargılandığı davanın duruşmasında savcı, Türk Ceza Kanunu (TCK) 301. maddesi uyarınca Adalet Bakanlığı'ndan izin alınması ve yanıt gelene kadar yargılamanın durması kararı verilmesini istedi.
Mahkeme ilgili madde kapsamında Adalet Bakanlığı'ndan izin istenmesine karar vererek bu doğrultuda kovuşturma izni verilip verilmeyeceği hususunun beklenmesi için açılan kamu davasının durdurulmasına hükmederek dosyayı Adalet Bakanlığı'na gönderdi.
Esası bu şekilde kapatan mahkeme, dosya Adalet Bakanlığı'ndan döndükten sonra yeniden esasa kaydı ile kovuşturmaya devam edilmesine karar verdi.
Duruşması görülenlerBugün üç ayrı mahkemede duruşmalar görüldü: 13. ACM: Uludağ Üniversitesi'nden Doç. Dr. Gökhan Yavuz Demir'in birinci duruşması. 36. ACM: İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Tülay Erkan'ın beşinci duruşması. 24. ACM: Bilgi Üniversitesi’nden Arş. Gör. Adil Serhan Şahin, Artaştırmacı Melike Ergün Yılmaz, Öğr. Gör. Melda Akbaş; Boğaziçi Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Erol Köroğlu, Yrd. Doç. Dr. Aylin Ünaldı, Yrd. Doç. Dr. Emine Fişek, Doç. Dr. Ahmet Ersoy; MSGSÜ’den Yrd. Doç. Dr. Ebru Aykut Türker, Doç. Dr. Sibel Yardımcı, Yrd. Doç. Dr. Özlem Güçlü, Yrd. Doç. Dr. T.T.; Maltepe Üniversitesi’nden Öğr. Gör. Esra Akbalık; Sabancı Üniversitesi’nden Prof. Dr. Erdağ Aksel ve Arel Üniversitesi’nden Arş. Gör. Canan Özcan’ın birleşen dosyasının duruşması. |
13. ACM
Gökhan Yavuz Demir'in duruşmasından önce mahkemenin yetkisizlik kararı vererek dosyayı Bursa Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdiği görüldü.
36. ACM
Tülay Erkan ve avukatı sağlık mazeretleri sebebiyle duruşmaya katılamadı.
Mahkeme sanık ve müdafiinin mazeretini kabul ederek duruşmayı 18 Temmuz'a bıraktı.
24. ACM
Mahkeme başkanı: Yusuf Yılmaz - Üyeler: Ramazan Balcı, Çağlayan Özbay - Savcı: Erdem Kocaoğlu.
Erdağ Aksel ve Erol Köroğlu haricinde dosya kapsamında yargılanan akademisyenlerin tamamı ve müdafileri duruşma salonunda hazır bulundu.
Sanık ve avukat savunmalarına geçilmeden önce duruşma savcısı ara mütalaasını açıklayarak "sanıkların eyleminin Türk Ceza Kanunu (TCK) 301. maddesinde düzenlenen suçu oluşturması ihtimaline binaen" ilgili madde uyarınca soruşturma izni alınması için dosyanın Adalet Bakanlığı'na gönderilmesi ve bu süreçte yargılamanın durmasını talep etti.
TCK 301 Türklüğü, Cumhuriyeti veya Türkiye Büyük Millet Meclisini alenen aşağılayan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini, Devletin yargı organlarını, askerî veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Türklüğü aşağılamanın yabancı bir ülkede bir Türk vatandaşı tarafından işlenmesi hâlinde, verilecek ceza üçte bir oranında artırılır. Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz. |
Sanık müdafilerinden bir kısmı TCK 301 maddesinden izin geldiği takdirde mahkemenin yargılama yapabilmesi için özel görevlendirme gerektiğini hatırlatarak durma kararıyla birlikte esasın kapatılması talebinde bulundu.
Bir kısım avukat beraat kararı verilmesi gerektiğini ancak mahkemenin aynı kanaatte olmaması halinde mütalaaya katıldıklarını, bir kısım avukat ise doğrudan mütalaaya katıldıklarını beyan etti.
Esas kapatıldı
Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme, "sanıkların üzerine atılı suçun sabit görülmesi halinde eylemin TCK 301'de düzenlenen suçunu oluşturabileceği, aynı maddenin 4. fıkrası uyarınca bu suçtan dolayı soruşturma yapılmasının Adalet Bakanlığı'nın iznine bağlı olması nedeniyle bu konudaki usuli eksikliklerin giderilmesi için yargılamanın durmasına" hükmetti.
Mahkeme ayrıca, esasın kapatılmasına da karar verdi. Adalet Bakanlığı'nın yanıtı suçlamanın tekrar değerlendirilmesi için Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilecek.
Akademisyen yargılamaları hakkında10 Ocak 2016'da "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin (BAK) "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisi 1128 akademisyenin imzası ile yayınladı. Sonraki katılımlarla imza sayısı 2212 oldu. Akademisyenler hakkında Savcı İsmet Bozkurt’un hazırladığı iddianame ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) “örgüt propogandası” fiilini düzenleyen 7/2 maddesinden dava açıldı. 25 Nisan 2019 itibariyle 5 Aralık 2017'den bu yana mahkemeye çıkan akademisyen sayısı 606 oldu. 132 akademisyen 1’er yıl 3’er ay; 18 akademisyen 1'er yıl 10'ar ay 15'er gün; 8 akademisyen 1'er yıl 6'şar ay; 2 akademisyen 1'er yıl 6'şar ay 22'şer gün; 17 akademisyen 2 yıl 3 ay; 5 akademisyen 2 yıl 6 ay; 3 akademisyene 2 yıl 1 ay; 1 akademisyen 3 yıl olmak üzere davası sonuçlanan toplam 186 akademisyenin tamamı hapis cezasına mahkum oldu. 32 kişinin cezası ertelenmedi186 kişi içerisinden 26 kişinin hapis cezası 2 yılın üstünde kaldığı için (CMK md. 286), 6 kişi ise hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul etmediği için toplamda 32 kişinin mahkumiyet kararı ertelenmedi. İtiraz yoluyla İstinaf Mahkemesi’ne giden mahkumiyet kararlarından Prof. Dr. Füsun Üstel'in hapis cezası kararı onandı. Cezası ertelenmeyen akademisyenlerin isimleri şöyle: Ayşe Erzan, Özdemir Aktan, Nesrin Sungur Çakmak, Füsun Üstel, Büşra Ersanlı, Lütfiye Bozdağ, Şebnem Korur Fincancı, Özgür Müftüoğlu, Yonca Demir, Gençay Gürsoy, M.A., Alper Akyüz, Ahmet Bekmen, Nihan Aksakallı, Hülya Kirmanoğlu, İsmet Akça, Haydar Durak, İlkay Özkuralpli, Öznur Yaşar Diner, Remzi Orkun Güner, Esra Kaliber, Eda Aslı Şeran, Aysuda Kölemen, İlkay Yılmaz, Zeynep Tül Süalp, L.N., S.A., Gevher Gökçe, Çare Olgun Çalışkan, Nevin Zeynep Yelçe, Ali Kerem Saysel, Koray Çalışkan. TIKLAYIN - Akademisyen yargılamalarında cezalar Barış akademisyenleri 10 Mart 2016’da “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisi nedeniyle yaşadıklarını basın toplantısında paylaştılar. Toplantıda açıklamaları yapan Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy (15 Mart 2016) ile Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı (31 Mart 2016) TMK 7/2'de düzenlenen “örgüt propagandası” suçlamasıyla tutuklandılar, 22 Nisan 2016’da serbest bırakıldılar. Savcının talebi üzerine Adalet Bakanlığı “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama"yı düzenleyen TCK 301. maddeden yargılanma izni verdi. Dava TMK 7/2'den sürüyor. Akademisyen yargılamaları haberlerinin tamamına buradan ulaşabilirsiniz. Barış Akademisyenleri’nin beyanlarının tam metinlerine buradan ulaşabilirsiniz. |
(TP)