DAÜ Kadın Araştırma ve Eğitim Merkezi Başkanı Doç. Dr. Gül Celkan, "Tabuları Aşmak" konulu konferansla ilgili olarak bianet'e yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"ABD'den Uzakdoğu'ya, Avrupa'nın faklı ülkelerinden Afrika'ya kadar uzanan geniş bir yelpazede düzenlenen bir konferans aslında. Kadın örgütlerinin hepsine bilgi formları gönderildi. Fikir alışverişinde bulunmak üzere yapılan bir etkinlik. Dünyanın farklı ülkelerinden şu ana kadar 30'a yakın bildiri özeti geldi."
2004 yılında Mersin Üniversitesi Kadın Merkezi'nin katkıda bulunduğunu söyleyen Celkan, "Gördüğüm kadarıyla akademik bazlı konferanslar, Türkiye'de faaliyet gösteren merkezlerin, derneklerin ilgisini pek çekmiyor" dedi.
Celkan, KKTC'deki kadın örgütlerinin de ilgisizliğinden yakınıyor.
"Bildiri sunmak kolay değil. Zira birikim deneyim istiyor. Elbette bir de araştırma. Bu yüzden uzun soluklu bir çalışmanın sonuçları, bu gibi konferanslarda ele alınacağından belki de ilgi olamıyor. Aslında biz, her türlü çalışmalara açığız, yine de paylaşım yok, üzülerek belirtmekte yarar var."
Celkan, konferansa katılmak isteyen, bildiri sunmak isteyen kişi ve kurumlar için de çağrı yapıyor. Ve, www.cws.emu.edu.tr adresinde gerekli bilgilerin olduğunu söylüyor.
Ana başlıklar: "Kadın ve İş Hayatı", "Kadın ve Savaş"
"Tabuları Aşmak" başlıklı konferansın amacı, akademisyen, eğitimci, politikacı, profesyonel, gazeteci, lider, yazar, ev hanımı ve halk temsilcilerini bir araya getirmek ve kadın ile ilgili konular üzerinde fikirlerini paylaşmalarını sağlamak.
"Kadın ve İş Hayatı" ve "Kadın ve Savaş" ana başlıklarında toplanan ve konferansta yer alması istenen başlıklar şöyle:
Kadın ve İş Hayatı:
Kadın ve Eğitim, Kadın ve İnşaat, Kadın ve Hukuk, Kadın ve Edebiyat, Kadın ve Teknoloji, Kadın ve Politika, Kadın ve Toplum, Kadın ve Medya, Kadın ve Tarih,
Kadın ve Tıp, Kadın ve Mimarlık.
Kadın ve Savaş:
Kadın ve Sanat, Kadın ve Ticaret, Kadın ve Aile, Kadın ve Edebiyat, Kadın ve Annelik, Arka Plandaki Kadın, İhanete Uğramış Kadın, Çelişkiler İçerisinde Kadın, Kadın ve Yöneticilik, Kadın ve Kültür, Kadın ve Askerlik.
Doğu Akdeniz Üniversitesi, Kadın Araştırma ve Eğitim Merkezi'nin (DAÜ-KAEM) iki yılda bir uluslararası düzeyde düzenlediği etkinlikle, kadın konuları üzerine çalışanların farklı görüşleri tartışmaya açmayı amaçladığını açıkladı. (AD)