Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in Darphane grevi için "politik grev" açıklamasına Basın-İş Sendikası Genel Başkanı Yakup Akkaya'dan yanıt geldi. Bu sabah piyasaya verilen altın da "stok tartışması" yarattı.
bianet'e konuşan Akkaya, "İbretlik bir manipülasyon. Hükümetin kitlesel hareketlerde sorunlara odaklanmak yerine hedefin AKP olduğuna dair önyargısıdır" dedi.
25 yıl aradan sonra toplu iş sözleşmesinde (TİS) anlaşma sağlanamadığı için Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü çalışanları 8 Temmuz'da greve gitti.
Altın, madeni para, pasaport, nüfus cüzdanı gibi değerli evrakların üretildiği Darphane'de grevin ardından çeyrek altının fiyatı 120 liradan 150 liraya çıktı. Bu sabah piyasaya 4 ton altın verildi.
"Neden dokuz gün altın verilmedi?"
Evlilik cüzdanından 63 lira kar Akkaya, çok ucuza üretilen evrakların vatandaşa çok pahalıya satıldığını söyledi: "Trafik tescil belgesi: maliyeti 2 lira, satışı 66,5 lira. Ehliyet: maliyeti 2 lira, satışı 89 lira. Trafik ruhsatı belgesi: maliyeti 2 lira, satışı 89 lira. Evlilik cüzdanı: maliyeti 3 lira, satışı 66 lira. Pasaport: maliyeti 10 lira, satışı 72 lira." |
Akkaya, şu anda greve yüzde 88 katılım olduğunu içeride belirterek yeterli üretimin yapılamayacağını söyledi ve grev öncesinde üretilen stoktaki 4 ton altının neden dokuz gün boyunca piyasaya sürülmediğini sordu.
"Grev süresince spekülasyonlar oldu. Cumhuriyet altını karaborsaya düştü. Çeyrek altın 150 liraya çıktı. Neden dokuz gün altınlar piyasaya verilmedi. Kim kazançlı çıktı bundan? Bu sorunların cevabını ben bilemem. Ancak yanıtlanması gerekiyor."
"Bakanla görüşmüştük"
Akkaya, grevden bir ay önce Bakan Çekil ile bizzat görüştüklerini ancak kendilerinden olumsuz bir geri dönüş aldıklarını belirterek "Şimdi Bakan'ın 'grev politik' demesi anlaşılmaz. Çünkü biz kendisine greve gitme noktasına gelen koşullarımızı anlatmıştık" dedi.
Ortalama 15 yıldır Darphane'de çalışan işçiler 1520 liralık maaş alıyor; maaşın 2 bin liraya çıkması talep ediliyor.
Akkaya, ücret zammının yanında girişlerde sürekli x ray kontrollerinin rahatsız edici olması, sosyal hayatın olmaması, iş güvenliğinin sağlanmaması gibi kötü çalışma koşullarına dair sıkıntıların olduğunu belirtti.
"Cumhuriyet altınında stok olmaz"
Darphaneve Damga Matbaası Genel Müdürü Sadettin Parmaksız, ajanslara yaptığı açıklamada, altın stoklarıyla ilgili şöyle konuştu:
"Bu stok seviyelerine yönelik açıklamalar maksatlı ve kamuoyunu yanlış bilgilendirmeye yönelik. Görevine dönen işçilerle birlikte, önümüzdeki dönemde üretim kapasitesi artırılmaya devam edilecek.
"Cumhuriyet altınında ise, yılbaşından bugüne yaşanan aşırı talep nedeniyle talepler bazen gecikmeli karşılanabildi. Bugün itibariyle piyasaya verilen Cumhuriyet altını miktarı geçmiş yıl ortalamalarının yaklaşık 2 katı olup, üretim modeli gereği bu üründe stok yapma olanağı da bulunmuyor."
Parmaksız, altın dışındaki evrakların siparişlerini orta vadede karşılayacak yeterlilikte stokları bulunduğunu belirtti. (NV)