*Görsel: Unfriended: Dark Web adlı uzun metraj filmden.
2000-2006 yılları arasında çoğu göçmen kökenli 10 kişiyi öldüren bir terör hücresi olan "Ulusal Sosyalist Yeraltı" ya da NSU, yeni sempatizanlarına darknet aracılığıyla ulaşıyor.
Platformda yer alan NSU üyeleri/sempatizanları Der Spiegel'de yer alan son habere göre şiddet, tecavüz ve cinayetle tehdit etti.
İlk mesajlardan birini Frankfurtlu avukat Seda Başay-Yıldız aldı. Ağustos 2018'de kendisiyle ilgili tehditler ve kişisel bilgilerin yayılmasına maruz kaldı.
Bu özel bilgiler, Frankfurt'ta aşırı sağcı, ırkçı ve Yahudi aleyhtarı içeriklerin dolaştığı bir sohbet grubuna üye olan bir kadın memurun polis bilgisayarından kısa bir süre önce alınmıştı.
Herhangi bir suçlama yok
Birkaç polis memuru hakkında soruşturma yürütülmesine karşın bugüne kadar herhangi bir suçlama yapılmadı. Bunun yerine, "NSU 2.0" tehdit mesajlarını göndermeye devam etti.
Yıldız, konuyla ilgili en son DW Türkçe'ye yaptığı açıklamada Almanya'nın Hessen Eyaleti İçişleri Bakanı Peter Beuth ve Eyalet Polis Müdürü Roland Ullmann'a dava açacağını söyledi.
DER SPIEGEL'in gönderdiği soruları yanıtlayan Alman parlamentosunun 64 kadın üyesinden yüzde 73'ü, soruşturmalarda kadın düşmanı şiddet ve kadın düşmanlığını ayrı bir kategori olarak ortaya koymasını talep etti.
Buna ek olarak, yüzde 34'ü Almanya ceza yasasının güncellenmesini istiyor. "Irkçı", "yabancı düşmanı" ve "diğer insanlık dışı" güdülerin yanı sıra, daha sert cezaların aranabileceği listeye "cinsiyetçi" motiflerin de eklenmesini istiyorlar.
Yakın tarihteki yükseliş
Almanya'da aşırı sağcı Alternative für Deutschland'ın (AfD) 2016 seçimlerinde (Almanya'daki en son genel seçim) yüzde 13 oy oranıyla parlamentoda meşruiyet kazanmıştı.
O tarihten beri yapılan eyalet seçimlerinde inişli çıkışlı bir profil izleyen partinin bir sonraki sınavı 2021 genel seçimleri olacak.
2018 Eylül ayında İsviçre'de yapılan seçimlerde yine ayrımcı söylemleriyle bilinen Radikal Parti (FDP) ise oyların yüzde 16,3'nü alarak üçüncü oldu.
Göç ve iltica yasasının yanı sıra son olarak radikal İslam yasasıyla da politikalarını sertleştiren Macron, en çok göç motivasyonuyla Brexit'i gerçekleştiren Birleşik Krallıkta'da sağın yükselişi sürüyor.
Darknet/Darkweb hakkında
Dark web, karanlık ağlarda (dark net) bulunan World Wide Web içeriği oluyor. İnternet'i kullanan ancak erişim için belirli yazılımlar, yapılandırmalar veya yetkilendirme gerektiren ağları kaplar.
Dark web kullanıcıları, şifrelenmemiş doğası nedeniyle normal web'i Clearnet olarak adlandırıyorlar.
Dark web, genellikle arama motorları tarafından indekslenmeyen (aranabilir) web bölümleri olan derin ağ ile birleştirilir. Dark web, deep web'in küçük bir bölümünü oluşturur, ancak içeriğine erişmek için özel bir yazılım gerektirir.
Bu karışıklık en az 2009 yılına kadar uzanıyor. O zamandan beri, iki terim sık sık birbiriyle karıştırılmaya devam ediyor.
Darknet web sitelerine yalnızca Tor ("The Onion Routing" projesi) ve I2P ("Invisible Internet Project") gibi ağlar üzerinden erişilebiliyor.
Darknet aynı zamanda yasa dışı ticaret, forumlar ve pedofiller ve çeşitli gruplardan militanlar için medya alışverişi gibi yasa dışı faaliyetler için de kullanılıyor.
"Kırmızı Oda" efsanesi
- Tüm Dark Web efsaneleri arasında "kırmızı oda" en çok dile getirilenlerden biri.
- Dark Web'de bir yerlerde, canlı, interaktif tecavüzler ve cinayetler yayınlayan insanlar olduğunu iddia ediliyor.
- Bir başka iddia da Nazi döneminde yapılan "insan deneylerinin" benzerlerinin hala yapıldığı ve bu ağ üzerinden yayınlandığı yönünde.
(PT)