Birleşmiş Milletler üyesi olan Sudan UCM ile işbirliği yapmakla yükümlü ancak Sudan Cumhurbaşkanı el-Beşir şimdiden ülkesinin işbirliği yapmayacağını açıkladı.
Darfur'da yaşanan savaş suçları ilgili açılan resmi soruşturma Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sevkedilen ilk dava.
Güvenlik Konseyi üyesi Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) veto oyu vermemesiyle dava UCM'ye sevkedildi. ABD, "vatandaşlarını koruma gerekçesiyle" UCM'yi onaylamıyor.
Mahkemenin Mart ayında Birleşmiş Milletler tarafından kendisine sunulan ve 51 isim içeren zanlı listesine bağlı kalacağı düşünülüyor.
Zanlı listesindeki isimler henüz açıklanmadı ancak tahminler hükümet yetkilileri ve Cancavid milislerinin yanı sıra 10 isyancı milis liderinin de zanlılar arasında olduğu yönünde.
Başkent Hartum'da yapılan bir gösteride ise on binlerce kişi Birleşmiş Milletler, Amerika ve müttefiklerini protesto etti.
Protestonun ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir Sudan vatandaşlarını mahkemeye teslim edilmeyeceğini ve ülkesinin işbirliği yapmayacağını söyledi.
180 bin ölü
Darfur'da yaşananlar insanlık tarihinin en büyük krizi olarak adlandırılıyor. 2003 yılının ilk aylarında isyancı milislerin hükümet binalarına saldırılarıyla başlayan olayların esas sorumluları Hartum'daki hükümet ve Cancavid milisleri.
İç savaşın bilançosu en az 180 bin ölü ve evlerini terketmeye zorlanan 2 milyon insan olarak tahmin ediliyor.
Cancavid milislerinin kızlara ve kadınlara tecavüzü de savaş silahı olarak kullandığı uluslararası örgütlerce kanıtlandı.
Kamplarda yaşayan kadınlar için tecavüz riski hala gündelik hayatın bir parçası. Su ve yakacak aramak için kamplardan fazla uzaklaşmak zorunda kalan kadınlar Cancavid milisleri tarafından tecavüze uğruyor.(EK/EÜ)