Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Sözcüsü İdris Şahin, eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in 1960 ihtilalini, 1971 muhtırasını, 1980 darbesi ve 28 Şubat sürecini yaşayan tek insan olduğunu, bu nedenle Demirel'in bilgisine ihtiyaç duyacaklarını söyledi.
Şahin, komisyon toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "1960 darbesi ve 1971 muhtırası ile ilgili alt komisyon, '60 ihtilalini gerçekleştiren iki subaydan Ahmet Er ve Numan Esin'in dinlenmesine karar erdi" dedi.
Şahin, üyelerin özellikle dışarıdan destek noktasında kendilerine danışman ya da raportör talepleri olduğunu, bu talebin Meclis Başkanlığı'na sunulacağını ifade etti.
İdris Şahin, komisyonlarının, "Darbe mi bir daha asla" sloganıyla çalışmalarını sürdüreceğini ifade etti.
"Komisyon çalışmalarını darbe öncesi, darbe sırası ve darbe sonrası olarak üç altı başlık altında yapacak. 28 Şubat ve devamındaki süreçle ilgili inceleme yapacağız ama yargılaması devam eden davalarla alakalı komisyonumuzun herhangi bir dahli söz konusu olamaz."
Ağca ve Kırcı da dinlenecek
12 Eylül darbesine ilişkin Alt Komisyon Üyesi olan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi de 12 Eylül'e giden yolda, öldürülen gazeteci Abdi İpekçi'den başlayan bir süreç olduğunu, bunun arka planının orta çıkarılması gerektiğini anlattı.
Çelebi, İpekçi suikastını gerçekleştiren Mehmet Ali Ağca, Bahçelievler katliamının sorumlusu Haluk Kırcı gibi isimlerin dinlenmesini istediklerini ifade etti. Ayrıca, eski Genelkurmay Başkanı ve Cumhurbaşkanı Kenan Evren, eski başbakanlar Tansu Çiller, Mesut Yılmaz, eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, eski Başbakan Bülent Ecevit'in eşi Rahşan Ecevit'in de dinleneceği açıklandı.
12 Eylül Alt Komisyon Başkanı Naci Bostancı da şunları söyledi:
"O döneme yönelik çalışma yapan akademisyenler var onları dinleyeceğiz, siyasi partilerin o dönemde hayatta kalan genel başkanları var ise onları dinleyeceğiz. O dönemde çok önemli tanıklıkları olan, ne olup bittiğine ilişkin gözlemleri olan insanları dinleyeceğiz."
"Darbe ortamı nasıl teşekkül etti, ikincisi bu işin uluslararası arka planını nedir bunu görmek, üçüncüsü demokratik dönem ile darbe dönemin mukayese etmek, darbe ile Türkiye'nin şartları nasıl değişti bunları görmeyi amaçlıyoruz."
1960 darbesi ve 1971 muhtırasına yönelik oluşturulan alt komisyonun Başkanı Cengiz Yavilioğlu da, çoğunlukla Meclis arşivleri ve Milli Savunma Bakanlığı arşivleri üzerinden çalışma yürüteceklerini belirtti.
Büyükanıt da dinlenebilir
28 Şubat ve 27 Nisan'a ilişkin kurulan alt komisyonun Başkanı Yaşar Karayel de, "Çalışmamızı 1991'deki genel seçimlerle başlatıyoruz. O noktadan itibaren olan tüm siyasi, sosyal, ekonomik, idari, askeri ve finans sektörüyle ilgili her türlü Türkiye'deki olup bitenleri araştıracağız" diye konuştu.
Karayel "Yaşar Büyükanıt'ı dinleyecek misiniz" sorusuna, "O komisyonun vereceği karara bağlı" yanıtı verdi. (AS)