Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der) ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birlği'ne (TMMOB) bağlı Makine Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Çevre Mühendisleri Odası 12 Eylül'ün ardından geçen 27 yılı; darbenin politik, ekonomik ve toplumsal etkilerini değerlendirdikleri açıklamalarda bulundu.
Odalar ve dernek Adalet ve Kalkınma Partisi'ne (AKP) "darbe bildirgesi" niteliği taşıyan 82 Anayasası'nı değiştirmesi ve darbecilerin yargılanma yolunu açması için çağrıda bulundu.
Anayasa üzerindeki militarist gölge
TMMOB Makine Mühendisleri Odası adına açıklama yapan Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz darbenin siyasete köklü darbeler vurduğunu ve uluslararası sermaye leyhine ekonomiyi yeniden yapılandırdığını ifade ediyor.
"Bireysel çıkarın toplumsal çıkarın önüne geçirildiği ve sosyal devlet gereklerinin terk edildiği bir süreç yaşandı. Bunlar dönemin en önemli toplumsal dinamiği olan emekçilerle yurtsever toplumcu güçlerin terör, işkence gibi yöntemlerle üstüne gidildiği bir ortamda gerçekleştirildi."
Oda, yeni Anayasa tartışmalarının yoğunlaştığı günlerde anayasa üzerindeki militarist gölgenin kaldırılması için çağrıda bulundu.
İnşaat Mühendisleri Odası: Darbeciler yargılansın
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası'ysa darbecilerin yargılanmasını ve demokrasinin yeniden tanzim edildiği bir zeminin oluşturulmasını talep ediyor.
"12 Eylül sıradan bir gün değil; sonuçlarının kolay telafi edilebileceği askeri darbe hiç değil. 12 Eylül dönemi toplumsal bir tramvaya yol açtı. Olumsuzluklarını hala yaşıyor olmamızın nedeni bu."
Türkiye'nin karanlıktan kurtulmak için öncelikle darbecilerin yargılanmasının gerekliliğine değinilen basın açıklamasında "yargılama sürecinden çıkan sonuçlar çerçevesinde tüm kesimlerin katılımı sağlanarak bir anayasa hazırlanmalı" ifadeleri kullanıldı.
Çevre Mühendisleri Odası: 12 Eylül tarihin en karanlık dönemlerinden
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası adına açıklama yapan Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Ünlütürk 12 Eylül'ü insanlık tarihinin en karanlık dönemlerinden biri olarak niteliyor. Yeni anayasanın öneminin altını çiziyor.
"Yüz binlerce insanın gözaltına alındığı, tutuklandığı, sürgün edildiği, işten atıldığı, yüzlerce yurtseverin işkencede öldürüldüğü, 50 kişinin idam edildiği, cinayetle, zulümle, kanla ve vahşetle anılan bir dönem. Bu dönemde, tüm siyasi partiler, birçok sendika, dernek, meslek örgütü, kitle kuruluşu kapatıldı, üyeleri ve yöneticileri hapse atıldı."
Özgür-Der: Türkiye'de darbe yapmak klasik oldu
Özgür-Der'den Hülya Şekerci darbeciliğin Türkiye'de bir sistem klasiği haline geldiğini yaptığı açıklamada vurgularken her darbenin Türkiye'de askeri vesayeti daha bir tahkim ettiğini ifade ediyor.
"Darbecilerin yargılanamadığı, darbe Anayasası'nın esastan değiştirilemediği bir yapı darbe düzeninden başka bir şey değil. Darbeciliği ortadan kaldırmayı sağlayacak unsurlardan biri esaslı Anayasa değişikliği. Yıllardır demoklesin kılıcı konumunda olan Kemalist ideolojinin belirleyici ilkelerinden arındırılması 'Sivil Anayasa' söylemlerinin tutarlılığı açısından kaçınılmaz." (GG/NZ)