Muammer Karaca Tiyatro Salonu'nda düzenlenen toplantıya, Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) Genel Başkanı Filiz Koçali, SODEV eski Başkanı Ercan Karakaş, yazar Tarık Ziya Ekinci, gazeteci Ragıp Duran, kitle örgütü temsilcileri ve sendikacılar katıldı.
78'liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can, gecede yaptığı konuşmada, "Geçmişle yüzleşmeli ve darbecileri sorgulamalı" dedi. Can, hukukun üstünlüğünün sağlandığı, hak ve özgürlüklerin çağdaş toplum ve örgütlü birey üzerinden Anayasal güvence altına alındığı bir ülkede yaşamak için geçici 15. maddenin kaldırılması gerektiğini kaydetti.
25 yıllık "geçici" madde
Gerçekleri Araştırma ve Adalet Komisyonu kurulmasını isteyen Girişim'in toplantıda okunmak üzere hazırladığı metinde ise şu ifadelere yer verildi:
"12 Eylül darbesinin üzerinden 25 yıl geçti. 12 Eylül unutuldu, unutturuldu... Ancak bizler hatırlamak, hatırlatmak istiyoruz. Yaşadıklarımızı açıkça tartışmak istiyoruz.70'li yılları konu alan bir de sinevizyon gösterimi yapılan toplantı, döneme tanıklık etmiş yazarların, avukatların ve, yakınlarını kaybetmiş kişilerin yakınlarının konuşmalarıyla sona erdi. (KÖ)Amaç 25 yıl sonra intikam değil. Eğer kimse suçlu değilse herkesin vicdanı rahat olmalı! Ancak adı "geçici" olan bir maddenin 25 yıl sonra halen varlığını koruması ve kalıcılaşması sizleri düşündürmüyor mu? Ortada suç yoksa neden darbecilerin yargılanmasının önü açılmıyor?
Darbe rejimlerinden demokrasilere geçişte, darbe rejimleriyle bir biçimde hesaplaşma yaşanmadan, geleceğin güçlü demokrasileri kurulamıyor. Nazi, Mussolini rejimlerini yaşayan Avrupa'dan, Franko rejimini yaşayan İspanya'ya, Albaylar cuntasını yaşayan Yunanistan'dan Latin Amerika ülkelerine, Güney Afrika Cumhuriyeti'ne kadar ortaya çıkan sorgulama ve hesaplaşma deneyimleri bunu gösteriyor.
"Burası Türkiye" deyip geçilebilir. "Dememek" ve de "Geçmemek" gerekiyor. 12 Eylülcülerin yargılanmayışı, bu yüzyılın başından beri,insanlığa karşı işlenmiş suçların sorgulanmayışının, yargılanmayışının ürünüdür.
12 Mart'ın yargılanmayışının ürünü 12 Eylül'dür. 12 Eylül'ün yargılanmayışının ürünü, kalıcılaşan darbe rejimi, Anayasası, gizli aygıtları ve benzeri kurumlardır, Susurluk'tur; barışın, Türk, Kürt kardeşliği temelinde sağlanmasının engellenmesidir.
Her şeye ama her şeye rağmen bu olumsuz tablo aşılabilir. İnsan tükenmedikçe umut tükenmez!"
78'liler Vakfı Girişimi'nin kampanyasına destek verenlerin tam listesi için tıklayınız.