Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri, 15 Temmuz darbe girişimini araştırmak için kurulan komisyonda dün konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak’la ilgili söz almak istedi ancak komisyon başkanınca talepleri reddedildi.
TIKLAYIN - DİYARBAKIR BELEDİYESİ EŞBAŞKANLARI KIŞANAK VE ANLI GÖZALTINDA
Dün Meclis’te komisyonda konuşan Gültan Kışanak, akşam saatlerinde “örgüt üyeliği” iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alındı, belediye binasına polis baskını düzenlendi ve arama yapıldı.
Komisyon üyesi Sancar’a söz verilmedi
Komisyon üyesi HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, komisyonunu bu sabahki oturumunda Kışanak ile ilgili konuşmak için söz istedi. Komisyon Başkanı, AKP Burdur Milletvekili Reşat Petek ise “gündem dışında söz vermenin usuldışı olduğunu” ileri sürerek Sancar’a söz vermedi.
Sancar konunun komisyonla ilgili olduğunu, “gündem dışı” olmadığını, Kışanak’ın dün komisyonda konuşan isimlerden biri olduğunu hatırlatmak istedi ancak tepkiyle karşılandı.
AKP’li milletvekilleri HDP’lilere “Çıkın dışarı” diye bağırdı.
HDP’lilerin söz isteme talebine CHP İstanbul Milletvekili, komisyon üyesi Sezgin Tanrıkulu da destek verdi, Reşat Petek’e, “Siz komisyon başkanısınız sınıf başkanı değilsiniz” dedi.
HDP’liler de komisyon üyelerine yönelik, “Siz talimat verdiniz. Bu komisyon talimat verdi. Bir belediye başkanı buradan çıkınca gözaltına alındı. Bu komisyon darbeleri araştırmak için değil meşrulaştırmak için kullanılıyor. Meclise darbe yapıyorsunuz. Siz darbecisiniz” eleştirilerini yöneltti.
HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, “Sözde darbe soruşturması, başlayın soruşturmanıza!” diye tepki göstererek komisyondan çıktı. Ardından da diğer HDP’li vekiller salonu terk etti.
Başkan Petek ise kendisini, “Hukuk, iç tüzük çerçevesinde Komisyonu çalıştırıyorum. Başkandan izinsiz bir milletvekilinin açıklama yapma hakkı yoktur” diye savundu.
Kışanak: Darbenin ne demek olduğunu yaşayarak öğrendim |
Gültan Kışanak, 15 Temmuz darbe girişimini araştırma komisyonunda “12 Eylül döneminde ağır işkenceler görmüş bir ceza mağduruyum. Darbenin ne demek olduğunu yaşayarak öğrenmiş bir kişiyim. Her türlü darbeye karşı net duruşum olduğunu mücadele etmenin insanlık görevi olduğunu hatırlatmak isterim” diye konuştu. TIKLAYIN - GÜLTAN KIŞANAK KİMDİR? Milletvekilliği yaptığı dönemde Fethullahçı örgütlenmenin açığa çıkarılması ve sorgulanması için mücadele ettiğini söyleyen Kışanak, KCK operasyonlarının barış sürecinin önüne çıkarılan ilk engel olduğunu söyledi. Kürt sorununu demokratik ve barışçıl yöntemlerle çözmek için parlamentoya girdiklerini bildiren Kışanak, şunları söyledi: “2009'da KCK operasyonu adı altında partimizin genel merkez yöneticileri, belediye başkanları, il ve ilçede görevli partililerimiz tutuklanmaya başlandı. Bunun ilk andan itibaren barış çabalarının önüne çıkarılan bir engel olduğunu, ortadan kaldırılması gerektiğini söyledik. “2014'e kadar arkadaşlarımız serbest bırakılıncaya kadar bunun barış süreci önüne konulmuş bir tuzak olduğunu, usulsüz dinlemeler yapıldığını, delil üretildiğini, gizli tanık adı altında uyduruk gerekçeler sürdürüldüğünü anlatmaya çalıştık. “Ben komisyona öneriyorum eğer gerçekten Paralel Devlet Yapılanmasının gerçek yüzünü ortaya çıkarmak, anlamak istiyorsak başlamamız gereken yerlerden birisi de KCK operasyonlarıdır. Kimler yaptı nasıl yaptı niye yaptı? Hukuk dışı yöntemlerle yargılamaları nasıl yaptılar. Suçsuz yere 5 yıl nasıl cezaevinde insanları tuttular? “PDY'yi tehdit olarak görüyorsak araştırmak zorundayız. KCK operasyonlarına rağmen demokratik siyaseti rafa kaldırma operasyonuydu bu. Biz o zaman açıkça söyledik, darbedir bu dedik. Bunlar yapılmadı fakat barış ve çözümde ısrarımızı sürdürdük. “Türkiye'nin önünde bu sorunu barışçıl ve demokratik yollarla çözme fırsatı vardı. Bu fırsat heba edildiği için oluk oluk kan akıyor ülkemizde. Biz bu PDY'yi tehdit olarak görüyorsak araştırmak zorundayız. Neden barış yoluyla çözemedik, neden çocuklarımız öldü? Herkes çocuğunu el bebek gül bebek büyütüyor. Her gün onlarca cenaze kalkıyor bu ülkeden. “Bu yapılanmayla beraber büyüyen elini ayağını öpen, aday olan onların ekmeğini yiyenler onlarla beraber ülkenin geleceğini karartan, şu ülkenin ortağı olanlar beni sorgulayamazlar. Eğer söylediklerimi üzerinize alındıysanız genel cümle kurdum. Hakikatleri öğrenmek istemiyorsanız yolunuza başka bir paralel yapı ile devam edebilirsiniz.” Komisyon Başkanı Petek, dünkü toplantının açılışında, eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’ın rahatsızlığı nedeniyle oturuma katılamayacağını bildirdiğini açıkladı. Dün ayrıca gazeteci Nedim Şener konuştu, gazeteci Hüseyin Gülerce de bugün dinlenecek. |
Komisyon |
26 Temmuz’da kurulan araştırma komisyonunun tam adı: “Fethullahçı Terör Örgütünün (FETÖ/PDY) 15 Temmuz 2016 Tarihli Darbe Girişimi İle Bu Terör Örgütünün Faaliyetlerinin Tüm Yönleriyle Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu” Başkan ve üyeleri kim?Görev süresi üç ay olarak belirlenen komisyonda Adalet ve Kalkınma Partisi’nden (AKP) dokuz, Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) dört, Milliyetçi Hareket Partisi (CHP) ve Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) birer üye var. Komisyon üyelerinden sadece üçü kadın, üçü de AKP milletvekili: Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay, İstanbul milletvekilleri Ravza Kavakçı Kan ve Mihrimah Belma Satır. Komisyon üyeleri şöyle: AKP: Burdur Milletvekili Reşat Petek, Erzincan Milletvekili Serkan Bayram, Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay, İstanbul Milletvekili Ravza Kavakçı Kan, İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır, İzmir Milletvekili Hüseyin Kocabıyık, Karabük Milletvekili Burhanettin Uysal, Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, Bursa Milletvekili Zekeriya Birkan. CHP: İstanbul milletvekilleri Zeynel Emre, Aykut Erdoğdu ve Sezgin Tanrıkulu ile İzmir Milletvekili Aytun Çıray. HDP: Mardin Milletvekili Mithat Sancar. MHP: Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan. Komisyon başkanı, AKP Burdur Milletvekili Reşat Petek. Komisyonun 4 Ekim’deki ilk toplantısında Başkanlık Divanı seçimi yapılmış, AKP Burdur Milletvekili, eski savcı Reşat Petek komisyon başkanı seçilmişti. Komisyon başkanvekilliğine AKP Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, sözcülüğe AKP İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır, katip üyeliğe AKP Erzincan Milletvekili Serkan Bayram seçildi. Dört partinin önergesiyle kurulduKomisyonun kurulması için Meclis’teki dört partiden milletvekilleri önerge vermişti: AKP Grubu adına Grup Başkanvekilleri Amasya Milletvekili Mehmet Naci Bostancı, Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş, İstanbul Milletvekili Mehmet Muş, Çanakkale Milletvekili Bülent Turan ve Aksaray Milletvekili İlknur İnceöz; CHP Grubu adına Grup Başkanvekilleri Manisa Milletvekili Özgür Özel, İstanbul Milletvekili Engin Altay ve Ankara Milletvekili Levent Gök; HDP Grubu adına Grup Başkanvekilleri Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken ve Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel; MHP Grubu adına Grup Başkanvekili Erkan Akçay. |
(AS)