15 Temmuz darbe girişimini araştırmak üzere Meclis’te oluşturulan komisyon çalışmalarını sürdürüyor.
26 Temmuz’da kurulan araştırma komisyonunun tam adı: “Fethullahçı Terör Örgütünün (FETÖ/PDY) 15 Temmuz 2016 Tarihli Darbe Girişimi İle Bu Terör Örgütünün Faaliyetlerinin Tüm Yönleriyle Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu”
İlk toplantı 4 Ekim günü yapıldı.
Toplantının gündemi komisyonda partilerin eşit temsiliyeti yoluna gidilmemesi oldu. İlk toplantı en yaşlı üye sıfatıyla AKP Burdur Milletvekili Reşat Petek başkanlığında toplandı ve başkan seçimi yapıldı. Komisyon başkanlığına komisyona üye çoğunluğu olan AKP’lilerin oyuyla Petek seçildi.
Komisyon ikinci toplantısını 7 Ekim günü yaptı. Toplantıda komisyonda dinlenecek isimler tartışıldı. Komisyon toplantısından sızan haberlerde bir AKP’li vekilin komisyona dinlenmek üzere Fetullah Gülen’in davet edilmesini istediği vardı.
13 Ekim günü komisyonun dinlemeyi kararlaştırdığı isimler açıklandı.
Açıklamaya göre komisyon 18, 19, 20, 25, 26, 27 Ekim tarihlerinde altı toplantı yapacaktı ve toplam 31 kişiyi dinleyecekti.
Komisyonununr dördüncü toplantısında bugün eski İçişleri ve Adalet Bakanı Mehmet Ağar ile gazeteci yazar Fehmi Koru dinlendi.
TIKLAYIN - AĞAR: SON DÖNEMDEKİ YAPILANMA BİZİM ZAMANIMIZDAKİNE BENZİYOR
18 Ekim
Programa göre Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ümit Dündar, eski İçişleri Bakanları Efkan Ala, eski bakan Mehmet Ağar, Gazeteci-Yazar Fehmi Koru, Prof. Dr. Ahmet Akgündüz konuşacaktı. Mehmet Ağar ve Fehmi Koru 20 Ekim günü komisyona gitti.
Orgeneral Ümit Dündar
Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ümit Dündar, darbe girişimi sırasında İstanbul'da yaşadıklarını anlattı. Ümit Dündar, açıklamasında "5 Temmuz gecesi sayın Cumhurbaşkanı, sayın Başbakan da dahil hiçbir bakanla görüşmem olmadı. 'Beni Devlet Bahçeli'ye sorun' diye bir beyanım olmadı" dedi. Dündar’ın 15 Temmuz gecesi “darbeye katıl” teklifi aldığı ve Erdoğan’a darbeci olmadığını kanıtlamak için MHP lideri Devlet Bahçeli’yi referans gösterdiği iddiaları ortaya atılmıştı.
Dündar, Erdoğan ile 16 Temmuz sabahı havalimanında görüştüğünü söyledi.
Prof. Ahmet Akagündüz
Rotterham İslam Üniversitesi Rektörü Prof. Ahmet Akgündüz komisyonda sarfettiği “15 Temmuz darbesine ‘birinci darbe' demek yanlış. Birinci darbe, Gezi olaylarıydı” sözleriyle tartışma yaratmıştı.
Efkan Ala
15 Temmuz darbe girişiminde İçişleri Bakanı olan, AKP Erzurum Milletvekili Efkan Ala komisyondaki konuşmasında, “FETÖ'nün cemaat tanımıyla uyuşmadığını, kod isimlerin, hücre yapılanmasının, farklı haberleşme sistemlerinin bulunduğunu” belirtti.
Ala dargbe girişimi hakkında şu bilgileri verdi:
“17-25 Aralık'tan sonra örgüt, Emniyet’in operasyonel birimlerinde, istihbaratta, emniyet müdürleri seviyesinde yüzde 90'ın üzerinde bir orandaydı.
“15 Temmuz gecesi operasyonel birimlerdeki arkadaşlarımız bu ahlaksız yapıyla ilgili önleyici tutum aldı, ciddi mücadele etti.
“Ben Erzurum'daydım, Sağlık Bakanımızın kardeşi vefat etmişti. Başsağlığı dileklerinde bulunduk ve oradan 21.20'de tarifeli uçakla Ankara'ya hareket ettik. Biz Ankara'ya indik saat 23.00 sularında. İner inmez uçakta telefonlar açıldı ve koruma müdürü 'darbe oluyormuş' dedi.
“Bu sırada MİT Müsteşarı Hakan Fidan aradı. Nerede olduğumu sordu ve durumu söyledi. Uçaktan indikten sonra havalimanında bakan yardımcımızla, danışmanlarla, diğer arkadaşlarla değerlendirme yaptık.
“Havalimanından meseleye vaziyet ediyoruz. NTV'yi aradım. Bu arada Sayın Cumhurbaşkanımız konuşuyor. Sonra ben devreye girdim. Sayın Cumhurbaşkanımızla aynı çağrıyı yaptık.
“Havalimanında iken TBMM ve Külliye'nin de bombalandığı söylenince, acaba bir şey, bir yöntem bulabilir miyiz, diye MİT Müsteşarı aradı.
“Bize ‘Şu saat şu olacak’ diye bir istihbarat gelmiş değildi.
Neden istifa ettiği sorusu üzerine de, "Bu bir değişimdir, dönüşümdür. Bugün buradayız, yarın başka bir görevde oluruz. AK Parti bir davadır. Bu davada insanlar bir şey olmak için değil, bir şey yapmak için çalışır. Belki de ben şu an çok daha önemli bir şey yapıyorumdur” dedi.
19 Ekim
Programa göre Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Prof. Dr. Nevzat Tarhan, eski milletvekili Birgül Ayman Güler, gazeteci Nevzat Bayhan konuşacaktı. Nevzat Bayhan, Birgül Ayman Güler ve İdris Naim Şahin komisyona gitmedi.
Hilmi Özkök
2004'te dönemin genelkurmay başkanıyken Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK) alınan kararla hükümeti FETÖ'ye karşı uyardıklarını belirten Özkök, şunları söyledi:
"Hükümeti kesin olarak bilgilendirdik ve durum iyi değil dedik. ''Bu örgüt çok büyük bir imkan kabiliyetine kavuştu. İmkan kabiliyeti yıllar içinde oluşur ama niyet bir gecede değişir' dedik.
"Orada bir karar alındı. Ona icra planı denildi. Hükümete tavsiye ediyor MGK bunu.
"Ne yapılıyor diye izledik, açıkça söyleyeyim pek fazla bir şey yapıldığını görmedik.
"Biz gene her toplantıda irtica ve bu örgütlerin tehlikesine dikkat çeken konuşmaları MGK'da her zaman dile getirdik."
İdris Naim Şahin
17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmaları ardından AKP'den istifa eden eski İçişleri bakanı İdris Naim Şahin komisyonun davetine icabet etmedi. İdris Naim Şahin, Zaman Gazetesi’nin eski yayın yönetmeni Ekrem Dumanlı gözaltına alınırken yanında durarak destek vermişti. Şahin iktidar tarafından Bank Asya’ya para yatırmakla suçlanmıştı.
Birgül Ayman Güler
Eski CHP milletvekili Birgül Ayman Güler de komisyonun davetine icabet etmedi. Güler CHP'yi 2015 yerel seçimlerinde "Cemaat ile ittifak yapmakla" suçlayarak istifa etmişti. (EKN/HK/AS)
Darbe komisyonu |
Başkan ve üyeleri kim?Görev süresi üç ay olarak belirlenen komisyonda Adalet ve Kalkınma Partisi’nden (AKP) dokuz, Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) dört, Milliyetçi Hareket Partisi (CHP) ve Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) birer üye var. Komisyon üyelerinden sadece üçü kadın, üçü de AKP milletvekili: Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay, İstanbul milletvekilleri Ravza Kavakçı Kan ve Mihrimah Belma Satır. Komisyon üyeleri şöyle: AKP: Burdur Milletvekili Reşat Petek, Erzincan Milletvekili Serkan Bayram, Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay, İstanbul Milletvekili Ravza Kavakçı Kan, İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır, İzmir Milletvekili Hüseyin Kocabıyık, Karabük Milletvekili Burhanettin Uysal, Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, Bursa Milletvekili Zekeriya Birkan. CHP: İstanbul milletvekilleri Zeynel Emre, Aykut Erdoğdu ve Sezgin Tanrıkulu ile İzmir Milletvekili Aytun Çıray. HDP: Mardin Milletvekili Mithat Sancar. MHP: Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan. Komisyon başkanı, AKP Burdur Milletvekili Reşat Petek. Komisyonun 4 Ekim’deki ilk toplantısında Başkanlık Divanı seçimi yapılmış, AKP Burdur Milletvekili, eski savcı Reşat Petek komisyon başkanı seçilmişti. Komisyon başkanvekilliğine AKP Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, sözcülüğe AKP İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır, katip üyeliğe AKP Erzincan Milletvekili Serkan Bayram seçildi. Dört partinin önergesiyle kurulduKomisyonun kurulması için Meclis’teki dört partiden milletvekilleri önerge vermişti: AKP Grubu adına Grup Başkanvekilleri Amasya Milletvekili Mehmet Naci Bostancı, Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş, İstanbul Milletvekili Mehmet Muş, Çanakkale Milletvekili Bülent Turan ve Aksaray Milletvekili İlknur İnceöz; CHP Grubu adına Grup Başkanvekilleri Manisa Milletvekili Özgür Özel, İstanbul Milletvekili Engin Altay ve Ankara Milletvekili Levent Gök; HDP Grubu adına Grup Başkanvekilleri Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken ve Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel; MHP Grubu adına Grup Başkanvekili Erkan Akçay. |