Meclis Darbe Komisyonu bugün ikinci kez toplanacak. 4 Ekim’deki ilk toplantıda komisyon başkanı ve başkanlık divanı seçilmişti.
26 Temmuz’da kurulan araştırma komisyonunun tam adı: “Fethullahçı Terör Örgütünün (FETÖ/PDY) 15 Temmuz 2016 Tarihli Darbe Girişimi İle Bu Terör Örgütünün Faaliyetlerinin Tüm Yönleriyle Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu”
Darbe komisyonu |
Başkan ve üyeleri kim?Görev süresi üç ay olarak belirlenen komisyonda Adalet ve Kalkınma Partisi’nden (AKP) dokuz, Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) dört, Milliyetçi Hareket Partisi (CHP) ve Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) birer üye var. Komisyon üyelerinden sadece üçü kadın, üçü de AKP milletvekili: Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay, İstanbul milletvekilleri Ravza Kavakçı Kan ve Mihrimah Belma Satır. Komisyon üyeleri şöyle: AKP: Burdur Milletvekili Reşat Petek, Erzincan Milletvekili Serkan Bayram, Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay, İstanbul Milletvekili Ravza Kavakçı Kan, İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır, İzmir Milletvekili Hüseyin Kocabıyık, Karabük Milletvekili Burhanettin Uysal, Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, Bursa Milletvekili Zekeriya Birkan. CHP: İstanbul milletvekilleri Zeynel Emre, Aykut Erdoğdu ve Sezgin Tanrıkulu ile İzmir Milletvekili Aytun Çıray. HDP: Mardin Milletvekili Mithat Sancar. MHP: Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan. Komisyon başkanı, AKP Burdur Milletvekili Reşat Petek. Komisyonun 4 Ekim’deki ilk toplantısında Başkanlık Divanı seçimi yapılmış, AKP Burdur Milletvekili, eski savcı Reşat Petek komisyon başkanı seçilmişti. Komisyon başkanvekilliğine AKP Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, sözcülüğe AKP İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır, katip üyeliğe AKP Erzincan Milletvekili Serkan Bayram seçildi. Dört partinin önergesiyle kurulduKomisyonun kurulması için Meclis’teki dört partiden milletvekilleri önerge vermişti: AKP Grubu adına Grup Başkanvekilleri Amasya Milletvekili Mehmet Naci Bostancı, Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş, İstanbul Milletvekili Mehmet Muş, Çanakkale Milletvekili Bülent Turan ve Aksaray Milletvekili İlknur İnceöz; CHP Grubu adına Grup Başkanvekilleri Manisa Milletvekili Özgür Özel, İstanbul Milletvekili Engin Altay ve Ankara Milletvekili Levent Gök; HDP Grubu adına Grup Başkanvekilleri Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken ve Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel; MHP Grubu adına Grup Başkanvekili Erkan Akçay. |
İlk toplantıda başkan seçimi eleştirildi
Komisyonun 4 Ekim’deki ilk toplantısında komisyon başkanı seçilen Petek, “milletin beklentilerini karşılayan, hakikati bulmaya gayret eden çalışmaların, komisyon ve divanın öncülüğünde yapılmasını” temenni etti.
Petek, “Her komisyon üyemiz, bu komisyonda bugünden başlamak üzere görüş, düşünce ve önerilerini, araştırma yapılacak noktaları özgür biçimde açıklayacak, komisyonda değerlendirilecektir” dedi.
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise başkan seçimini eleştirdi:
“Bu komisyonun Türkiye ve dünyaya mesaj vermesi isteniyorsa, bütün partilerin, bir bütün olarak darbe girişimine karşı olduğunu göstermek istiyorsak vereceğimiz görüntü önemli. AKP'nin çoğunluğuyla Başkanlık Divanı seçilmesi, bu ülkeye birlik görüntüsü vermez, komisyonun kurulması ruhunu ülke ve dünyaya yansıtmaz. Muhalefetin yer alması için mutabakat sağlarsak, komisyon ilk günden itibaren darbe ve darbecilere karşı çok önemli bir mesaj vermiş olacak.”
HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, komisyonun yönetiminin ortak şekilde oluşturulmasında yarar gördüğünü belirtti.
AKP İstanbul Milletvekili Ravza Kavakçı da “15 Temmuz’daki 241 şehidin, kendilerine birlik ve beraberliği devam ettirme mesajı verdiğini belirterek, komisyonda bunun devam etmesini” istedi.
Eşit temsil olmaması tartışma konusu
Meclis Genel Kurulu görüşmelerinde de darbe komisyonu tartışma konusu oldu.
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, 5 Ekim’deki Meclis konuşmasında, “Dün Darbe Komisyonu çalışmaya başladı. Dört partiden oluşuyor. Aslında yakışanı tüm partilerin eşit temsili. Salt çoğunluğu elinde bulundurmanın avantajıyla başkan, başkan yardımcısı, sözcü ve katip üye dördü de AKP tarafından belirlendi” dedi.
HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de, “Darbe komisyonu kendi çalışmasını yürütür ama darbenin siyasi ayağı ile ilgili hızla kamuoyunun beklediği sorulara cevap vermesi, gereken sorumluluğu AKP grubunun yerine getirmesi gerekir” diye konuştu.
AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı ise eleştirilere, darbe komisyonunun da tüm komisyonlar gibi oluşturulduğunu söyleyerek yanıt verdi. (AS)