“Düşünebiliyor musunuz, bu haberler ortaya çıkmaya başlayınca ülkenin en büyük istihbarat örgütünün başını arıyor Cumhurbaşkanımız ve ulaşamıyor, ulaşamadığını söylüyor. Burada en azından, en iyimser bir ifadeyle bir istihbarat zafiyeti söz konusudur. Bütün istihbarat sistemi için geçerli, sadece MİT için değil... Ciddi bir istihbarat zafiyeti var. En iyimser tahminle bir istihbarat zafiyeti var.”
Bu sözler Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli'ye ait.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Al Jazeera röportajında darbe girişimini eniştesi Ziya İlgen’den öğrendiğini açıklaması, Reuters’a röportajında, 15 Temmuz gecesi MİT Müsteşarı Hakan Fidan’a ulaşamadığını söylemesi üzerine Canikli bu durumu “istihbarat zafiyeti” olarak nitelendirdi, ve ekledi:
“Zafiyet olarak ortaya çıkan bu sonucun perde arkasını şu anda aydınlatmaya çalışıyoruz. Takdir edersiniz ki böyle bir durumda ciddi adımlar atılacağı, reformlar yapılacağı ve adeta bu sistemin yeniden şekillendirileceği bir noktada, bütün ayrıntılı bilgilere sahip olmamız gerekiyor…”
Erdoğan’ın “enişte” açıklamasından sonra, darbe girişiminden kimin ne zaman haber olduğu konusu gündemde yerini aldı.
Cumhurbaşkanı "enişte"den, Başbakan "eş, dosttan"
Buna göre,
* Başbakan Binali Yıldırım, bugünkü (22 Temmuz) açıklamasında, darbe girişimini “yakın korumalarından, vatandaştan, eşinden, dostundan” öğrendiğini açıkladı.
* MİT Müsteşarı Hakan Fidan darbe girişiminden beş gün sonra ilk defa Milli Güvenlik Kurulu toplantısında görüntülendi. Milliyet Ankara Temsilcisi Serpil Çevikcan, Fidan ile konuşmasında “istihbarat almamış mıydınız” sorusunun yanıtsız kaldığını yazdı.
* Çevikcan bunun yanında, Fidan’ın 15 Temmuz günü saat 17.00’de Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ı darbe girişimiyle ilgili bilgilendirdiğini ekledi.
* Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ise, darbe girişimini, 15 Temmuz günü saat 16.00’da MİT’ten öğrendiğini açıkladı.
* Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 15 temmuz günü köprü askerlerce kesildiğinde Ankara - İstanbul uçağındaydı. Kılıçdaroğlu, darbe girişimini 23.00’de İstanbul’a indiği havalimanında arkadaşlarından öğrendi, bir süre havalimanında VIP odasında bekletildi.
* Hürriyet yazarı Fatih Çekirge, 15 Temmuz günü birlikte olan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın, girişimi, Çavuşoğlu’nun korumasının “Askerler köprüyü tutmuş” haberiyle öğrendiğini yazdı.
* Ekonomi Bakanı Mehmet Şimşek, darbe girişimini, 2016 OECD Türkiye Ekonomik İnceleme Raporu tanıtımı için bulunduğu Antep’te polis amirinden öğrendi.
* Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli emekli askerlerle yapılan görüşmeler sonucu öğrendi.
Kuvvet komutanları neredeydi?
Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Salih Zeki Çolak, Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal ve Jandarma Kuvvetleri Komutanı Galip Mendi darbeyi gerçekleştiren askerler tarafından rehin alındı.
Rehin alınmayan tek kuvvet komutanı Deniz Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Bülent Bostanoğlu oldu.
Darbe girişimi sırasında;
Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak Genelkurmay Başkanlığı’ndaydı.
Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal, Muharip Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Mehmet Şanver’in kızının İstanbul Moda Deniz Kulübü’ndeki düğün törenindeydi.
Jandarma Komutanı Galip Mendi, Akıncı Üssü 4. Ana Jet Üssü’ndeydi.
Deniz Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Bülent Bostanoğlu ise İstanbul Yeşilköy'de Çınar Otel'deydi. (EA/EKN)