Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
15 Temmuz darbe girişiminin ardından üniversitelerde açığa almaların yanında gözaltı ve tutuklamalar da yaşanıyor.
Şimdiye dek en az 41 üniversitede dördü rektör olmak üzere 1294 akademik, 323 idari personel açığa alındı. En az 12 üniversitede 234 kişi gözaltı alındı, 8 kişi tutuklandı.
Olağanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname ile 15 üniversite kapatıldı.
YÖK 20 Temmuz'da "paralel devlet yapılanması ile bağlantılı olan akademik ve idari personelle ilgili işlem yapılması" açıklaması yapmıştı.
Açığa almalar
AİBÜ: 30 akademik, dört idari personel
Memurlar.net'de yer alan habere göre Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde benzer soruşturma kapsamında 30 akademisyen ile 4 idari personel açığa alındı.
Adnan Menderes Üniversitesi: 19 akademisyen 11 idari personel
İhlas Haber Ajansı, rektörlük tarafındanbaşlatılan soruşturma kapsamında 19’u akademisyen ve 11’i idari personel olmak üzere 30 kişi açığa alındığınıduyurdu.
Haberde rektör Prof. Dr. Cavit Bircan’ın şu açıklaması yer aldı: "Polis ile istihbarat çalışmalarını sürdürüyoruz. Şuana kadar 14 dekan istifasını sundu. 19’u akademisyen ve 11’i idari personel olmak üzere 30 kişiyi açığa aldık. Üniversite içindeki bütün paralel yapılanmayı temizleyeceğiz.”
Afyon Kocatepe Üniversitesi: 40 akademik 16 idari personel
Sabah’ta yer alan habere göre AKÜ Rektörlüğü yazılı açıklama yaparak 15 Temmuz darbe girişiminin ardından üniversite bünyesinde görev yapan 8'i profesör, 40 akademisyen ve 16 idari personel olmak üzere toplam 56 kişinin görevden uzaklaştırıldığı belirtildi.
Ağrı İbrahim Çeçen: 11 akademik, 1 idari personel
CNNTürk'ün haberine göre Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi'nde görevli 11 akademisyen ve 1 memur açığa alındı.
Atatürk Üniversitesi: 22 akademik 8 idari personel
Erzurum’da 18 Temmuz’da gözaltına alınan Atatürk Üniversitesi’nden on akademisyen açığa alınmıştı. CNNTürk'ün 26 Temmuz tarihli haberine göre toplam 22 akademisyen ve 8 memur görevden uzaklaştırıldı.
Balıkesir Üniversitesi: 31 akademik personel
DHA’nın haberine göre 6'sı profesör olmak üzere toplam 31 öğretim üyesi hakkında soruşturma açılarak açığa alındı. Ayrıca üniversitede görevli 143 öğretim elemanı yürüttükleri idari görevlerinden istifa etti.
Bandırma Onyedi Eylül: 9 akademik 3 idari personel
CNNTürk'ün haberine göre Bandırma 17 Eylül Üniversitesi'nde 1 profesör, 3 doçent, 3 yardımcı doçent, 1 öğretim görevlisi, 1 araştırma görevlisi ve 3 idari personel olmak üzere toplam 12 üniversite personeli, haklarında soruşturma açılarak açığa alındı.
Bayburt Üniversitesi: 5 akademik, 11 idari personel
bayburtpostası'nın 20 Temmuz tarihli Anadolu Ajansı'nı kaynak gösterdiği haberine göre Bayburt Üniversitesi’nde 3 akademik, 2 idari personel açığa alınmıştı. Habertürk'te yer alan habere göre dokuz idari ve iki akademik personel daha açığa alındı. Beşi akademik, dokuz kişi açığa alınmış oldu.
Bozok Üniversitesi: 76 akademik, 38 idari
Doğan Haber Ajansı'nın haberine göre 76 akademik, 38 idari olmak üzere toplam 114 personel açığa alındı. Bozok Üniversitesi'nde görev yapan 5 profesör, 10 doçent, 23 yardımcı doçent, 15 öğretim görevlisi, 15 araştırma görevlisi, 6 okutman, 2 akademik uzman olmak üzere 76 akademik personel ile 1 genel sekreter, 2 daire başkanı, 5 şube müdürü, 3 fakülte sekreteri, 6 yüksekokul sekreteri, 4 bilgisayar işletmeni, 2 memur, 1 enstitü sekreteri, 1 şef , 6 hemşire, 4 sağlık teknikeri, 1 sağlık memuru, 1 ebe ve 1 mühendis olmak üzere 38 idari personel açığa alındı.
Bülent Ecevit Üniversitesi: 20 akademik, 11 idari personel
NTV’de yer alan habere göre Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında 20'si öğretim üyesi, 11'i idari personel olmak üzere 31 kişinin açığa alındığını bildirdi.
Celal Bayar Üniversitesi: 84 akademik, 18 idari personel
http://gazeteakhisar.com’da yer alan habere göre Celal Bayar Üniversitesi’nde 102 kişi görevden uzaklaştırıldı.
Haber Rektör Prof. Dr. Kemal Çelebi’nin darbe girişimine yönelik 15 Temmuz sonrasında üniversite personeline yönelik titiz bir çalışma yürüttüklerini belirttiği ifade edildi.
"Üniversitemizde FETÖ/PDY terör örgütü ile ilgili olarak yürütülen çalışmalar sonucu Anayasa’nın 15. ve 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 137. maddesi gereği çeşitli birimlerde görevli 84’ü akademik, 18’ i idari personel olmak üzere toplam 102 kişi görevden uzaklaştırılmıştır."
Cumhuriyet Üniversitesi: 7 akademisyen
Anadolu ajansı'nın haberine göre Cumhuriyet Üniversitesi'nde Cumhuriyet Üniversitesi'nde 4'ü profesör, 2'si yardımcı doçent, 1'iöğretim görevlisi olmak üzere 7 öğretim elemanı açığa alındı.
Çanakkale 18 Mart Üniversitesi: 152 akademik, 20 idari personel
ÇOMÜHaber'de 22 Temmuz'da yayınlanan üniversite açıklamasına göre 152 akademik, 20 idari personel görevden alındı. 76 öğretim elemanı hakkında da inceleme başlatıldı.
NTV'de Laçiner'in soruşturma kapsamında gözaltına alındığı belirtildi.
Dicle Üniversitesi: 56 personel, 1 rektör
Dicle Üniversitesi'nde aralarında öğretim üyelerinin de olduğu 56 kişinin daha açığa alındığı belirtildi. YÖK'de rektör Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç'ı açığa aldı.
Dokuz Eylül Üniversitesi: 2 akademik, bir idari personel
Doğan Haber Ajansı Dokuz Eylül Üniversitesi’nde üniversite Genel Sekreteri Öztürk ile bir profesör ve bir yardımcı doçent görevinden uzaklaştırıldığını duyurdu.
Düzce Üniversitesi: 16 akademisyen
Düzce Üniversitesi’nde açığa alınan akademisyen sayısı dokuzdan 16’ya çıktı.
www.timeturk.com, Düzce Üniversitesi Rektörlüğü’nden paylaşılan açıklamayı yayınladı:
"Ülkemizde 15 Temmuz 2016 tarihinde yaşanan hain kalkışma sebebi ile 18 Temmuz Pazartesi gününden itibaren toplam 16 kişi açığa alınmıştır. Üniversitemizde paralel devlet yapılanması ve terör örgütü üyesi oldukları şüphesi taşıyan B.D., H.Ö., A.K.U., B.E., C.A., B.Y., M.F.G., Y.A., Y.Ç., İ.H.K., D.Ö., M.E.E., E.S.A., S.D., L.A. ve R.M. hakkında 18 Temmuz 2016 tarihi itibariyle soruşturma başlatılmasına ve soruşturma süresince açığa alınmalarına karar verilmiştir. Üniversitemizde toplam 16 personelin açığa alındığı bu süreçte, edinilen bilgi ve belgelere dayalı olarak soruşturma kapsamı genişletilerek devletimizin ilgili kurumları ile işbirliği içerisinde işlem yapılmasına devam edilecektir.”
Erciyes Üniversitesi: 16 akademisyen
Kayserinews adlı haber sitesi Erciyes Üniversitesi’nde 16 akademik personelin görevden alındığını duyurdu.
Gazi Üniversitesi: Rektör açığa alındı
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) rektör Prof. Dr. Süleyman Büyükberber'i açığa aldı.
Gaziosmanpaşa Üniversitesi: 17 akademik, 5 idari personel
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Koordinatörlüğü'nün tokathaber'de yer alan yazılı açıklamasına göre 17’si akademik 5’i idari olmak üzere toplam 22 personel açığa alındı.
Hakkari Üniversitesi: 12 personel
Hürriyet’in Doğan Haber Ajansı’nın kaynak gösterdiği haberine göre üniversitede 12 personel açığa alındı.
Üniversiteden yapılan açıklama şöyle:
"Ülkemizde 15 Temmuz 2016 tarihinde yaşanan hain kalkışma sebebi ile Üniversitemizde ilk belirlemelere göre FETÖ/PDY ve terör örgütü üyesi olduklarından şüphelenilen 12 personel hakkında soruşturma başlatılmış olup soruşturma süresince açığa alınmalarına karar verilmiştir. FETÖ/PDY terör örgütü üyelerinin tespit edilmesi kapsamında Üniversitemizde incelemeler ve soruşturmalar devam etmektedir. İlerleyen süreçte edinilen bilgi ve belgelere dayalı olarak soruşturma kapsamı değerlendirilecek ve devletimizin ilgili kurumları ile işbirliği içerisinde işlem yapılmasına devam edilecektir.Kamuoyuna saygıyla duyurulur."
Iğdır Üniversitesi: 10 akademik, 1 idari personel
Akşam'da yer alan habere göre Iğdır Üniversitesi’nde 10 akademisyen ve 1 idari personel açığa alındı.
İstanbul Üniversitesi: 95 akademisyen
TIKLAYIN : İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ'NDE 95 ÖĞRETİM ÜYESİ UZAKLAŞTIRILDI
Anadolu Ajansı'na göre, İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörlüğü darbe girişiminin ardından çeşitli fakültelerdeki 95 öğretim üyesinin görevden uzaklaştırılmasına karar verdi.
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi: 65 akademik, 15 idari
Egepostası'nda yer alan habere göre haklarında açılan soruşturma kapsamında İKÇÜ’de 65'i akademisyen, fakülte sekreteri, şube müdürü ve memur ile 15 idari personel olmak üzere toplam 80 kişi açığa alındı.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
Habertürk'te yer alan habere göre haklarında açılan soruşturma kapsamında üniversitede görevli 60 akademik, 19 idari personel toplam 79 kişinin açığa alındı.
Karabük Üniversitesi: 20 akademik, 6 idari personel
Karabüknethaber’de yer alan habere göre Karabük Üniversitesi’nde (KBÜ) 19’u öğretim üyesi toplam 26 kişi açığa alındı.
Karabük Üniversitesi’nde 4 profesör, 6 doçent, 9 yardımcı doçent olmak üzere toplam 19 öğretim üyesi ile 1 öğretim görevlisi ve 6 idari personel açığa alındı.
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi: 2 akademik, 4 idari personel
İhlas Haber Ajansı'ndaki haberde Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç 2 akademik personel, 4 idari personel açığa alındığını belirtti.
Niğde Üniversitesi: 124'ü yönetici 181 personel
Akşam'da yer alan haberde rektörlüğün 15 dekan yardımcısı, 109 bölüm başkanı, 21 müdür, 36 müdür yardımcısı olmak üzere 181 personeli de görevden uzaklaştırdığı belirtildi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi: 23 akademik personel
samsunhaber’de yer alan OMÜ Genel Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Selahattin Özyurt’un açıklamasına göre üniversitede toplam 23 akademisyenin açığa alındı.
Pamukkale Üniversitesi: 43 personel
Anadolu Ajansı'nda yer alan Pamukkale Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre Pamukkale Üniversitesinde görevli olan 43 akademik ve idari personel açığa alındı.
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi: 9 akademik, 2 idari personel
TIKLAYIN: RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ'NDE 11 PERSONEL AÇIĞA ALINDI
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi de "bugün itibariyle Üniversitemizin farklı birimlerinde görev yapan 9 akademik personel ile 2 idari personel darbe girişiminde bulunan FETÖ-PDY terör örgütü ile ilişkileri dolayısıyla" soruşturma açıldığını ve açığa alındıklarını duyurmuştu.
Sakarya Üniversitesi: 45 akademisyen
İhlas Haber Ajansı, 20 Temmuz’daki haberinde Sakarya Üniversitesi’nde 11 akademisyenin açığa alındığını duyurmuştu.
Milliyet’te 21 Temmuz yer alan haberde Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, 45’e yakın öğretim üyesinin açığa alındığını söyledi:
“45'e yakın öğretim üyesini açığa aldık, soruşturmaları devam ediyor. Bundan sonraki sürece, tüm üniversitemiz el birliğiyle devam edecek.”
Selçuk Üniversitesi: 167 akademik, 10 idari personel
Rektör Prof. Dr. Mustafa Şahin’in açıklamasına göre üniversite bünyesinde görev yapan 48’i profesör, 37’si doçent olmak üzere toplam 167 akademisyen, 8 fakülte sekreteri, 1 daire başkanı ve 1 müdür açığa alındı.
Siirt Üniversitesi: 13 akademik, 2 idari personel
Habertürk'teki habere göre Prof. Dr. Murat Erman, "Soruşturma kapsamında ilk etapta 15 kişi açığa alındı. Bunların arasında 3 profesör, 2 doçent ve 6 yardımcı doçent, 2 öğretim görevlisi ve 2 daire başkanı bulunuyor" dedi.
Uşak Üniversitesi: 9 akademisyen
Rektör Prof. Dr. Sait Çelik’in CNNTürk'te yer alan açıklamasına göre 31 akademik, 5 idari personel görevden alındı.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi: 7 darbe girişimi soruşturması, 10 barış imzacısı akademisyen
Hürriyet'in Doğan Haber Ajansı'na dayandırdığı haberinde Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde parelel devlet yapılanması ile ilişkisi olduğu iddiasıyla yedi, bu suça ortak olmayacağız bildirisine imza atan 10 öğretim elemanın açığa alındığı belirtildi.
YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal'ın "şu ana kadar 4 profesör, 2 doçent ve 1 yardımcı doçent'in paralel devlet yapılanması ile ilişkili olabileceği şüphesiyle açığa alınarak soruşturma başlatıldığını söylediği" aktarıldı.
Battal'ın imzacı akademisyenlere ilişkin de şu açıklaması haberde yer aldı:
"Ayrıca daha önce soruşturması devam eden 3 doçent, 2 yardımcı doçent ve 5 araştırma görevlisini de açığa aldık. YYÜ olarak elbette ki vatanımızın ve milletimizin bölünmez bütünlüğü konusundaki hassasiyetimizin de bilinmesini bir kez daha vurgulamak istiyorum."
Yıldız Teknik Üniversitesi: Rektör açığa alındı
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) rektör Prof. Dr. İsmail Yüksek'i açığa aldı.
Yalova Üniversitesi: Rektör açığa alındı
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) rektör Prof. Dr. Niyazi Eruslu'yu açığa aldı.
Gözaltı ve tutuklamalar
Atatürk Üniversitesi: 10 gözaltı
www.erzurumajans.com, 18 Temmuz’da 12 akademisyenin gözaltına alınmasının planlandığını belirtmişti. 10 kişi gözaltına alınmış, iki kişi evde bulunamamıştı. Ulusalpost, bir akademisyenin daha gözaltına alındığını duyurdu.
Celal Bayar Üniversitesi: 20 gözaltı
CNNTürk'teki habere göre Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) eski Rektörü Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli, ile aynı üniversitede görev yaparken daha önce görevden uzaklaştırılan 19 öğretim üyesi de gözaltına alındı.
Çanakkale 18 Mart Üniversitesi: 7 tutuklama
Eski Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner ve kardeşi Yrd. Doç. Dr. Vedat Laçiner'in de aralarında bulunduğu yedi akademisyen 23 Temmuz'da tutuklandı. Bir akademisyen ise adli kontrol şartıyla salıverildi.
Çukurova Üniversitesi: 19 gözaltı
Gazetevatan'ın haberine göre Çukurova Üniversitesi'nde 20 akademisyen hakkında gözaltı kararı çıkarıldı, 19 akademisyen gözaltına alındı.
Dicle Üniversitesi: 70 gözaltı, 1 tutuklama
Habertürk'ün haberine göre Dicle Üniversitesi'nde akademisyenlerin de bulunduğu 70 kişi gözaltına alındı. Görevden alınan rektör Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç tutuklandı.
Gazi Üniversitesi: 1 gözaltı
YÖK'ün açığa aldığı rektör Prof. Dr. Süleyman Büyükberber 21 Temmuz'da gözaltına alındı.
Harran Üniversitesi: 21 gözaltı
Sabah'ın haberine göre aralarında Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi eski Başhekimi Prof. Dr. İbrahim Can Kürkçüoğlu ve Harran Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Yaşar’ın da bulunduğu 21 akademisyen gözaltına alındı.
İstanbul Üniversitesi: 31 gözaltı
NTV'nin haberine göre aralarında profesörlerin de bulunduğu 31 akademisyen gözaltına alındı.
Kanuni Üniversitesi: 1 gözaltı
“Olağanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname” ile kapatılan Kanuni Üniversitesi’nin rektörü Prof. Dr. Osman Serindağ gözaltına alındı.
Kırklareli Üniversitesi: 5 gözaltı
Akşam'ın haberine göre yedi akademisyen hakkında gözaltı kararı çıkarıldı, 5'i gözaltına alındı.
Namık Kemal Üniversitesi: 46 gözaltı
CNNTürk'teki habere göre Namık Kemal Üniversitesi'nde görevli 7 profesör, 14 doçent, 15 yardımcı doçent ve rektör danışmanı ile öğretim görevlisi 46 kişi gözaltına alındı.
Yalova Üniversitesi: 1 gözaltı
YÖK'ün açığa aldığı rektör Prof. Dr. Niyazi Eruslu gözaltına alındı.
Kapatılan üniversiteler: 15
Olağanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname ile şu üniversiteler kapatıldı:
Altın Koza (İpek) Üniversitesi (Ankara)
Bursa Orhangazi Üniversitesi (Bursa)
Canik Başarı Üniversitesi (Samsun)
Selahattin Eyyubi Üniversitesi (Diyarbakır)
Fatih Üniversitesi (İstanbul)
Melikşah Üniversitesi (Kayseri)
Mevlana Üniversitesi (Konya)
Şifa Üniversitesi (İzmir)
Turgut Özal Üniversitesi (Ankara)
Zirve Üniversitesi (Gaziantep)
Kanuni Üniversitesi (Adana)
İzmir Üniversitesi (İzmir)
Murat Hüdavendigar Üniversitesi (İstanbul)
Gediz Üniversitesi (İzmir)
Süleyman Şah Üniversitesi (İstanbul)
(SG/BK)