Yayın yoluyla Örnek'e "hakaret" ve "iftira" ettiği iddialarıyla hakkında dava açılan gazeteci Görmüş'ün 6 yıl 8 aya kadar hapsi isteniyor.
Darbeyi dile getirene "hakaret" davası
Bakırköy Cumhuriyet Savcısı Remzi Yaşar Kızılhan'ın hazırladığı iddianamede, Görmüş'ün, "hakaret" suçlamasından dört aydan iki yıl sekiz aya, iftira suçundansa bir yıldan dört yıla kadar hapsi istendi.
Dergide 29 Mart'ta yayımlanan "Hayret verici ayrıntılarıyla Sarıkız ve Ayışığı. 2004'te iki darbe atlatmışız!" haberi de eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek'e ait olduğu ve iki darbe planı içerdiği ifade edilen bir günlükten kesitlere yer verilmişti.
Özden, "uydurma"; Görmüş, "araştırılsın"
Yayından sonra CNN Türk'e açıklama yapan Özden, "Komutanlığım döneminde hiçbir zaman günlük tutmadım. Böyle bir günlüğüm mevcut değildir. Haberler tamamen uydurmadır" demişti.
Özden sadece 1957-81 döneminde tuttuğu "hatıratlar" olduğunu belirterek, "Tutulan notlar günlük değil hatırattır. Bu dönemden sonra ve komutanlık sırasında günlük tutulmamıştır. Karargahta günlük programlarım düzenli olarak kayıt edilmekteydi. Günlük programlar ve ziyaretleri alıp bunlar üzerinden tamamen senaryo yazılmış" ifadesini kullanmıştı.
Yönetmen Alper Görmüş ise, başından beri demokratik ve parlamenter rejime karşı darbe girişildiği iddialarının yargı mercilerince araştırılması gerektiğini, dergi olarak da hesap vermeye hazır olduklarını ifade etmişti.
Örnek ve Eruygur dosyası askeri savcılıkta
İnsan Hakları ve Mazlumlar için Dayanışma Derneği'nin (Mazlum-Der) yaptığı suç duyurusuna ilişkin incelemeyi tamamlayan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, darbe planladıkları iddiasıyla Örnek ile eski Jandarma Komutanı Şener Eruygur hakkında yapılan suç duyurusu incelemesinde görevsizlik kararı vererek dosyayı askeri başsavcılığa gönderdi.
Komutanlar hakkında soruşturma yapılabilmesi için Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt'ın izni gerekiyor.
Polis operasyonundan sonra kovuşturma
Görmüş, aynı sözleri derginin kapatıldığını duyurduğu 21 Nisan'daki basın toplantısında da yineledi. Gazeteci, darbe iddialarıyla ilgili tek bir söz söylemediği için milletvekilleri ve hükümeti; iddialar karşısında harekete geçmediği için de meclisi ve yargıyı eleştirmişti.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bazı sivil toplum örgütleriyle ilişki kurduğunu gösteren bir belgeye yer verdiği için, askeri savcılığın talebi ve Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nın izniyle dergide 13 Nisan'da bir operasyon düzenlemiş, üç gün süreyle dergi bilgisayarlarındaki veriler kopyalanmıştı. Operasyon, basın meslek örgütlerinin sert tepkisine yol açmıştı. (EÖ/TK)