* Fotoğraf: Tuğçe Yılmaz / bianet.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekilleri Pero Dündar ve Ebru Günay, Mardin'de bulunan Dara Antik Kenti'yle ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) verdikleri araştırma önergesinde kent çevresinde yaşayanların endişeli olduğuna dikkat çekildi.
Araştırma önergesinde şöyle dendi:
"22 Temmuz 2022 tarihinde Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Kayyımı Mahmut Demirtaş başkanlığında, Dara Antik Kenti SİT alanı sınırında bulunan alanın İmar Planı değişikliğine ilişkin kayyım bürokratlarının katıldığı bir toplantı gerçekleştirilmiş, toplantıda tarım alanlarından oluşan ve Dara Antik Kentine sıfır noktasında bulunan 74 bin 682 metrekarelik S.A. isimli şahsa ait 154 ada 3 Nolu parsel için yapılan başvuru üzerine alınan kararda söz konusu arazinin imar değişikliği oybirliğiyle kabul edilmiştir.
"2019 yılı yerel seçimlerinin ardından halkın iradesi gasp edilerek kayyım atanan HDP belediyelerinden birisi olan Mardin Büyükşehir Belediyesi Kayyımının kendi atadığı bürokratlarıyla 'Büyükşehir Belediye Meclisi' adı altında yaptığı toplantıda, yaklaşık 1500 yıllık tarihe sahip ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'ne girmesi beklenen Dara Antik Kenti sınırında bulunan alanın imar planı değişikliği kararı alınmıştır.
Tamamen imara açılması endişesi
"İlgili karar alım sürecinde Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Müdürlüğü dahil olmak üzere ilgili birçok kurumun da olumlu görüş beyan ettiği belirtilmiştir. Bölge halkında ise otel ve konut inşaatlarına izin veren ilgili kararın emsal oluşturacağı, bölgenin tamamının imara açılacağı ve antik kentin tahribata uğrayacağı endişesi oluşmuştur.
"Tüm bunlardan hareketle ilgili kararın ve muhtemel inşaatların ardından Dara Antik Kenti'nde oluşacak tahribatların araştırılması ve önleyici politikaların belirlenmesi amacıyla Anayasa'nın 98'inci ve İçtüzüğün 104'üncü ve 105'inci maddeleri gereğince Meclis araştırması açılması için gereğini arz ve teklif ederim."
Ne olmuştu?
Mezopotamya Ajansı, 10 Kasım 2022 tarihli haberinde Dara Antik Kenti'nin imara açıldığını duyurmuştu.
Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı, imara açılan bölge için bildirdiği görüşünde, "Mardin-Siirt-Batman-Şırnak-Hakkari Planlama Bölgesi Çevre Düzeni Planı'nda (1/100000 Ölçekli Plan) söz konusu 153 ada 4 Nolu parsel Tarım Arazisi Alanı olarak planlanmıştır" derken, alanın Nazım İmar Planı ve Uygulama İmar Planının bulunmadığını belirtti.
Ayrıca alanın Tarım Arazisi statüsü değiştirilmeden alınan kararla imara açıldığı görüldü.
Dara Antik Kenti
Tarihte Yukarı Mezopotamya'nın en önemli yerleşim yerlerinden birisi olan Dara, İmparator Anastasius'un (491-518) girişimleriyle 505 yılında, Doğu Roma İmparatorluğu'nun doğu sınırını Sasanilere karşı korumak için askeri amaçlı bir garnizon kenti olarak kurulmuştur. Kaya içine oyulan yapılardan oluşan ve geniş bir alana yayılan Dara Antik Kenti'nin çevresi 4 kilometrelik bir surla korunmuştur. İç kale, kentin kuzeyinde ve 50 metre yüksekliğindeki tepenin üst düzlüğüne kurulmuştur. Kent içinde kilise, saray, çarşı, zindan, tophane ve su bendi kalıntıları halen görülebilmektedir. Ayrıca köyün etrafında tarihleri Geç Roma Dönemi'ne kadar giden mağara evlere rastlanmaktadır. |
(TY)