Araştırmaya göre, ücretsiz davetiye dağıtılması tiyatro izleyicisinin artırılmasında etkili olamıyor, çocuk tiyatroları ise potansiyel seyirci yaratma konusunda beklenilen sonuca ulaşamadı.
Anket ekibi
DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Semih Çelenk ve bölüm öğrencilerinden oluşan ekibi, İzmir`in 3 ayrı kesiminde toplam 300 kişi ile "Tiyatro İzleyicisi Profili" belirleme anketi yaptı.
Tiyatroya gitme sıklığı
Anket sonuçları, tiyatroya gitme sıklığının halen beklenenin çok altında olduğunu ortaya koydu.
* Tiyatroya gitme sıklığı ile ilgili soruya verilen yanıtlara göre katılımcılar aktif ve pasif olarak iki gruba ayrıldı. Kitapevlerinde yapılan ankete katılanların yüzde 89'u yılda en az 1-2 kez tiyatroya giderken, gelir düzeyi yüksek olanların yer aldığı grupta ise gitme sıklığı yüzde 81'e gerilediği, varoşlardaki katılımcıların yüzde 50'si hiç tiyatroya gitmediği diğerlerin ise 1 kez gittiği belirlendi.
Tiyatroya daha sık nasıl gidilir
* Ankette, "Daha sık tiyatroya gidilmesi için ne yapılmalı?" sorusuna ilginç yanıtlar verildi. Gelir düzeyi yüksek olanların yer aldığı 1. gruptakilerin yüzde 35'i oyunların daha iyi duyurulmasını isterken, yüzde 21'i semtlere gişeler kurulmasını önerdi. Yüzde 12`si ise ücretsiz oyunlar sergilenmesi gerektiğini belirtti. Yüzde 18`i ise sosyal ve siyasal sorunların oyunlarda yansıtılması gerektiğini kaydetti.
Ücretsiz tiyatroya karşılar
* Gelir düzeyi düşük olanların yer aldığı 2. gruptakilerin yüzde 23`ü semtlerde gişe, yüzde 20`si ücretsiz oyun isterken, yüzde 80`i "Tiyatrocular ne kazanacak" diyerek ücretsiz oyun sergilenmesine karşı çıktı. "Tiyatroya neden gidilmediği?" sorusuna ise varoşlardakilerin yüzde 54`ü ekonomik nedenleri, yüzde 34`ü zamansızlığı gerekçe gösterdi.
Çocuk tiyatroları da etkisiz
Doç. Dr. Çelenk, tiyatroya gitme alışkanlığında, ekonomik düzeyi ne olursa olsun kişilerin çevre ve alışkanlıklarının önemli olduğunun ortaya çıktığını belirterek şunları söyledi:
* Alışkanlıklar tiyatro izleyicisi profilinin belirlenmesinde çok önemli bir etken. Gerek kültür gerekse maddi gelirden daha fazla paya sahip.
* Araştırmaya göre, ücretsiz davetiye dağıtılması gibi önlemlerin tiyatro izleyicisinin artırılmasında etkili olmadığı anlaşıldı.
* Çocuk tiyatroları da potansiyel seyirci yaratmada beklenilen sonucu vermedi. İzmir`de 20 yıldır çocuk tiyatroları var. Ancak, bu tiyatrolara götürülen çocuklar daha çok, çocuksu bir zaman geçirme hevesinde. Bu yüzden potansiyel tiyatro seyircisi yaratmada çocuk tiyatroları istenilen amaca ulaşamadı.
Mesleklere göre tiyatroya gitme oranı
İşsiz: Yüzde 16
İşçi: Yüzde 26
Serbest meslek: Yüzde 79.
Emekli: Yüzde 81.
Memur: Memur yüzde 95
Eğitim düzeyine göre tiyatroya gitme oranı
İlkokul: Yüzde 11.
Ortaokul: Yüzde 22.
Lise: Yüzde 35.
Üniversite: Yüzde 93.
Lisansüstü: Yüzde 100. (YÖ/NA)