Danıştay 14. Dairesi, Romanları yerinden eden tarihi Sulukule mahallesinin 2. avan projesini uygun bulan yerel mahkeme kararını bozdu.
İstanbul 4 . İdare Mahkemesi, Sulukule projesini "kamu yararına" uygun değil diyerek Nisan 2012'de iptal etmişti. Danıştay, Nisan 2015’te iptal kararını esastan onadı.
Ancak Fatih Belediyesi, daha Danıştay kararı gelmeden ağustos 2013’te yeni bir proje hazırlamıştı. Sulukule Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği, bu plana karşı da dava açmıştı.
İstanbul 9. İdare Mahkemesi, Eylül 2015’te 2. avan projeyi kabul etmişti. Ancak Danıştay 14. Dairesi, yerel mahkemenin kararını 5366 sayılı yasaya* uymadığı, kamu yararı taşımadığı gerekçesiyle iptal etti.
"Hukuki olarak hep kazanıyoruz ama mahalleyi kaybettik"
bianet’e konuşan avukat Hilal Küey, "Hukuki olarak hep kazanıyoruz ama mahalleyi kaybettik" dedi.
“İlk projeyi iptal ettirmiştik. Ancak belediye daha karar çıkmadan ufak tefek değişikliklerle ikinci avan projeyi hazırlamıştı. İstanbul 9. İdare Mahkemesi, ‘aykırılıklar giderilmiştir’ diyerek iptal başvurumuzu reddetmişti.
"Ancak Danıştay, bu kararı 5366 sayılı yasaya uygun bulmadı.5366 sayılı yasadaki amaç neydi, tarihi yerleri yerinde koruyarak günümüze kazandırmaktı ama Danıştay ‘hayır hiçbir şeyi korumazdınız, yasaya da uygun proje yapmadınız’ diyor. Ama binalar orada duruyor, içinde insanlar yaşıyor. Özetle biz hukuki olarak hep kazanıyoruz ama mahalleyi kaybettik.
"Bunun bize tazminat davalarında faydası olacak. Bunun dışında Türkiye’de hala birçok yerde tarihi yerlerde inşaatlar sürüyor. Sulukule’yi kaybettik ama en azından bu kararlar diğer yerlere emsal olsun." (NV)
* 5366 sayılı yasa: Yıpranan tarihi ve kültürel taşınmaz varlıkların yenilenerek korunması ve yaşatılarak kullanılması