Danıştay 8. Dairesi, orman sayılan alanlarda madencilik faaliyetlerine izin veren yönetmeliğin yürütmesini durdurma kararı verdi. Yönetmelik, Bakanlar Kurulu tarafından 19 Ağustos'ta yayınlandı.
Davaları İzmir'den Ege Çevre Platformu (EGEÇEP) Derneği, Ankara'dan Ekoloji Kolektifi, Türk Mirmar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Peyzaj Mimarları Odası, Çevre Mühendisleri Odası ayrı ayrı açtı.
Danıştay'ın verdiği kararda "yapılan değişikliğin yargı kararlarını bertaraf etme amacına yönelik olduğu sonucuna varılmıştır" deniliyor.
Elele Hareketi dönem sözcüsü Ertuğrul Barka, mahkeme kararının derhal uygulanarak, "2004 senesinden günümüze kadar başta Bergama, Kozak, Kazdağları, Efemçukuru, Kışladağ, Ulukışla olmak üzere hukuka aykırı verilen tüm arama ve işletme izinleri, gayrisıhhi müessese ruhsatları geri alınmalı, orman sayılan alanlar boşaltılıp eski haline getirilmeli" dedi.
Yargı kararları bertaraf ediliyor
Anayasa Mahkemesi, 3213 sayılı Maden Kanununun 5177 sayılı Maden Kanunularının bazı maddelerinde değişiklikleri iptal etmiş, söz konusu iptal kararı uyarınca Bakanlar Kurulu'nun 2005 yılında çıkardığı Madencilik Faaliyetleri İzin Yönetmeliği'nin uygulaması 10 Şubat'ta tarihinde durdurulmuştu.
19 Ağustos 2009 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelik değişikliği ile Madencilik Faaliyetleri İzin Yönetmeliği'ne eklenen geçici 4. madde ile "Orman sayılan alanlarda madencilik faaliyetlerine ilişkin yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar orman, muhafaza ormanı ve ağaçlandırma alanlarında madenlerin aranması ve işletilmesi ile ilgili faaliyetlere" izin veriliyor.
Danıştay 8. Dairesi, 9 Kasım'da verdiği yönetmeliğin yürütmeyi durdurma kararı ile "Anayasa ve Danıştay'ca daha önce verilen iptal kararlarının aşılmaya çalışıldığını" tespit ediyor. (İP)