Haberin İngilizcesi için tıklayın
Kütahya-Uşak arasında sınır oluşturan, onlarca endemik türe ev sahipliği yapan ve birinci derece deprem bölgesinde bulunan Murat Dağı, geçtiğimiz yıl altın-gümüş madeni çalışmaları nedeniyle tehlike altındaydı.
TIKLAYIN: 2019'da Çevre ve Ekoloji Alanında Neler Yaşandı?
Yapılması planlanan altın-gümüş madeni için ÇED dosyası 8 Mayıs 2019'da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kabul edildi. ÇED raporunra ise açık ocak dinamitle patlatma ve siyanur liçi (siyanür çözeltesi) yöntemi kullanılacağı, nehir ve çayları besleyen suyun kaybolmasına neden olacağı, ekosisteme olan zarar vermekle kalmayıp sadece Kütahya ve Eskişehir değil Ankara, Adapazarı, Bilecik, Uşak, Denizli, Aydın, Manisa, İzmir illerinin de içme-kullanım ve tarımsal sularını da zehirleyeceği belirtildi. Ancak tüm bu olumsuzluklara rağmen, ÇED olumlu raporu düzenlendi.
Kütahya ve Uşak barolarıyla yurttaşlar madene verilen ÇED olumlu raporuna karşı yürütmeyi durdurma talebiyle mahkemeye başvurmuştu. Dava kapsamında 19 Ağustos'ta bilirkişi keşfi yapıldı.
Kasım 2019'da ise Kütahya İdare Mahkemesi, Murat Dağı bölgesinin altın madeni açılmasına uygun olmadığına dair görüş bildirdi ve ÇED iptal edildi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kütahya İl Başkanı Dr. Zeliha Aksaz, sosyal medyadan yaptığı paylaşımla, Danıştay'ın Murat Dağı için verilen kararı "düzeltme yolu kapalı" olarak onayladığını duyurdu. Aksaz, mücadele eden yaşam savunucularına teşekkür etti.
Murat Dağı'nda tüm Batı Anadolu'yu zehirleyecek siyanürlü altın madenine açtığımız davayı kazanmıştık.
— Dr Zeliha Aksaz (@drzelihaaksaz) June 30, 2020
Danıştay karar düzeltme yolu kapalı olarak onayladı.
Dava açan, yanımızda duran, yüreği masum canlarla atan yaşam savunucularımıza binlerce teşekkürler#MuratDağınaDokunma pic.twitter.com/Qo8QjvD8rn
(SO)