Danıştay 1. Dairesi, Mehmet Ağar’ın, Susurluk davası kapsamında yargılanmasına karar verdi.
Ağar, 22 Temmuz seçimlerinde milletvekili seçilemeyince, dokunulmazlığı kalkmıştı. Ağar, 1992'de Erzuzurm Valisi, 1993 Temmuz'unda Emniyet Genel Müdürü olmuştu. Aralık 1995'te Doğru Yol Partisi'nden milletvekili seçilmiş, Mart-Haziran 1996 arasında Adalet bakanlığı, Haziran-Kasım 1996 arasında da İçişleri Bakanlığı yapmıştı.
bianet'in görüştüğü avukat Ergin Cinmen yargılanma kararını şöyle yorumladı:
"Mehmet Ağar'ın daha önce iki kez dokunulmazlığı kaldırılmıştı, soruşturmalar başlamıştı, milletvekili olduğu için yargının önüne çıkmadı, çıkartılmadı.
"İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi'nin Susurluk'la ilgili verdiği kararda bu yapılanmanın başında gösterilenlerden biriydi. Yeni yargılamayı, adaletin gerçekleşmesini bekleyeceğiz.
"Yargının, savcılığın Susurluk karşısında yetersiz olduğu, siyasi iradenin olmadığı söylendi. Mehmet Ağar'ın Susurluğun bir numaralı aktörü olduğu konusunda hem kamuoyu kanaati hem de bugüne kadar ortaya çıkan hukuki belgeler karşısında, hukuka uygun bir yargılama bekliyoruz."
Ağar'la ilgili suçlamalar
ntvmsnbc.com'un haberine göre Danıştay 1. Dairesi’nin Mehmet Ağar’ın yargılanmasına karar verdiği suçlamalar şöyle:
- 1993-1996 yılları arasında, “cürüm işlemek için silahlı teşekkül meydana getirmek,
- Gıyabi tutuklu sanık Abdullah Çatlı’nın saklı bulunduğu yeri bildiği halde yetkili mercilere haber vermemek ve gizlenmesine yardım etmek,
- Yasalara aykırı olarak Abdullah Çatlı ve Yaşar Öz’e silah taşıma izin belgesi vermek suretiyle görevi kötüye kullanmak,
- Yasalara aykırı olarak Abdullah Çatlı ve Yaşar Öz’e hususi damgalı (yeşil) pasaport verilmesini sağlamak suretiyle görevi kötüye kullanmak.
Danıştay 1. Dairesi, Ağar’ın, “cürüm işlemek için silahlı teşekkül meydana getirmek” suçu yönünden lüzum-u muhakemesine, Ceza Yasası'nın (TCK) Ağar’ın iddia edilen eylemine uyan “suç işlemek için örgüt kurmak” başlıklı 220. maddesi gereğince yargılanmasına karar verdi.
Ağar hakkındaki diğer suçlamalar yönünden, 4616 sayılı Şartla Salıverilme, Dava ve Cezaların Ertelenmesi Hakkında Kanun uyarınca karar verilmesini de erteledi.
Danıştay 1. Dairesi’nin oybirliğiyle aldığı bu karara Ağar’ın itiraz hakkı bulunuyor. İtirazı, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu görüşecek.
Karar itiraz edilmeksizin kesinleşirse dosya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilecek. (NZ/TK)