Eskişehir Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi Basın Hukuku Öğretim Üyesi Barış Günaydın, Yargıtay'ın "gerilla" denmesini ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirmesine rağmen Danıştay'ın televizyonlarda "gerilla" denilemeyeceği yönünde karar bildirmesiyle ilgili olarak AİHS'nin 10. maddesini hatırlattı.
Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) tarafı olduğunu ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) yargı yetkisini tanıdığını söyleyen Günaydın, konuya AİHM içtihatları çerçevesinde bakılarak değerlendirme yapılması gerektiğini belirtti.
"AİHM içtihatlarına baktığımızda 'gerilla' sözü ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmektedir. Türkiye'de iki yüksek mahkeme kendi içinde çelişen karalar verse de bunun çözüm yolu yine AİHM olacaktır."
"Danıştay'ın televizyonda 'gerilla' demeyi yasaklaması bir anlamda basın özgürlüğü ve iletişim özgürlüğüne sınırlama getiriyor. Mahkemenin kararını bir de bu yönden okumak lazım."
"Milli güvenliğe aykırı yayın"
Yargıtay 9. Ceza Dairesi, KCK davasından tutuklu bulunan Hatip Dicle ile BDP'li Selim Sadak'a Roj TV'de "Sayın Öcalan" ve "gerilla" dedikleri gerekçesiyle verilen hapis cezasını, ifade özgürlüğünü gerekçe göstererek bozmuştu.
Danıştay ise televizyonda PKK'liler için "gerilla" denmesini yasakladı.
Akşam gazetesinin haberine göre, karar CNNTürk'te 15 Mayıs 2009'da yayınlanan "Mardin katliamı ve aşiret kültürünün" değerlendirildiği 5N1K programındaki ifadeler üzerine alındı.
Programa konuk olan edebiyatçı Yılmaz Odabaşı, PKK'nin hazırladığı kliplerde dağa çıkan gençlerin yaşamının özendirici, romantik görüntülerle yansıtıldığını vurgulayarak, gerçeğin farklı olduğunu belirtmiş ve "...O klipte gerilla kızlar, gerilla erkekler giysileriyle, kol kola halay çekiyorlar ateşlerinin başında..." demişti.
Programla ilgili şikayetler üzerine Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Odabaşı'nın "gerilla" nitelemesini, "milli güvenliğe aykırı yayın" olarak değerlendirip kanala uyarı cezası verdi.
CNNTürk'ün cezanın iptali için yaptığı başvuru üzerine idare mahkemesi "gerilla" ifadesinin program bütünlüğü göz ardı edilerek tek başına değerlendirilemeyeceği gerekçesiyle uyarı cezasını iptal etti.
Ancak RTÜK'ün yaptığı başvuru üzerine Danıştay, davayı 3 yıl sonra karara bağladı ve itirazı haklı bularak kanala verilen cezayı onayladı.
Danıştay kararında şöyle denildi: "'Gerilla' terimi, meşru bir amaç için savaşan isyancı anlamında kullanılmaktadır. PKK mensupları için de bu terimin kullanılması, terörü ve teröristleri meşrulaştırma niteliğindedir." (EKN)