Danıştay, 4 Aralık 2018’te Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Basın Kartı Yönetmeliği’nin yürütmesinin durdurulması istemiyle Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin (ÇGD) açtığı davada, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan savunma istedi.
Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin ilk açtığı davayı kazanması sonrasında İletişim Başkanlığı 21 Mayıs 2021’de Resmi Gazete’de yürütmesi durdurulan yönetmelik hükümlerini yeniden düzenleyen bir değişiklik yayınlamıştı.
Çağdaş Gazeteciler Cemiyeti ve DİSK Basın-İş, Danıştay’ın kararının arkasından dolaşan İletişim Başkanlığı yönetmeliğe karşı yeniden dava açmıştı.
ANKA’daki habere göre açılan son dava Danıştay 10. Daire’de görülmeye başlandı. Danıştay 10. Daire, oybirliğiyle İletişim Başkanlığı’ndan savunma istedi.
“Maddeler değiştirilmeden yeniden yayınlandı"
Davaya ilişkin konuşan ÇGD Genel Başkanı Can Güleryüzlü süreci şöyle anlattı:
"Basın kartlarına ilişkin yılan ve yalan hikayesine dönen bir süreç yaşamaktayız. Yakın zamanda davamızda üç yıllık süreci geride bırakmış olacağız. Bu işin bu kadar uzamasının tek nedeni, basın özgürlüğünü adeta hasım gören Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’dur.
“Basın kartlarını gazetecileri tehdit aracı haline dönüştürmek için yönetmeliği, ‘yenileme’ adı altında hukuka aykırı şekilde keyfi hükümlerle dolduran; Danıştay’da açtığımız davada haksız olduğu ortaya çıkan Fahrettin Altun, geçen Mayıs ayında hukuku adeta arkadan dolanarak, diğer bir ifadeyle hile yaparak yönetmelikte yürütmesi durdurulan maddeleri tekrardan değiştirme yoluna gitmişti.
"Bu hukuksuzluğa son vereceğinden eminiz"
"Yapılan değişikliklerin hiçbiri Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun aldığı kararlara uygun olmadığı gibi basın özgürlüğü açısından daha da sınırlayıcı bir içerikteydi. Biz de bu hukuksuzluğu tekrar Danıştay’da dava konusu yaptık. Anayasasında ‘hukuk devleti’ yazan bir ülkenin en etkin bürokratik makamlarından birinde oturan Fahrettin Altun’un, bu hukuk tanımaz ve basın özgürlüğünü hasım gören anlayışıyla her mecrada mücadele etmeye kararlıyız.
“Dava kapsamında geride bıraktığımız yıllarda yaşadıklarımız, Fahrettin Altun’un bu davayı artık kişisel kariyerinin en kritik meselesi gördüğünü gösterdi. Bu nedenle hukuka karşı hile yapacak kadar hırslanmış durumda. Kendisi bu davayı kişisel meseleye dönüştürmüş olabilir ancak ne biz ne de aldığı kararlarla Danıştay’ın bunu basın özgürlüğü davası gördüğünde kuşku yok. Danıştay’ın önceki kararıyla tutarlı yeni bir karar alarak bu hukuksuzluğa son vereceğinden eminiz.”
Çağdaş Gazeteciler Derneği Basın Kartı Yönetmeliği'ndeki şu maddelerin iptalini istemiş, iptal kararı sonrası İletişim Başkanlığı ilgili maddeleri benzer şekilde tekrar yayınlamıştı: Basın kartı verilecek kişilerde aranan şartlar MADDE 6 - (1) Basın kartı talep edenlerin başvuruda bulunabilmeleri için; e) 5237 sayılı Kanunun 213, 214, 215, 216 ve 217 nci maddelerinde sayılan suçlar ile Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar ile devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk suçlarından hüküm giymemiş olması, g) 5953 sayılı Kanun hükümlerine uygun sözleşme yapmış ve sigorta primlerinin çalışma mevzuatı esaslarına uygun olarak yatırılmış olması şarttır. (İptal edilen madde) Basın kartı verilebilecek diğer kamu görevlileri ile basın mesleğini temsil edenler MADDE 14 - (1) Basının bilgi edinmesini kolaylaştırmak amacıyla; a) Cumhurbaşkanlığı Merkez Teşkilatında basın-yayın faaliyeti yürüten ve Cumhurbaşkanlığına bağlı kurum ve kuruluşlarda basın-yayın biriminde çalışan personelden en üst yönetici tarafından belirlenecek kişilere, b) Bakanlıklarda, Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği birimi amiri ile basın-yayın faaliyeti yürüten personelden Bakan tarafından belirlenecek iki kişiye, basın kartı verilebilir. İletişim Başkanlığında basın kartı verilebilecek unvanlar MADDE 15 - (1) İletişim Başkanlığında; c) Merkez, taşra ve yurtdışı teşkilatı birimlerinde fiilen görev yapan personelden Başkanlıkça uygun görülenlere, basın kartı verilebilir. Sürekli nitelikte basın kartının iptali MADDE 25- (1) Sürekli nitelikte basın kartı sahibinin; a) Basın meslek onurunu zedeleyecek işler yaptığı ve davranışlarda bulunduğu veya alışkanlıklar edindiği, b) 6 ncı maddenin birinci fıkrasının (c), (ç), (d), (e) ve (f) bentlerine aykırı duruma düştüğü, hallerde sürekli nitelikte basın kartı, Başkanlığın teklifi üzerine Komisyonca iptal edilir ve iptal kararı Başkanın onayı ile kesinleşir Basın kartının iptal edileceği haller MADDE 29- (1) Basın kartı sahibinin; ğ) Basın meslek onurunu zedeleyecek işler yapması, h) Milli güvenlik ya da kamu düzenine aykırı davranışlarda bulunması veya bu tür davranışları alışkanlık edinmesi, hallerinde, basın kartı ve varsa basın trafik kartı Başkanlıkça derhal iptal edilir. Basın kartının iptal edilmesinin sonuçları MADDE 30- (1) Basın kartının; d) 29 uncu maddesinin (ğ) bendi uyarınca iptali halinde, iptal tarihinden itibaren 5 yıl, geçmedikçe yeniden basın kartı verilmez. |
TIKLAYIN - Basın Kartları Milli Güvenlik Gerekçesiyle İptal Edilebilecek
TIKLAYIN - ÇGD, Yeni Basın Kartı Yönetmeliği'nin İptali İçin Danıştay'a Başvurdu
TIKLAYIN - Danıştay'dan basın kartı kararı
TIKLAYIN - Danıştay'dan basın kartı için "makbul gazeteci" düzenlemesine iptal
TIKLAYIN - Değişen Basın Kartı Yönetmeliği Resmi Gazete'de
TIKLAYIN - 'Değiştirilen' basın kartı yönetmeliği tekrar davalık
(HA)