Fotoğraf: Selin Arutan
Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Danıştay 10. Dairesi, toplumsal olaylarda gazetecilerin ve yurttaşların video çekmesini engelleyen Emniyet Genel Müdürlüğü genelgesinin yürütmesini durdurdu. Karar oybirliğiyle çıktı.
Söz konusu genelgenin haberleşme ve basın hürriyetini kısıtladığını vurgulayan Danıştay, temel hak ve hürriyetlerin yalnızca kanunla sınırlandırılabileceğine hükmetti.
Kararda "Söz konusu genelge ile getirilen düzenlemelerin temel hak ve hürriyetlerden olan haberleşme hürriyeti ile basın hürriyetine yönelik kural ve sınırlamalar getirildiği anlaşılmıştır. Bu haliyle yasa organının tasarrufu niteliğindeki kanun yerine yürütme organına dahil emniyet genel müdürlüğü tarafından genelge niteliğinde bir düzenleme ile temel hak ve hürriyetlere sınırlama getirilmesinde Anayasa'ya uyarlılık bulunmamaktadır." ifadesi yer aldı.
Kararla birlikte genelgenin hükümleri artık uygulanmayacak. Danıştay genelgenin iptal istemini ise daha sonra karara bağlayacak.
TIKLAYIN - Polis gazetecileri darp etti: "Genelge çıktı saldırılar arttı"
Emniyet’in 'polisleri' koruma genelgesi
Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş 27 Nisan’da yayınladığı bir genelgeyle toplumsal ve adli olaylarda görüntü ve ses kaydının alınmasını yasakladı.
Genelge, polislerin görüntülerini ya da seslerini kaydeden kişilerin engellenmesini ve haklarında adli işlem yapılmasına olanak tanıyor, şüphelenilen kişilere müdahale edilmesine izin veriyordu.
Görevli polislerin ve sivillerin ses ve görüntü kayıtlarının sosyal medyada paylaşılmasının gerekçe gösterildiği genelgede bu durumun “özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği” savunulmuştu.
CHP ve Antalya Barosu başta olmak üzere çok sayıda baro ve sivil toplum kuruluşu enelgenin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay'a dava açmıştı.
(HA)