* Fotoğraf: Loç Vadisi Koruma Platformu / Twitter
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Kastamonu’nun Cide ilçesinde bulunan Loç Vadisi’ne yapılmak istenen Hidroelektrik Santrali (HES) projesi Danıştay tarafından rafa kaldırıldı.
Danıştay, OR-YA Enerji firmasının 16 Temmuz’da yürütmeyi durdurma kararına karşı yapılan itirazını da reddetti.
Danıştay 6. Dairesi, kararında “düzeltme yolu kapalı” diyerek, hukuki yolun tamamen kapandığını ifade etti.
Güzel haber;
— Cide Belediyesi (@cidebelediyesi) October 15, 2020
Uzun yıllardır Loç yöresi halkının mücadele ettiği, Cide HES projesine Danıştay 6. Dairesi noktayı koydu. Orya Enerji adlı şirketin temyiz talebini reddeden Danıştay, kararını ‘düzeltme yolu kapalı’ ifadesiyle aldı.
Sarı Yazmalı kadınların isyanı nihayet kazandı.. pic.twitter.com/Gil8OuS5xC
Ne olmuştu?
Cide Loç Vadisi halkı 232 kişi ile 15 Aralık 2009'da Kastamonu Bölge İdare Mahkemesi’ne HES’e karşı ÇED İptal ve Yürütmeyi durdurma davası açtı.
Halk, mahkeme sürecinde 28 gün boyunca oturma eylemi yaptı. İnşaat, 31 Aralık 2010'da Ruhsatsız ve İmarsız kaçak HES yaptığı için Kastamonu İl Özel İdaresi tarafından mühürlendi.
Köyden 117 kişiye ceza davası açıldı. Dava, Cide Asliye Ceza Mahkemesi’nde 2012’den beri sürüyor.
3 Ocak 2011'de Kastamonu Bölge İdare Mahkemesi, "geri dönülmesi mümkün olmaya tahribatlar yapıldığı" gerekçesi ile yürütmeyi durdurma kararı verdi.
11 Temmuz 2011'de Kastamonu İdare Mahkemesi ÇED İptal kararını açıkladı. Danıştay’ın bu kararı bozmasıyla HES çalışması yeniden başladı ancak bölgede yaşayanların tekrar iptal davası açması sonucunda, çevresel değerlerin ve ekolojik dengenin tahrip edileceği gerekçesiyle Danıştay 14. Daire Başkanlığı Cide HES’in ÇED raporunu Ağustos 2015’te iptal etti.
Orya enerji “2009/7” başlıklı bir tebliği gerekçe göstererek Çevre ve Şehircilik Bakanlığına Cide HES için 2016 sonunda yine başvurdu. 2017 Şubat’ta da ÇED dosyasını bakanlığa sundu.
Danıştay’ın 2016’da verdiği “HES yapılamaz” hükmüne karşı, 2016 yılında Loç Vadisini terk etmek zorunda kalan OR-YA Enerji “2009/7” başlıklı bir tebliği gerekçe göstererek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ÇED başvurusunu yineledi ve süreci yeniden başlattı.
24 Ekim 2019’da bölgede 5. kez bilirkişi incelemesi yapıldı. Kastamonu İdare Mahkemesi, bilirkişinin verdiği rapor doğrultusunda Cide HES projesi için verilen ÇED Olumlu kararını 18 Mart 2020’de iptal etti.
Şirket, mahkemenin kararının bozulması ve yürütmenin durdurulması istemiyle dava açtı. Danıştay 6. Dairesi Temmuz 2020'de oy birliğiyle verdiği bu talebi reddetti. Danıştay, kararında “temyiz edilen idare mahkemesi kararının yürütülmesinin durdurulmasını gerektirecek bir neden bulunmadığından bu konudaki istemin reddine oybirliğiyle karar verildi” ifadelerine yer verdi. Orya Enerji Danıştay'ın bu kararına da itiraz etmişti.
Neden önemli?
WWF tarafından Avrupa Ormanları’nın Türkiye’deki dokuz “Sıcak Nokta”sından biri kabul edilen Küre Dağları, doğal yapısını günümüze kadar taşıyabilmiş yaşlı ormanları, akarsu ekosistemleri, yaban hayatı ve biyolojik zenginlikleri ile bir doğa harikası.
Dünya Koruma İzleme Merkezi (WCMC) ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) dünya üzerinde belirlediği “Mutlak Korunması Gereken Alanlar” arasında yer alan proje sahası, aynı zamanda tehlike altındaki “Karadeniz Nemli Karstik Orman” ekosistemlerinin en iyi örneklerinden biri. (TP)