Danıştay dershanelerin kapatılmasına ilişkin yapılan itirazı karara bağladı.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın 18 Eylül 2015'te yayımladığı Özel Öğretim Kurumları ile İlgili İşlemler konulu genelgesinin, "dershanelerin özel öğretim kurumlarına dönüşmesini" düzenleyen hükümlerinin yürütmesinin durdurulması istemini reddetti.
Danıştay 8. Dairesi’nin kararında, genelgenin "en fazla üç bilim grubu"nda özel öğretim kursu açılabileceğine ilişkin maddesinin ise yürütmesi durduruldu.
Oy çokluğuyla kabul edilen görüşe Danıştay 8. Dairesi’nin iki üyesi katılmadı.
Anayasa Mahkemesi kararı
Anayasa Mahkemesi, dershanelerin dönüştürülmesine ilişkin kanun hükmünü iptal etmiş, ardından MEB, 12 Ağustos 2015'te özel eğitim kurumlarıyla ilgili işlemlere ilişkin genelge hazırlamış, sonra bu genelgeyi yürürlükten kaldırarak, 18 Eylül 2015'te yeni bir genelge yayımlamıştı.
PAK Eğitim İşçileri Sendikası da Danıştay’da yeni genelgenin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açmıştı.
TIKLAYIN - AYM'DEN İPTAL GEREKÇESİ: EĞİTİM VE ÖĞRETİM HAKKI ENGELLENMESİ
Hukuki boşluk kaygısı
Kararın gerekçesinde, genel düzenleme ve değişiklik içeren kuralların Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesinin bazı hallerde hukuki boşluk doğurabileceği ifade edildi.
Gerekçede, bu boşluğun iptalden önceki kanun, kanun hükmünde kararname ya da bunların hükümleriyle doldurulmasına hukuken imkan bulunmadığına işaret edildi.
"Bir başka anlatımla hukuk sistemimizde bir yasanın iptaliyle onun yürürlükten kaldırdığı ya da değiştirdiği kanun, kanun hükmünde kararname ya da bunların hükümlerinin yeniden ve kendiliğinden yürürlüğe girmesi mümkün değildir.
"Zira iptal hükmünün geriye yürüyerek iptal edilen kanun, kanun hükmünde kararname ya da bunların hükümlerini baştan beri hükümsüz kılması kabul edilmemiştir."
TIKLAYIN - DERSHANE TARTIŞMASI MEDYADA
Oyçokluğu
Anayasa Mahkemesi kararlarının, yasama, yürütme, yargı organlarını ve idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlayacağı hatırlatılan gerekçede, yasama organının, oluşan kanun boşluğunu doldurmak amacıyla yapacağı yeni düzenlemelerde, Anayasa Mahkemesi kararlarını göz önünde bulundurması, anayasaya aykırılığı tespit edilerek iptal edilen kuralları tekrar yasalaştırmaması gerektiğine işaret edildi.
Oyçokluğuyla alınan karara iki üye karşı oy kullandı. Karşı oy gerekçesinde, Anayasa'nın 42. maddesinde yer alan "öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir" hükmü çerçevesinde pozitif hukukta dershanelere ilişkin hali hazırda yürürlükte yasal bir düzenleme bulunmadığından, kurulduğu zamanki yasal mevzuata uygun şekilde açılmış dershanelerin faaliyetlerinin engellenmesi ya da sınırlandırılması konusunda idarece işlem tesis edilmesinin yetki gasbı sonucunu doğuracağı belirtildi. (YY)