Danıştay "Tam Gün" yasası olarak bilinen yasada Sağlık Bakanlığı'nın yanlış yorum yaptığına bir kez daha karar verdi; kamuda çalışan bütün hekimlerin mesailerinin ardından kamu dışında da çalışabileceğine dair yorumu pekiştirdi.
Anayasa Mahkemesi, 16 Temmuz'da, yasanın hekimleri kamuda ya da özelde çalışmak konusunda seçim yapmaya zorlayan düzenlemesini iptal etmişti.
Kararın ardından Sağlık Bakanlığı bir açıklama yapmış ve "Anayasa Mahkemesinin Kararına ve Kanuna göre öğretim üyeleri dışında kamuda çalışan tüm doktorların muayenehane açması veya özel sağlık kuruluşlarında çalışması mümkün bulunmamaktadır. Bu uygulama 30 Temmuz 2010 tarihinden itibaren başlayacaktır" demişti.
Bu yoruma karşı çıkan Türk Tabipleri Birliği (TTB) açıklama üzerine Danıştay'a başvurmuş, bu konuda hak ihlali yaşayacak doktorlar için de hukuk kılavuzu hazırlamıştı. TTB açıklamasında "Hekimlerin 8 saat mesaiden sonra kısmi çalışmasına yasak yok. Yasaklayan tazminat öder" demişti.
Danıştay 5. Dairesi, Sağlık Bakanlığı açıklamasının da yürürlüğünü durdurmuş ve Bakanlık'tan savunma istemişti.
TTB'nin yaptığı açıklamaya göre, Bakanlık'ın savunmasını değerlendiren Danıştay "yürütmeyi durdurmanın devamına" karar verdi.
TTB, "Sağlık Bakanlığı, yanlıştan ve hekimleri baskı altına alarak yasayı fiili uygulama girişimlerinde başvurmaktan vazgeçmelidir" dedi ve ekledi:
"Bizler hekimlerin tek bir işte, tehdit edilmeden, zorlanmadan, teşvik edilerek tam süre çalışmasını savunuyoruz. Bu çalışmanın, hekimler dahil olmak üzere bütün sağlık çalışanlarının güvenceli, makul çalışma sürelerinde, sağlıklı koşullarda, şiddetten arınmış bir ortamda, hedef gösterilmeksizin, insanca yaşayabilecekleri bir temel ücret karşılığında olmasını istiyoruz. Sağlık Bakanlığı'na asıl görevlerini hatırlatıyor ve halkımıza ücretsiz, ulaşılabilir, nitelikli bir sağlık hizmeti vermeye çağırıyoruz." (TK)