2006 yılında Diyarbakır'da 10 kişinin yaşamını yitirmesi ile sonuçlanan polis müdahalesinde gaz bombası ile yaralanan Abdullah Yaşa'nın tazminat talebiyle açtığı davada tazminata gerek olmadığı yönünde verilen karar Danıştay tarafından da onandı.
Tazminat talebi reddedildi
28 Mart 2006’da Muş'un Şenyayla kırsalında çıkan çatışmada yaşamını yitiren 14 HPG'linin Diyarbakır’daki cenaze törenine polisin müdahalesi sonucunda aralarında çocukların da bulunduğu 10 kişi yaşamını yitirmiş, çok sayıda kişi de yaralanmıştı.
13 yaşında olan Abdullah Yaşa da polisin attığı gaz bombası fişeğinin yüzüne çarpması sonucu yaralanmıştı. Abdullah Yaşa’nın ailesi Diyarbakır 2. İdare Mahkemesi'ne başvuruda bulunarak tazminat talep etmişti. Diyarbakır 2. İdare Mahkemesi ise Yaşa ailesinin tazminat talebini, "yasadışı olaylar sonucunda gerçekleşen yaralanmadan kişinin sorumlu olduğu”nu iddia ederek reddetmişti.
Yerel mahkemenin verdiği karar üzerine Yaşa ailesi davayı Yargıtay'a taşıyarak kararın bozulmasını talep etti. Kararı inceleyen Danıştay 10. Ceza Dairesi de oybirliği ile yerel mahkemenin kararını onayladı ve tazminat talebini reddetti.
AİHM Türkiye'yi mahkûm etmişti
Aynı olaya ilişkin İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurmuş, mahkeme Türkiye'yi suçlu bularak mahkûm etmişti. AİHM kararında polisin toplumsal olaylarda biber gazı kullanımıyla ilgili Türkiye’deki yasal mevzuatın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'yle (AİHS) uyumlu olmadığına hükmedilerek, Türkiye para cezasına çarptırılmıştı. (ST/HK)
Kaynak: yüksekovahaber.com