Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Cumhuriyet gazetesine el bombalı saldırı düzenlenmesini de kapsayan Danıştay Davası'nın Ergenekon Davası ile birleştirilmesine karar verdi.
Zanlı Alparslan Arslan'ın bağırdığı gerekçesiyle duruşma salonundan çıkartıldığı duruşmada, sanık Osman Yıldırım'ın da diğer sanıklara sözlü ve fiziksel saldırıda bulunması üzerine arbede yaşandı.
Ntvmsnbc.com sitesine göre, Cumhuriyet Savcısı Kubilay Taştan, ele aldıkları davayla İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 20 Ekim 2008'den beri gördüğü Ergenekon Davası arasında "fiili ve hukuki bağlantı bulunması" nedeniyle dosyaların birleştirilmesi yönünde görüş bildirdi. Savcı Taştan, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamının kararlaştırılmasını istedi.
Danıştay'dan Er: Saldırı Türban kararından sonra geldi
Yargıtay, 17 Mayıs 2007’de Danıştay saldırısının Ergenekon örgütü ile ilişkili olduğuna hükmederken, Danıştay 5. Daire Başkanı Salih Er, saldırının 2. Daire’nin türban kararı nedeniyle hedef gösterilmesinden kaynaklandığını savundu.
Radikal gazetesine göre Er, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın türban kararından sonra söylediği “Efendi bu senin değil Diyanet’in işi” sözlerine gönderme yaparak, “Kurulan tümcelerin, sonunun nereye vardığını görerek bir kez daha düşünmelidirler” dedi.
Karabeyoğlu: Ergenekon ile bağlantı varsa birleşsin....
Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin Ergenekon davasıyla birleştirilmesinde zorunluluk bulunduğu gerekçesiyle bozma kararı verdiği Danıştay üyelerine saldırı davasının üçüncü duruşması bugün Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı.
Duruşmaya, tutuklu sanıklar Alparslan Arslan, Erhan Timuroğlu, Süleyman Esen, Osman Yıldırım, İsmail Sağır ve Tekin İrşi ile sanık avukatları ve müdahil avukatları katıldı.
Saldırıda ölen Mustafa Yücel Özbilgin'in mirasçılarının avukatı Hüseyin Avni Karabeyoğlu, dava ile Ergenekon davası arasında bağlantı var ise ilgili sanıkların birleştirilerek yargılamanın yapılmasını talep etti. Aksi taktirde birleştirmey karşı olduklarını belirten Karabeyoğlu, "Ayrıca suç yeri itibarıyla bir birleştirme olacaksa yargılama yerinin Ankara Mahkemeleri olduğundan, yargılamaların burada birleştirilerek yapılmasını talep ediyoruz" dedi.
Müdahil Danıştay Başkanlığı'nın avukatı Canan Sibel Özkan ile sanık Osman Yıldırım'ın avukatı Ayşen Akçay, birleştirme konusunda takdiri mahkemeye bıraktıklarını söyledi.
Tekin İrşi'nin avukatı Atılgan Göymen de her iki davanın dosyalarının Ankara'da birleştirilmesi talebinde bulundu. Alparslan Arslan'ın avukatı Muzaffer Anıl Uçar ile İsmail Sağır'ın avukatı Alparslan Çay ise birleştirme talebinin reddine karar verilmesini istedi.
Yıldırım: Savcılar Öz ve Pekgüzel'i selamlıyorum
Sanık Yıldırım konuşmasına "Sayın savcılar Zekeriya Öz ve Mehmet Ali Pekgüzel'i ve Atatürk Cumhuriyeti'ne saygılı tüm savcıları selamlıyorum" diye başladı. Davanın karar duruşmasında Atatürk'e hakaret etmediğini savunan Yıldırım, "Ben bu devleti, Cumhuriyeti, vatanı savunuyorum. Ergenekon Cumhuriyeti, Atatürk Cumhuriyeti'ne karşı haçlı seferi düzenliyor" şeklinde konuştu.
Kısa aranın ardından kararını açıklayan Mahkeme heyeti, Danıştay Davası ile Ergenekon Davası'nın birleştirilmesine hükmetti. Bu kararla birlikte Danıştay Davası da artık İstanbul'da görülecek. Mahkeme, birleştirme kararında iki dava arasında hukuki ve fiziki bağ bulunduğunu vurguladı. (EÖ)