Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, Devlet Memurları Yasası'nın "geçici personel" başlıklı 4C maddesinin iptal edilmesi için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.
Danıştay maddenin sosyal güvenliğe ilişkin haklarda eşitsizliğe yol açtığına ve tüm yetkinin Bakanlar Kurulu'na bırakılmasının hukuksuz olduğuna karar verdi.
Davayı, TEKEL işçilerinin örgütlendiği sendika TEKGIDA-İŞ açmıştı.
Kapatılan TKEL yaprak tütün fabrika ve depolarının işçileri, 78 gün boyunca sürdürdükleri direnişte, 4C kapsamında çalışmaya karşı çıkmış, başka kamu işletmelerinde yine işçi statüsünde çalışmak istediklerini dile getirmişti.
Hükümetse 4C'nin esasına dair bir değişiklik yapmadığı süreç boyunca, işçilere yalnızca iyileştirmeler sundu. Bunlar ücretlerin iyileştirilmesi, çalışma süresinin 11 aya, izin süresinin 22 güne çıkarılması, kıdem tazminatını eklenmesiydi.
4C maddesine ilişkin açılan ilk davada, Danıştay 30 günlük başvuru süresi kısıtlamasını durdurmuştu.
4C, uygulamada işçileri toplu iş sözleşmesi ve grev hakkından yoksun bırakıyor, ücretlerini ve tazminatlarını düşürüyor, ertesi yıl çalışma güvencelerini ortadan kaldırıyor.
Mevcut yasada 4C maddesi şöyle:
"Geçici personel: Bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulunca karar verilen görevlerde ve belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kimselerdir. " (TK)