Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili bireysel başvurunun Anayasa Mahkemesince kabul edilmeyeceği yorumu Meclis’e taşındı.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Bozdağ’a “Yargıya talimat mı veriyorsunuz?” diye sordu.
Bozdağ ne dedi?
Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri milletvekilleri dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili anayasa değişikliği teklifinin iptal edilmesi için 26 Mayıs’ta Anayasa Mahkemesine başvurdu.
Bakan Bozdağ ise ertesi gün Twitter’dan yaptığı açıklamada dokunulmazlıklarla ilgili düzenlemenin bireysel başvuru konusu olamayacağını iddia etti:
“Kaldı ki "Yasama işlemleri ... aleyhine doğrudan bireysel başvuru yapılamayacağı..."(AYM Kur. ve Yrg. Us. Hk. K.m.45/3), kanun emridir.
“Bu nedenle dokunulmazlıklarla ilgili anayasaya madde ekleyen düzenleme, yasama faaliyeti olduğundan bireysel başvuru konusu yapılamaz.
“Buna rağmen bireysel başvuru yapılırsa, Anayasa Mahkemesi'nin "kabul edilmezlik" kararı vereceğini söylemek için hukukçu olmaya gerek yok.
“Evrensel hukuk ilkeleri ve vicdani kanaat”
Meral Danış Beştaş, Bozdağ’a şunları sordu:
* Adalet Bakanı olarak bu sözlerinizle görüş bildirmek suretiyle yargıya açıkça talimat mı veriyorsunuz?
* Hangi gerekçe ile yargıya alenen talimat veriyorsunuz?
* Adalet Bakanı ve hukukçu olarak yargıya müdahale teşkil eden beyanlarınızın Anayasa ve yasalar nezdinde suç teşkil ettiğini düşünüyor musunuz?
* Bizzat hukukçu kimliğiniz ile Anayasal güvence altında olan kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırı tutum ve davranışınızın gerekçesi nedir?
* Mahkemelerin objektif, evrensel hukuk ilkeleri ve vicdani kanaatlerine göre karar vermelerine neden müdahale ediyorsunuz?
* Yargı mensuplarının vereceği kararları önceden belirleme yetkisini nereden alıyorsunuz?
* Yargıya müdahale biçiminde seyreden tutum ve icraatlarınız vatandaşların adalete olan güvenini sarstığını düşünüyor musunuz?
* Türkiye artık bir hukuk devleti değil mi? (AS)