Londra'daki protestolardan: "Mülteciler buraya hoş geldi" (Fotoğraf: AA)
İngiltere'nin ardından İskandinav ülkesi Danimarka da ülkedeki sığınmacıları Doğu Afrika ülkesi Ruanda'ya göndermeye hazırlanıyor.
Danimarka Göçmenlik Bakanı Mattias Tesfaye, dün (20 Nisan) yaptığı açıklamada Danimarka'nın sığınmacıların transferi konusunda Ruanda ile görüştüğünü, bu bağlamda "yeni bir mekanizma" kurma konusunda ülke ile temaslarda bulunduklarını duyurdu.
İki ülke arasında henüz bir anlaşma yapılmazken Tesfaye, parlamentodaki göçmenlik sözcüleriyle gelecek hafta bir toplantı yapacak.
Danimarka, geçen yıl topraklarına gelen sığınmacıların farklı bir ülkedeki sığınma merkezine taşınmasına izin veren bir yasa çıkarmıştı.
Euronews'ün aktardığına göre, Göçmenlik Bakanı Mattias Tesfaye de geçen yıl Ruanda'ya giderek "göç konularında işbirliğini güçlendirmek" için ülkeyle bir "çerçeve anlaşma" imzalamıştı.
Tunus ve Etiyopya gibi ülkelere potansiyel bir anlaşma için başvurularda bulunan Danimarka bu konuda bir aşama kaydedememişti.
Hak örgütleri İngiltere ve Danimarka'nın planlarını "etik olmamakla" suçlarken Danimarka hükümeti bunun göç dalgalarına "insan kaçakçılığı yapan suç şebekelerinden daha onurlu bir yaklaşım" olduğunu savundu.
Göçmenlik Bakanı Tesfaye ayrıca Avrupa'nın mevcut sığınmacı sisteminin "sürdürülemez olduğunu" söyleyerek İngiltere'nin Ruanda ile yaptığı anlaşmayı "ileri doğru atılmış iyi bir adım" olarak tanımladı: "Umarım daha fazla Avrupa ülkesi yakın gelecekte Avrupa dışındaki ülkelerle anlaşmalar yoluyla düzensiz göç ile başa çıkma vizyonunu destekler."
İngiltere anlaşma imzalamıştı
İngiltere de ülkeye "yasadışı yollarla girmiş bazı sığınmacıları" 120 milyon sterlinlik bir anlaşma ile Ruanda'yi göndermeyi planlıyor.
İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel Ruanda hükümeti ile imzalanacak anlaşma için 14 Nisan'da başkent Kigali'ye giderken, konuyla ilgili açıklama yapan İngiltere Başbakanı Boris Johnson da söz konusu planın "tüm sığınmacıları değil, yalnızca bazılarını kapsayacağını" duyurmuştu.
İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel ve Ruanda Dışişleri Bakanı Vincent Biruta bu bağlamda Ruanda'nın başkenti Kigali'de söz konusu planı içeren "Göç ve Ekonomik Kalkınma Ortaklık Anlaşması"nı imzaladı.
Fakat plan hem İngiltere'deki halk, muhalefet partileri ve siyasetçilerce hem de Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ve Uluslararası Af Örgütü gibi kurumlarca tepkiyle karşılandı.
İngiltere'nin göçmenleri Ruanda'ya gönderme planı, ülkenin başkenti Londra'da da protesto edildi. İçişleri Bakanlığı binası önünde toplanan pek çok kişi göçmen ve mülteciler lehine slogan attı. (SD)