* Fotoğraf: Markus Winkler / Pexels
Danimarka, dün (1 Haziran) düzenlenen referandum ile Avrupa Birliği'nin (AB) ortak güvenlik ve savunma politikalarına katılma kararı aldı.
Rusya'nın komşusu Ukrayna'yı 24 Şubat'ta işgali ile başlayan süreçte Finlandiya ve İsveç NATO'ya üyelik başvurusu yapma kararı alırken bir diğer İskandinav ülkesi olan Danimarka da AB'nin ortak güvenlik ve savunma politikalarına katılma konusunu halka sormaya karar vermişti.
The Guardian'ın haberine göre, referanduma katılanların yüzde 66,9'u Danimarka'nın AB'nin ortak güvenlik ve savunma politikalarına katılmasını desteklerken katılanların yüzde 33,1'i karşı oy kullandı.
Sosyal Demokrat Parti hükümetinin NATO'ya üyelik kararı aldığı İsveç'e benzer şekilde sosyal demokratların iktidarda olduğu Danimarka'da da Başbakan Mette Frederiksen hükümeti ile birlikte dokuz siyasi parti Danimarka'nın AB savunma politikalarına dahil olmasını destekliyordu. Ülkedeki iki aşırı sağ ve bir aşırı sol parti buna karşı çıkıyordu.
Referandum sonrası konuşan Frederiksen, "Ülkemiz bugün Avrupa'daki ve NATO'daki müttefiklerimize, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e çok önemli bir işaret vermiş oldu. Putin özgür bir ülkeyi işgal ederek Avrupa'nın istikrarını tehdit ettiğinde, biz geri kalanlar da birlik oluruz" dedi.
1973'ten beri AB üyesi
AB'ye 1973'ten bu yana üye olan ve 1949'da NATO'nun kurucu üyeleri arasında yer alan Danimarka, 1992 yılında Maastricht Antlaşması'nı halk oylamasına götürmüş, oylamada anlaşmaya "ret" kararı çıkmasıyla AB üyesi ülkelerle Danimarka arasında özel bir anlaşma imzalanmıştı.
Buna göre, Danimarka savunma, para birimi, AB vatandaşlığı ve AB adalet sistemi konusunda kendi politikalarını izleme hakkı kazanmış, diğer konularda ise AB kurallarına tabi olma kararı almıştı.
AB, Danimarka halkının dünkü referandumla birlikte aldığı AB savunma politikasına dahil olma kararını memnuniyetle karşıladı.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, referandumun sonucunu memnuniyetle karşıladığını bildirdi.
"Bu tarihi kararla" Danimarka'nın AB'nin Ortak Güvenlik ve Savunma Politikasına (CSDP) tam olarak katılabileceğini hatırlatan Josep Borrell, bu sonucun AB'ye ilave güç katacağını ifade etti. (SD)