Haberin Kürtçesi için tıklayın
Hayvan Özgürlüğü İnisiyatifi’nin çağrısıyla dün (16 Eylül, Pazar) Büyükada’da bir araya gelen hayvan hakları savunucuları “Atlar için özgürlük” dedi.
Eyleme Bağımsız Hayvan Hakları Topluluğu, Hayvanlara Adalet Derneği(HAD), Hayvanlarla Dayanışma İnisiyatifi(HAYDİ), Ankara Vegan Platformu, Yıldız Teknik Üniversitesi Vegan Topluluğu da destek verdi.
Hayvan Özgürlüğü İnisiyatif’inden Esra Yıldırım, hayvan hakları savunucuları adına yaptığı açıklamasında özetle şunlara yer verdi:
‘’Yenikapı’da düzenlenen mitingde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Atları faytonların boyunduruğundan kurtarıp özgürlüğüne kavuşturacağız’ ifadesiyle İBB, Adalar’da elektrikli taşıt kullanılması kararı aldı.
“Faytoncular Odası Başkanı Hıdır Ünal, karara itiraz ederken; Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu olayla ilgili ‘Tam karar vermiş değiliz’ şeklinde konuştu.
“Seçimden sonra ise Bakanlığın atları özgürleştireceği değil, günde 6 saat kullanılmalarının öngörüldüğünün kanun taslağı içinde olduğunu gördük.
TIKLAYIN - İBB Faytonların Kalkacağını Açıkladı, Hayvan Hakları Savunucuları Yorumladı
“Bizler kölelik karşıtıyız, köle edilen hayvanlar olduğu sürece kölelik karşıtlığımız son bulmuyor.
“Atların özgürlüğü için ‘daha iyi şartlar’ değil, bir kölelik şekli olan atlı faytonların kaldırılmasını ve atların ömürleri boyunca güvence altına alınmasını talep ediyoruz.’’
“Faytonlara değil, faytonlarda atların kullanılmasına karşıyız’’
Yıldırım, açıklamasında atların Adalar’da ulaşımın sağlanması için ‘olmazsa olmaz’ bir zorunluluk olmadığını ifade ederken, faytonlarda çalıştırılan atların yerine ulaşım için uygulanabilecek çözüm önerilerinde bulundu:
“Elektrikli faytondan raylı sisteme, bisiklete kadar birden fazla çözüm, adalet duygusuna sahip kişilerin gündeminde yer almaktadır.
“Bizler işletmesini faytonculardan oluşan bir kooperatifin yapacağı ulaşım çözümlerine karşı değiliz.
“Faytonlara değil, faytonlarda atların kullanılmasına karşıyız.’’
TIKLAYIN - Adalar’da Elektrikli Fayton Kullanılsın; Atlara Özgürlük
Yıldırım, atlı faytonların kalkmasıyla Adalar’ın otomobile açılacağı sorunsalına değinerek kendilerinin de Adalar’ın egzoz dumanına boğulmasını istemediklerini, gerekirse bunun için de eylem yapabileceklerini ifade etti ve ekledi:
“Ancak biz, adalarda otomobil istemiyor oluşumuzu atların köleliğinin devam etmesi üzerinden inşa etmiyoruz.’’
TIKLAYIN - Atların Ömrü 20 Yıl, Faytonda Çalıştırılanların 2 Yıl
Talepler
Açıklamanın sonunda hayvan hakları savunucularının talepleri dile getirildi:
* Atların faytonlardan derhal özgürleştirilmesi
* ‘Nostalji’ adı altında belli sayıda atın fayton köleliğine devam etmesi değil, tek bir faytonda tek bir atın kalmayacağı şekilde atların faytonlardan azat edilmesi
* Atların 6 saat kullanılması değil, hiç kullanılmaması
* Atların hayatları boyunca kullanılmadan yaşayacağı alan ya da alanların tesis edilmesi
* Atların hayatları yaşayacakları bu alanlarda bir daha asla insan tarafından herhangi bir neden ile kullanılmayacaklarının güvence altına alınması
* Atlı faytonların tarihe karışması
* Atlar için hemen şimdi özgürlük. (PD/ÇT)
* Fotoğraflar: Pelin Denizli