Azadiya Welat ve Özgür Gündem gazetelerinin dağıtımcısı Kadri Bağdu’nun Adana'nın Seyhan İlçesi'nde infaz edilmesinin üzerinde iki hafta geçti.
Adana Valisi Mustafa Büyük, polisin Bağdu cinayetini özel bir araştırma ekibiyle soruşturduğuna dair açıklama yaparken Avukat Vedat Özkan, Bağdu ile ilgili soruşturmanın, Haziran'da polisin attığı ses bombasıyla yaşamını yitirdiği ifade edilen, failleriyse beş aydır tespit edilemeyen İbrahim Aras'ın durumuna benzemesinden kaygı duymaya başladıklarını ifade etti.
16 yıldır Kürt basın çevresinde dağıtımcılık yapan Kadri Bağdu, 14 Ekim sabahı, Seyhan'da bisikletle dağıtım yaparken kendisine arkadan yaklaşan “Yamaha” marka kırmızı renkli motosikletli ve kasklı iki kişinin silahlı saldırısına uğradı. Dağıtımcı dokuz saat sonra hastanede yaşamını yitirdi.
Özbay: Vali açıklaması dışında gelişme yok
Bağdu’nun bağlı çalıştığı Fırat Dağıtım Şirketi yetkilisi Hediye Özbay, bianet’e, Adana Valisi Mustafa Büyük’ün cinayeti soruşturmakla görevli polislerin oluşturduğu özel bir komisyonun kurulduğu ve soruşturmanın titizlikle sürdüğünü açıklaması dışında kendilerine bilgi gelmediğini söyledi.
Vali: Özel ekip titizlikle araştırıyor
22 Ekim’de bir açıklama yapan Valisi Mustafa Büyük, dosyanın aydınlatılana kadar kapanmayacak bir dosya olduğunu savundu, özel ekibin aynı dönemde işlenen iki cinayeti aydınlatmakla görevli olduğunu ifade etmişti.
“Belirli deliller var ama faille ilgili bulabildiğimiz henüz bir şey yok. Şimdiden ihtimalleri sıralayıp şu da olabilir deyip bir spekülasyon oluşturmak istemiyorum. Bizim için hangi sebeple olursa olsun; bu tür hadiseleri önlemek, eğer olay olmuşsa da faillerini bulamak devletin asli görevidir. Bizim için kapanmayacak bir dosyadır. Her halükarda onu bulmak devletin üzerinde bir sorumluluktur. Bunu da sonuna kadar takip edip bulmaya çalışacağız. Asıl problemi toplumun sinir uçlarını tahrip ederek, tahrik ederek sorun oluşturma gayreti anlaşılıyor. Yani yapılan işler toplumda bir kargaşa ve olumsuzluk çıksın gayretinden kaynaklanıyor. O kişiyi de bunu bir aracı olarak birileri kullanıyor, muhtemelen. Ama kimdir, hangi sebeple, nedir, bunları sadece adli bir vaka olarak polisin bakması da değil. Yani sosyolojik bir tarafı vardır....”
Avukattan ilk eleştiriler
Cinayetten bir hafta sonra ANF Ajansı’na konuşan İnsan hakları Derneği (İHD) üyesi avukat Vedat Özkan, polisin, o gün Seyhan bölgesindeki tüm MOBESE ve işyeri kameraları ile "Yamaha" marka kırmızı motosiklet kullananların incelemeye alınmamasını eleştirmişti. Ancak aradan geçen sürede bu yönlerin ele alınıp alınmadığı henüz bilinmiyor.
Katiller ve arkadasındaki güçler kimler?
Ancak ulusal ve uluslararası basın özgürlüğü kuruluşları, cinayetin ardından yaptıkları açıklamalar yoluyla, Bağdu'yu öldürenlerin ve cinayeti azmettirenlerin ivedi olarak tespit edilip cezalandırılmasını istemişlerdi. Açıklama yapanlar arasında Basın Enstitüsü Derneği, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) de vardı (EÖ).