Trabzon Tenis Dağcılık Kayak İhtisas Kulübü (TEDAK) Zigana'da 10 dağcının ölümüyle sonuçlanan çığla ilgili teknik incele sonrası "Çığın oluşmasını sağlayacak etkenlerden insanlar tarafından meydan getirilecek bir etkenin olmadığı açıkça anlaşılmıştır" dedi.
Medyada yanıltıcı yayınlar yapıldı
Kulüp açıklamasında, 25 Ocak'ta gerçekleşen olaydan sonra, arama kurtarma çalışmaları devam ederken medyada yanıltıcı yayınlar yapıldığına, "bölgede olmayan ve de meydana gelen çığın şeklini ve oluşumunu bilmeyen birçok kişi televizyon yayınlarına telefonla bağlanarak veya canlı yayınlara katılarak açıklamalar yaptığına" dikkat çekti.
Olayın hemen ardından yapılan yayınlarda, ekibin deneyimsiz olduğu, çığ testi yapılmadığı, ekibin güvenlik önlemlerini almadığına dair akıl yürütmelere yer verilmişti. Ancak bianet'in görüştüğü, Everest'e çıkan Türkiye takımının lideri Serhan Poçan, "O çığın altında ben de kalabilirdim" demiş, uzaktan yapılan yorumları eleştirmişti.
TEDAK son fotoğrafları yayınladı
TEDAK, ekip lideri Erhan Terzi'nin fotoğraf makinesinde bulunan, çığın düşmesinden dakikalar önce çekilmiş fotoğrafları İnternet sitesinde yayınladı. Açıklamasında bu görüntülere de dayandı.
TEDAK'ın saptamalarından bazıları şöyle:
Parkur biliniyordu: Belirlenen yürüyüş parkuru daha önceki dönemlerde yaz ve kış olmak üzere üyelerimiz tarafından birçok kez geçilmiş, bilinen yürüyüş alanlarımızdandır.
Terzi deneyimli dağcı: Yürüyüş liderliği TEDAK Kulüp başkanlığı, Yönetim Kurulu Üyeliği yapan, Genel Kaptanlık görevini üstlenmiş, Türkiye Dağcılık Federasyonu Dış İlişkiler Komisyonu ve Uluslararası Dağcılar Birliği Dağcılık Komisyonu Üyesi, aynı zamanda Kokartlı Turizm Rehberi, bununla birlikte Kızılay Gönüllüler Lideri olan Erhan Terzi önderliğinde yürütülmüştür.
Zeminde kar yok: Yürüyüş dağ yolundan ve kar olmayan bir zemin üzerinde devam etmiştir.
10 cm kar: Çığ olan bölgeye gelindiğinde fotoğrafta görüldüğü üzere yolun açık olduğu, yol zemininde yaklaşık 10 cm kalınlığında bir kar tabakası olduğu anlaşılmıştır.
Hava: İncelemelerde havanın parçalı bulutlu ve rüzgârlı olduğu tespit edilmiştir.
Çığ tabakasını kesmediler: Çığ tabakasının yürüyüşçüler tarafından kesilmesinin kesinlikle gerçek olmadığı fotoğraflarla da teyit edilmiştir.
Çığ testi: Çığ testi yapılması gerektiği konusunda bazı haberler oluşmuştur. Çığ testi yapılabilmesi için bölgede yeteri kadar kar olması gerekli olduğu, fakat rutin olarak yapılan bir iş olmadığı da bilinmektedir.
Çığın düşüşü: Çığ düşme bölgesine gelindiğinde yürüyüş normal olarak devam etmekteyken (kazazedelerin ifadesi) öndekilerin "çığ" diye bağırmasıyla birlikte üst tarafta duran balkon yapının altındaki kütle kaymaya başlayarak önde bulunan 14 kişiyi yolun alt kısmına doğru sürüklemiş ve sonrasında 2 kişi hemen 3-5 m sonra durabilmiş ve diğerleriyse kütlenin içinde kaymaya devam ettiği bildirilmiştir. Bu olayın yaklaşık saat 10:30 civarında olduğu ifade edilmiştir. Çığ düşmesi sonrasında yaralanmadan ayakta kalan beş kişi telefon bağlantısıyla olayı dağ evine ve Trabzon'daki arkadaşlarına bildirmiştir. (TK)