Dağ Medya Türkiye’de veri gazeteciliği yapan bir haber sitesi. Ve o da 8 Ağustos’tan beri kapalı.
Dağ Medya’nın kurucularından Pınar Dağ’ın da diğer meslektaşları gibi internet sitelerinin neden kapatıldığından haberi yok, kendilerine bir bilgilendirme yapılmamış. bianet’e konuşan Dağ “Ne acı ki internet haberciliğini düzenlemeye zaman ayıramayan sistem, en amiyane tabiriyle dijital yayıncılarla orman kanunuyla muhatap olmayı seçiyor” diyor.
"Ne acı ki internet haberciliğini düzenlemeye zaman ayıramayan sistem, en amiyane tabiriyle dijital yayıncılarla orman kanunuyla muhatap olmayı seçiyor" |
"Okunmamak, internette yok olmak"
Pınar Dağ, bir haftadır engelli olan Dağ Medya’nın okunurluğunun gün geçtikçe azaldığını söylüyor.
Dağ maliyet açısındansa, okur sayısı düştükçe yer sağlayıcı şirketin ücretlendirmesinin azaldığını ancak internette gittikçe yok olmak anlamına geldiğini ekliyor.
Alternatif çözümler olsa da Dağ da birçok meslektaşı gibi “Neden buna mecbur bırakılıyoruz” diye soruyor.
İnternet sitelerinde kendilerine ilişkin her türlü erişim bilgisinin mevcut olduğunu belirten Dağ buna rağmen neden sansürlendiklerine dair kendilerine bir bildirim yapılmadığını dahası bu durumu herkesle birlikte sitelerinde çıkan yasal uyarı yazısıyla öğrendiklerini söylüyor.
"Engeller keyfi ve hukuk dışı"
Son dönem, bilhassa 25 Temmuz’la birlikte ivme kazanan haber sitelerine yönelik erişim engelleme politikasına yönelik düşüncelerini sorduğumuzda ise şu cevabı veriyor:
“Engelleri keyfi ve hukuk dışı buluyorum. Bilgiye erişmenin hepimizi eşitleyen tarafı var. Siz bilgiye erişime kısıtlamalar getirir ya da denetim mekanizmalarını üstelik usulsüzce devreye sokarsanız, engel ters teper. Engellenen hemen hemen tüm siteler üstelik okuyucu kitlesini daha fazla motive ederek yayın hayatını sürdürüyor şu anda, sürdürecekte.
“Bu engellenmeler Türkiye’nin hukuksuz, tuhaf bir gözetim devleti olma yolunda ne kadar iyi bir şekilde yol aldığını gösteriyor. Ciddi bir kişisel veri düşmanlığı var. İnternette anonimliği sağlayan, bloklanmış sayfalara girmek için ortam yaratan araçlar artarken, devletlerin bu tür uygulamalarla zaman harcaması çağı çok geriden takip ettiğini gösteriyor.
"Sansürün en berbatı"
“Şu anda yaşadığımız şey ise açıkçası sansürün en berbatı. Neden engellendiğinizi öğrenemiyor; üstelik bunu hafta sonu ‘kurumsal olarak’ kendinizi rezil edecek şekilde yapıyorsunuz. Ne acı ki internet Haberciliğini düzenlemeye zaman ayıramayan sistem, en amiyane tabiriyle dijital yayıncılarla orman kanunuyla muhatap olmayı seçiyor.
“Engelin her çeşidi başka bir toplumsal konunun derinleşmesine neden oluyor. Her engel yeni bir anonim tekniği doğuruyor bana göre. Her yasak daha güçlü kripto algoritmalar, VPN’ler, P2P’ler demek. Yani usulsüz engellere karşı matematiğin inceliği devreye giriyor her defasında."
Dağ Medya erişim engelleme kararına itiraz etti. Hukuki süreç sürüyor. Dağ Medya da haber yapmaya devam ediyor. Dağ Medya’yı buradan ziyaret edebilirsiniz. (EA)
Pınar Dağ |
London School of Journalism'de gazetecilik okudu. John Hopkins Üniversitesi'nde Veri Bilimi (Data Science) üzerine eğitim aldı. San Francisco merkezli Grassroots araştırma kurumunda iş verileri üzerine araştırmacı olarak görev yapıyor. 2012 yılından beridir veri gazeteciliği (Data Journalism) faaliyetleri yürüten ve bu alanda çok sayıda atölye düzenleyen Dağ Medya ve www.verigazeteciligi.com'un kurucu üyesi. |
SANSÜRE KARŞI SÖYLEŞİLER
Etkin Haber Ajansı'na Erişim 11 Gündür Yasak
Özgür Gündem'e Erişim 17 Gündür Yasak
Dicle Haber Ajansı'na Erişim 18 Gündür Yasak