Kirlenmeyi ciddi oranda engelleyecek ve 1995 yılında yapımına başlanan Biyolojik Arıtma Tesisi ise ödenek yetersizliğinden bitirilemiyor.
Kirlilik tarımı olumsuz etkiliyor
Ege Bölgesi'nin Buca'dan sonra en verimli ikinci havzası olan Denizli'deki Çürüksu Havzası'nı besleyen Büyük Menderes'in Çürüksu kolundaki kirlenme oranı tehlike sınırına dayandı.
Çürüksu'yun artık gözle görülür boyuta ulaşan kirliliği, bölge tarımını olumsuz etkiliyor.
Tehdit ve Nedenleri
Denizli'de sanayiciler ve yerel yöneticiler ile Ziraat Odası yöneticilerini karşı karşıya getiren kirlilik tartışmalarında, bölgede bulunan 40'a yakın arıtma tesisinin tam randımanlı çalışmadığı ve hatta bazı fabrikaların atık sularını kaçak yollarla Çürüksu'ya boşalttığı ileri sürülüyor.
Kirlilik yalnızca Denizli'nin Çürüksu Havzası'nı değil; Uşak, Muğla ve Denizli'den sonra Aydın'dan geçip İzmir'de denize karışan Büyük Menderes Nehri'ni de tehdit ediyor.
AİHM'ne başvurulmuştu
Ay başında bölge çiftçisi, Çevre Bakanlığı hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) dava başvurusunda bulunurken, kirliliğin önemli etmenlerinden birisi olarak da nüfusu 400 bini aşan Denizli kent merkezinin kanalizasyon atığı gündeme getirilmişti.
Arıtma tesisine gereken para
Denizli Belediyesi bu sorunun çözümü için 7 yıl önce merkeze Bağlı Eskihisar Köyü'nde biyolojik arıtma tesisinin temelini atmıştı. Çökeltme kazanları, çamur yoğunlaştırma kuyuları ve klorlama havuzlarıyla kentin kanalizasyon atığının tam anlamıyla zararsız bir şekilde doğaya karışmasını sağlayacak iki evreli tesisin ilk bölümü için; şu ana kadar 7.5 trilyon lira harcandı.
550 milyar lira proje bedeli ile birlikte biyolojik arıtma tesisinin bitmesi için 6.5 trilyon liraya ihtiyaç duyuluyor.
Tesis 22 yılda ancak biter
Şehir merkezinin kanalizasyon şebekesinin Çürüksu Havzası'na gelişi güzel boşaltıldığını kabul eden Denizli Belediye Başkanı Ali Aygören, kirlenmeyi önleyecek biyolojik arıtma tesisinin aslında 1998 yılında hizmete geçmesi gerektiğini de belirtti. Aygören, tesisin hizmete girmesinde yaşanan gecikmenin sorumlusunu, İller Bankası olarak açıkladı. Belediye Başkanı Aygören, "İller Bankası tüm uyarılara ve ısrarımıza karşın çevre için önem taşıyan bu projeye bu yıl 400 milyar lira ödenek ayırdı. Bu ödenekle tesis değil bu yıl 22 yılda ancak bitirilir" diye konuştu.(SK/YÖ)