Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere RedHack'in üniversitelerdeki yolsuzluklarla ilgili yayınladığı belgelerle ilgili bianet'e değerlendirmede bulundu. Yeşildere, yayınlanan belgelerde yer alan olaylarla sık sık karşılaşıldığını belirterek rektörlerin aşırı yetkiyle donanmış olmalarının ve denetimsizliklerinin bu olayların nedeni olduğunu söyledi.
Yeşildere, sistemin rektörlerin öğretim üyelerine karşı hesap vermelerini zorunlu kılmaması ve şeffaflıktan yoksun olmasının yarattığı sorunların maddi konularda ve ihalelerdeki usulsüzlükte kendini gösterdiğini söyledi.
"Bu belgeler, üniversitelere üniversite bileşenlerinin sahip çıkması ile demokratik, maddi özerklik ve şeffaf yönetimin gerekliliğini gösteriyor."
"Belgelerdekiler bildiğimiz şeyler"
RedHack'in yayınladığı dosyalar arasında Kastamonu Üniversitesi'nde sahte fakülte diploması ve diğer sahte belgelerle öğretim görevliliği sınavına başvuran bir kişinin öğretim görevlisi ve daha sonra Araç Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Teknolojileri Bölüm Başkanlığı'na getirildiği bilgisi de yer alıyor.
"Belgelerde yer alanlar aslında bildiğimiz şeyler. Yeni gelen rektörün eskisine soruşturma açması gelenek oldu" diyen Yeşildere tanık olduğu benzer bir olayı anlattı:
"İstanbul Üniversitesi'nde dil sınavı belgesinde değişiklik yapan bir kişi tespit edildi. Gerekli evrakları Rektörlük'e teslim ettiğimiz halde o kişi hakkında soruşturma açılmadı."
"Promosyonlar öğrencilere yönelik harcanmalı"
Yayınlanan dosyalar arasında Fırat Üniversitesi'ne verilen 1 milyon 300 bin TL banka promosyonunun üniversite şenlikleri ile birlikte 1 adet AUDI marka araç alımında kullanıldığı bilgisi yer alıyor.
Yeşildere, "Bunlar çok yüksek paralar" diyerek öğrencilerin barınma ve yiyecek gibi temel gereksinimlerde sorunlar yaşadığı bir dönemde promosyonların barınma mekanlarının sağlanması, yemekhanelerin kalitesinin düzeltilmesi, sosyal tesisler ve spor salonları için kullanılması gerektiğini söyledi:
"Rektörler, üniversitelere öğretim üyelerinin maaşları ve öğrencilerin ödediği harçlarla sağlanan söz konusu promosyonları örtülü ödenek gibi harcıyor. Biz, bu paranın öğrencilerin hakkı olduğunu ve onlara yönelik harcamalarda harcanması gerektiğini belirterek buna itiraz ediyoruz."
Yeşildere, üniversitelerin daha yüksek promosyon veren bankalarla anlaştığını ve bu nedenle iki yıl gibi kısa sürede öğretim üyelerinin maaşlarını aldığı bankaların değiştirildiğini ve rektörler tarafından harcanan paraların promosyonlarla sınırlı olmadığını söyledi:
"Üniversitelere ait tarihi alanların kiraya verilmesinden kazanılan paraları rektörler harcıyor." (BK/HK)