Tedbiri "sansür" olarak değerlendiren Hikmet Çetinkaya, "Bu ülkede Fethullah yazı dizisi hazırlayıp kendisini övmek ve propagandasını yapmak serbest; eleştirmek ve sorgulamak ise yasak" dedi.
Gülen adına avukatı Orhan Erdemli tarafından Üsküdar 5. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde Hikmet Çetinkaya ve Nurettin Veren hakkında tespit davası açıldı.
Erdemli, mahkemeye sunduğu dilekçesinde, "Çetinkaya'nın Nurettin Veren ile yaptığı dizi röportajda müvekkilinin kişilik haklarının ihlal edildiğini, halen mevcut hukuka aykırı haksız saldırı ve saldırı tehlikesi karşısında müvekkilinin kişilik haklarına saldırıda bulunulmaması için ihtiyati tedbir kararı verilmesini" talep etti.
5. Asliye Hukuk Hâkimi Mustafa Cahit Mergen, Erdemli'nin bu talebi üzerine, "açılan davada yargılama yapılıp karar verilinceye kadar davaya konu gazetemizin Fethullah Gülen ile ilgili yazı dizisinin, ihtiyati tedbiren yayımlanmamasına" ve "duruşmasının 19 Nisan 2005 tarihine bırakılmasına" karar verildi.
Hikmet Çetinkaya, röportajının yayımlanan bölümlerinde Nurettin Veren'in çarpıcı açıklamalarına yer vermişti. Veren, son dönemlerde "başörtüsü füruattır" açıklaması yapan Gülen'in daha önce cemaatine fotoğraf çektirmeyi, margarin kullanmayı, hatta kola içmeyi bile yasakladığını, kola içenleri ABD'ye yardım etmekle itham ettiğini belirterek Gülen'in şimdilerde ABD'nin misafiri olmasını çelişkili bulmuştu.
Veren, Gülen'in çalışma yöntemleri hakkında ise "Fethullah Hoca'nın üslubu hep sinsi, kapalı. İllegaliteyi seçmesi bu yüzden" yorumunu yapmıştı.
Veren, Gülen'in Amerika'daki evinde 30 gün yaşadığını belirterek son gün Gülen'in cinnet ve hezeyan getirerek kendisini öldürmek istemek noktasına gelince kaçmak zorunda kaldığını dile getirmişti.
Erinç: Anayasaya aykırı
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç, gazetemiz yazarı Hikmet Çetinkaya'nın yazı dizisine mahkeme kararıyla ihtiyati tedbir konulmasının anayasanın 28. maddesine aykırı olduğunu belirtti.
Basın Konseyi Başkanı Oktay Ekşi ise "konu yargıya intikal ettiği için bu aşamada değerlendirme yapmak istemediğini" belirtti. İstanbul Barosu Başkanı Kazım Kolcuoğlu, yazı dizisinin kamuoyunu ilgilendiren açıklamalar olduğunu söyledi.
TGC Başkanı Erinç, yaptığı yazılı açıklamada, Çetinkaya'nın hazırladığı yazı dizisinin, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, "Tedbir yoluyla yayının durdurulması, Anayasa Mahkemesi'nin 28'inci maddesinde belirlenmiş olan kuralın dışında ve anayasaya aykırı bir durumdur. Daha önce de verilmiş olan yayın durdurma kararları itirazlar üzerine kaldırılmıştır. Başkalarının söz ve eylemlerinden dolayı gazetecilerin kamuoyunu bilgilendirmesine engel olunmamalıdır" dedi. (EÖ/TK)