Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Yayın Danışmanı Kadri Gürsel, karikatürist Musa Kart, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri Önder Çelik, Bülent Utku, Mustafa Kemal Güngör, Güray Öz, Hakan Kara, Kitap Eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay bu sabah tutuklandı.
Muhasebe müdürü Günseli Özaltay ve eski yönetici Bülent Yener saat 21.00 sıralarında serbest bırakıldı.
Yazarlar Aydın Engin ve Hikmet Çetinkaya ise bu sabaha karşı 01.50 civarında adli kontrol şartı veyurtdışı yasağı konularak serbest bırakıldı.
Engin, Sabuncu'nun mesajını iletti
Dört gündür gözaltında olan Aydın Engin ve Hikmet Çetinkaya, serbest bırakıldıktan sonra Cumhuriyet binasına geldi:
Yazar Aydın Engin şöyle konuştu:
"Ben kıdemli bir basın sanığıyım. Hayatımda bu kadar ahlaksız bir dosya görmedim. Saçma demiyorum, ahlaksız diyorum. Murat Sabuncu'nun mesajını iletiyorum: 'Halkımızın ve okurlarımızın önünde saygıyla eğiliriz. Başka da kimsenin önünde eğilmeyiz."
Haber ve köşe yazıları soruldu
Dosyada gizlilik kararı olduğu gerekçesiyle, Cumhuriyet gazetesi avukatlarının yazar ve yöneticiler hakkındaki soruşturma dosyasını inceleyemediği belirtildi.
Gazetede yayınlanan haberde, yazar ve yöneticilere Anadolu Ajansı’nın soruşturmaya ilişkin haberindeki iddiaların ve gazetenin eski yazarı CHP milletvekili Mustafa Balbay’ın Şubat 2016’da attığı “Cumhuriyet’te FETÖ’cülükten Kürtçülüğe kadar her şey serbest ama CHP milletvekili olarak yazı yazmak yasak” tweetinin sorulduğu vurgulandı.
Ayrıca gazetede yayımlanan haber ve köşe yazılarının da sorulduğu belirtildi.
Savcıların sorduğu haber ve köşe yazıları şöyle: “Mühimmat yüklü MİT TIR’ları, IŞİD’in Fransa ve Sultanahmet saldırıları, PKK’nin Şubat 2016’daki general lojmanları saldırısı, İstanbul Adliyesi’ndeki makamında öldürülen savcı Mehmet Selim Kiraz’ın rehin alınması, KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık röportajı, Ankara katliamı sonrasında AKP’nin oy oranının yükselişinin durması ile ilgili anket şirketi sahibi ile röportajı, 17 Aralık soruşturması savcılarından Celal Kara ile yapılan röportaj, 25 Temmuz tarihli ‘Yurtta Savaş, Dünyada Savaş’ manşeti, 17 Temmuz tarihli ‘Sokaktaki Tehlike’ manşeti, 19 Temmuz tarihli ‘Cadı Avı Başladı’ manşeti, 8 Ağustos tarihli ‘Eksik Demokrasi’ manşeti, 16 Temmuz tarihli ‘Türkiye Kaosta’ başlıklı haber, 12 Temmuz tarihli ‘Tasfiye beklentisi-YAŞ’ta gündem paralel olacak’ haberi, Aydın Engin’in, ‘Cihanda sulh, peki yurtta ne?’ ve 9 Ağustos tarihli ‘Hrant’ı da cemaat öldürmüş öyle mi?’ başlıklı köşe yazıları, Can Dündar’ın, 3 Aralık 2013 tarihli ‘Siyasette nasıl geldiysen öyle gidersin’ ve 24 Aralık 2013 tarihli ‘Piyonlar devrildi, sıra şahlarda’ başlıklı yazıları ile Kadri Gürsel’in 12 Temmuz tarihli ‘Erdoğan babamız olmak istiyor’ başlıklı yazısı.”
Ne olmuştu?
31 Ekim’de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhuriyet Vakfı yöneticileri hakkında “PKK/KCK ve FETÖ/PDY terör örgütlerine müzahir olduklarına, yönetim kurulu toplantısında alınana vakıf üyeliğine seçim kararının usulsüz olduğuna 15 Temmuz darbe girişiminden kısa bir süre öncesinde darbeyi meşrulaştırıcı yayınlar yapıldığına dair iddia ve tespitler üzerine PKK/KCK ve FETÖ/PDY terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek suçlarından” soruşturma başladığını açıkladı.
Cumhuriyet gazetesinden 16 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı, 13’ü aynı gün içinde gözaltına alındı.
Gözaltına alınan isimler şöyleydi: Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, yazar Hakan Kara, yazar Hikmet Çetinkaya, karikatürist Musa Kart, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi avukat Bülent Utku, yazar Güray Öz, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi avukat Mustafa Kemal Güngör, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kuruul Üyesi Önder Çelik, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Yener, Cumhuriyet Kitap eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay, yazar Aydın Engin, yazar Kadri Gürsel ve muhasebe müdürü Günseli Özaltay.
Yurtdışında olan Cumhuriyet Vakfı İcra Kurulu Başkanı avukat Akın Atalay ve gazeteci Can Dündar hakkında da gözaltı kararı bulunuyor. (ÇT)